Archívum

Mindenkit vár a bátorkeszi borfesztivál

Nagy esemény előtt áll a falu: ezen a hétvégén, május 9–10-én rendezik meg a 9. Bátorkeszi borfesztivált. Fiatal polgármesterrel az élen fiatalos lendülettel készülődnek a rendezvényre. Itt mindig is fontos szerepe volt a szőlőtermesztésnek, szinte az összes helybelinek van pincéje a Galambosi- vagy a Szentlászlói-szőlőhegyen. Három éve hivatalosan is borfaluvá nyilvánították Bátorkeszit.
Vasárnap

2014. május 10. 01:10

Sztárvendégek, borlovagok

Az itteni szőlősgazdák társulása, a Szegab borversenyek, szakmai előadások szervezésével segíti a helyi szőlész-borász életet. „Dél-szlovákiai viszonylatban ez az egyik legjobb szőlőtermő vidék, kiváló borok készülnek nálunk” – büszkélkedik Labancz Roland polgármester.

Az idei borfesztivál helyszíne a Szentlászlói-dűlő lesz, s olyan sztárvendégeket és népszerű együtteseket várnak, mint a Kispál és a Borz, Nótár Mary, a Jóvilágvan, a Vinyl és az LGT Revival Band. Felvonulnak borlovagok, mazsorettek és fúvósok, fellépnek modern- és néptánccsoportok, lesz futóverseny és élő, jelmezes sakkparti is. De ami még ennél is lényegesebb: a pincék hűsében finom borokat kóstolgathatnak az idelátogatók. „Az önkormányzat, a Szegab Polgári Társulás, minden vendégszerető szentlászlói szőlősgazda és bátorkeszi polgár nevében szeretettel invitálom a Vasárnap olvasóit is falunkba május 9–10-ére. A finom borok, a gazdag program és a bátorkeszi vendégszeretet garancia a kellemes időtöltésre. A borfesztivál évek óta községünk egyik meghatározó ünnepe, örömmel tapasztaljuk, hogy egyre többen fedezik fel a helyi pincék mélyén rejtett értékeket, amelyek továbbviszik Bátorkeszi jó hírét” – mondja Labancz Roland.

 

A falu szorgoskodik

A polgármestertől megtudjuk, hogy nemcsak a borok, hanem a helyi kulturális élet színvonala is figyelemreméltó Bátorkeszin. „Az elmúlt időszakban igényes színházi előadásoknak és egyéb rendezvényeknek adtunk otthont, amelyek rendszeresen megtöltötték a közel 400 férőhelyes művelődési házat.”

A község első embere arra törekszik, hogy a hivatal munkájával a lakosok hétköznapjait is segítse. Erre irányul a tavaszi lomtalanítás, valamint az őszi lombeltakarítás is, amely során mindenkinek a háza elől díjmentesen elszállítják a komposztálható hulladékot. A faluban a közelmúltban kiépült a kamerarendszer, amely a helybeliek biztonságérzetét is növeli. Kitisztították a vízelvezető árkokat és ülepítőket, hogy csökkenjen a belvízveszély. Új parkolók épültek a legforgalmasabb helyeken, így a Kováts József Alapiskola, a posta, a községi hivatal és az egészségügyi központ mellett. Ugyanis korábban gondot okozott a parkolás. „A szociális és az egészségügyi ellátás is reform előtt áll községünkben: új, modern, akadálymentesített egészségügyi központ építésén fáradozunk. Elkészültével tovább bővül a helyi szakorvosi ellátást. Pályázati forrásból gondozószolgálatot indítunk. Olyan helyi szakképzett gondozókat szeretnénk alkalmazni, akik ismerik a gondozottat, így rugalmasan tudnak reagálni az igényeikre” – vázolja a terveket Labancz Roland.

 

Gondolnak a fiatalokra

Bátorkeszin idén 12 bérlakás épül. Folytatódik a többfunkciós játszópark kiépítése, a következő lépésben szabadtéri fitnesz-, streetball- és strandröplabdapályát létesítenek, s folyamatban van a terület közművesítése és parkosítása.

„A közelmúlt beruházásai közül megemlíteném a tornaterem és az óvodák ajtóinak és ablakainak cseréjét, a napokban zajlik a községi közvilágítás felújítása, a legmodernebb, alacsony fogyasztású LED-technológiás izzókat alkalmazunk. A művelődési házban megújultak a művészöltözők, kialakítottunk egy klubhelyiséget, amelyet nyáron az Angolul tanuló falvak program keretében birtokukba is vettek a tanulni vágyók. Korszerűen felszerelt edzőterem is helyet kapott az épületben, a községben nagy népszerűségnek örvendő erősport kedvelőinek.

Bővítettük a községi szolgáltatások körét, a vásárolt emelőkosaras és konténeres autóval a lakosságnak is segítséget tudunk nyújtani igény esetén. Ugyanakkor önerőből valósíthatunk meg olyan karbantartási és javítási munkálatokat, amelyekért ezelőtt a község nem kis összeget fizetett. A megtakarítások másutt is érzékelhetők. A gázszámlán sikerült évi 20 000 eurót spórolnunk előnyösebb szerződés kötésével, s a villanyáram árának csökkentésén is dolgozunk. Szintén jelentős összeget takarítottunk meg a hulladék-gazdálkodás ésszerűbbé tételével – és folytathatnám a sort apróbb intézkedésekkel. Ha mindezeket összeadjuk, elég szép összeg kerekedik ki” – vázolja a polgármester.

Hozzáteszi, hogy nagy reményekkel tekint az új, 2014–2020-as pályázati időszak elé, amikor új lehetőségek nyílnak a beruházások finanszírozására. „A sikeres pályázáshoz egységes közösség, nyugodt légkör és jó csapat szükséges, amely a falu fejlődéséért dolgozik. Úgy látom, hogy ezért az elmúlt másfél évben sikerült sokat tenni; minden segítőkész embernek szeretnék ezúton is köszönetet mondani érte” – zárja gondolatait Labancz Roland polgármester.

 

 

Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
koronavírus

Rekordmagas a napi új fertőzöttek száma Szlovákiában

Igor Matovič

Matovič is besegít a tömeges tesztelés második napján

koronavírus

Életbe lépett a kijárási tilalom Szlovákiában

Dušan Kováčik

Indítványozta az ügyész Kováčik fogságba helyezését

gyászhír

25-tel nőtt a koronavírus áldozatainak száma Szlovákiában

zax csoki

ZAX – a csokoládé, ahogy még nem ismerjük (VIDEÓ)

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.