Minél modernebb az ellátás, annál rosszabb a betegnek?

<p>Sok dél-szlovákiai faluban megszokott gyakorlat, hogy az idős doktor bácsi írógépen pötyögi be a kórjelentést meg a receptet, mert bár minden páciense valamennyi betegségét ismeri, a számítástechnika rejtelmeiben hatvanon túl már nem kíván elmerülni.</p>

Pedig az év elejétől erre kötelezné őt a törvény: az e-health elektronikus egészségügyi rendszer keretében minden egészségügyi bejegyzést számítógépen kell végezni, és a recepteket is így kellene kiadni.

 

Csak az adminisztrációt növeli

Ez az egészségügyi minisztériumnak és az Egészségügyi Információk Nemzeti Központjának (NCZI) elképzelése, a gyakorlat pedig az, hogy eddig az orvosok alig harmada regisztrált a rendszerbe, és akiknek ez sikerült, azok a hosszadalmas adatátvitelre panaszkodnak. A beteg egyelőre semmiféle előnyét nem látja az újításnak, csak annyit érzékel belőle, hogy sokkal hosszabb ideig ül a rendelőben, amíg az orvos a számítógéppel küszködik, és ugyanezen oknál fogva sokkal hosszabb ideig ül a váróteremben is – mert akkor épp egy másik beteg adatait próbálja a doktor elküldeni a központi nyilvántartóba.

A nemes és Szlovákiában egy évtizedig érlelt elképzelés szerint az e-health célja az volna, hogy összesítse és minden orvos számára hozzáférhetővé tegye a betegről szóló valamennyi információt. Vagyis ha az bemegy a rendelőbe, és átnyújtja az elektronikus kódot tartalmazó egészségügyi kártyáját (ami egyébként még nincs neki), rögtön a veséjébe látnak. Ennek köszönhetően a különböző szakorvosi leleteket összehangolva adják ki a recepteket, kizárva azt a lehetőséget, hogy olyan gyógyszereket írjanak elő valakinek, amelyek együtt nem szedhetők, vagy a mellékhatásaik tovább rontanák az állapotát. Ehhez is csak a beteg egészségügyi kártyájára és személyi számára lenne szükség – ennek birtokában a gyógyszerész azonnal leolvasná a számítógépről, hol mit írtak neki elő, és mennyit térít belőle a biztosító. Ráadásul a továbbiakban nem fizetnénk a 0,17 eurós receptdíjat, arról nem is szólva, hogy nem kellene minden receptet papíron kinyomtatni.

 

Maguknak fizetik

Nos, ez a jövő, mert egyelőre sem a betegeknek nincs elektronikus kártyájuk, sem a rendelők és gyógyszertárak többsége nem csatlakozott a rendszerhez. Aki pedig csatlakoztak, azok inkább szidják, mint dicsérik, mert lassú, komoly hiányosságai vannak, és a betegek számára egyelőre semmiféle előnnyel nem jár, csak az adminisztrációt növeli. „Miközben az influenzajárvány kellős közepén tele a váróterem lázas emberekkel, én a rendelőben négy-öt percig is várok arra, hogy a rendszer elfogadja annak a páciensnek az adatait, akit épp elláttam. Sem neki, sem a többieknek nem tudom meggyőződéssel azt mondani, hogy az ő javukat szolgálja az egész, mert egyelőre csak adatgyűjtés folyik. Hogy mikor kapnak a betegek is leolvasható elektronikus kártyát, azt senki sem tudjaˮ – mondja Eva Horváthová általános orvos.

Ő egyike azoknak, akik próbálnak megküzdeni a rendszerrel, bár az új program 400, a tanfolyam pedig további 200 eurójába került. Azt mondja, több olyan idős kollégáról is tud, akik ezt már nem vállalják, inkább befejezik a praxist. Márpedig ez nagy gond, mert Szlovákiában amúgy is kevés a körzeti orvos, a legtöbb kistelepülésen – és ide tartoznak a magyarlakta falvak is –, nyugdíjas orvosok dolgoznak. Közülük többen is úgy dönthetnek az év végén (addig tart a türelmi idő, amíg az NCZI nem bírságolja azt, aki nem csatlakozik a rendszerhez), hogy számukra már nem éri meg tovább dolgozni. Az orvosok ugyanis nem klasszikus vállalkozók, a szoftverfrissítésre, továbbképzésre költött pénzt nem írhatják le az adójukból, csak annyi a bevételük, amennyit az egészségbiztosítóktól kapnak.

 

Még kevesebb orvos lesz

Az egészségbiztosítók pedig nemhogy az átállás költségeit nem térítik meg, idén az állami biztosítottakra is kevesebbet fizetnek, mint tavaly. „Egy felnőtt általános orvosnak legalább havi 5000–5500 eurós bevételre volna szüksége ahhoz, hogy jövedelmező legyen a praxisa; ehelyett 4000–4500 euró a bevételük, ebből állják a nővér fizetését, a rendelő rezsiköltségeit, a továbbképzéseket. A Magánorvosok Szlovákiai Szövetsége szerint a felnőtt-általánosorvosnak 2000, a gyermekorvosnak 1500 regisztrált páciensre van szüksége ahhoz, hogy, fenntarthassa a rendelőjét, és most ennyi beteg adatait kell betáplálnia az e-health rendszerébe. Ezt nem lehet beszkennelni, az orvosnak a legfontosabb, rendszerezett adatokat kell beírnia a kórképekről, műtétekről, implantátumokról, gyógyszerekről. Hosszadalmas, igényes és főleg felelősségteljes munkáról van szó, amelyet nem lehet elbagatellizálni. „De akik ezt kitalálták, azok mintha nem akarnák tudomásul venni, hogy Szlovákiában egyre kevesebb az önálló praxist folytató orvos és fogorvos. Most a kitartó keveseket dobták a mély vízbe anélkül, hogy mentőövet nyújtottak volna nekik” – állítja Marián Šóth, a Szlovákiai Magánorvosok Szövetségének elnöke.

 

Még nem bírságolnak

Az egészségügyi minisztérium szerint ez a mentőöv az, hogy nem fogják bírságolni azokat, akik idén nem állnak át az új rendszerre, ha ezt objektív okokból nem tudják megtenni. Marián Šóth szerint azonban az ilyen ígéretre nem lehet alapozni, mert a törvény mindenkit regisztrációra kötelez, és nem lehet tudni, mi számít majd objektív oknak.

Erre figyelmeztetnek a SaS politikusai is, akik feljelentést tesznek az e-health ellen. Szerintük visszaélések történhettek a rendszer bevezetésével kapcsolatos közbeszerzésekben, és mintegy százmillió euró folyhatott el a kaotikus rendszer miatt. A párt az EU csalás elleni hivatalához, az OLAF-hoz kíván fordulni, hogy vizsgálja ki, Szlovákia hatékonyan használta-e fel az erre a célra szánt uniós támogatást.

Tény, hogy egyelőre sok orvos meg sem kapta a regisztrációs kártyáját, és akik megkapták, azoknak naponta akár egy órájukba is beletelik, amíg sikerül belépniük a rendszerbe. További perceket vesz igénybe a betegek adatainak átküldése, miközben a váróteremben ülők csak annyit értenek az egészből, hogy ez a változás sem az ő javukat szolgája. Legalábbis egyelőre nem, és ki tudja, megérik-e, hogy az előnyeit élvezzék. Mert ha az e-health azzal jár, hogy falujukban orvoshiány miatt bezárják a rendelőt, nem biztos, hogy méltányolni fogják.

 

A gyógyszerészek is nehezen állnak át

Az e-health egyik célja, hogy a betegeknek ne kelljen papíralapú recepteket vinniük a patikába. A jövő az lesz, hogy az egészségügyi kártyánkra kapjuk meg az előírt gyógyszereket, de majd csak akkor, ha az is elektronikus lesz. Addig a gyógyszerészeknek az e-recepteken feltüntetett vonalkód szerint kell igazodniuk (amelyet időnként le sem tudnak olvasni a gyógyszertári számítógépek). Ezért az orvosok a biztonság kedvéért a hagyományos receptet is kiírják, ami ugye megint csak pluszmunka. 

 

A nővérke már nem adhat receptet

Biztosan olvasóink közt is vannak, akik csak beadják a nővérkének rendszeresen szedett gyógyszereik jegyzékét, az pedig kiírja őket. A betegnek nem kell várakoznia, az orvos sem vesztegeti receptírásra az idejét – mindenki elégedett. Vagyis volt, mert az e-health bevezetésével ennek is vége: ezentúl már recepteket is csak az orvos írhat, mert kizárólag ő tud bejelentkezni a számítógépes rendszerbe. Ez bizonyára még hosszadalmasabbá teszi a betegellátást, de az egészségügyi minisztérium szerint az e-health nem csökkenti a nővérek jogkörét, ugyanis receptírásra eddig sem volt jogosultságuk. Az orvosok azzal érvelnek, hogy a felelősséget természetesen eddig is ők viselték, a recepteket ők írták alá, de az adminisztratív munkát a nővérek végezték. „Ezentúl is beírhatják a nővérek a számítógépbe a receptet, de az orvosnak kell behelyeznie a saját regisztrációs kártyáját és megnyomnia az enter gombot” – válaszolta erre Tomáš Drucker egészségügyi miniszter. A nővérek kamarája szerint az lehetne a megoldás, ha törvénymódosítással növelnék a nővérek jogkörét, például azzal, hogy a krónikus betegeknek gyógyszereket írhatnának elő. Az e-health egyelőre csak az egészségügyi segédeszközök (betétek, pelenkák, mankók, járókeretek stb.) felírását engedélyezi nekik.

 

 

 

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?