Mihályfa, a békesség szigete

<p>Eredeti neve Szentmihályfa, csöndes, familiáris csallóközi falucska. A járási székhelytől, Dunaszerdahelytől mindössze tíz kilométernyire fekvő település tulajdonképpen a Patonyok közé van beékelődve.</p>

Nem tudom, ezt a szigeti létet akarja-e tükrözni szlovák elnevezése (Michal na Ostrove). Aligha. Talán a szentekkel nem tudtak kibékülni a névadók. Mihályfa egyébként ősi település. Ezt az is igazolja, hogy plébániai egyháza az esztergomi főegyházmegye névtára szerint 1050-től fennáll. A csendesség és a nyugalom azonban csalóka, hiszen éppen ez vonzza a városból elkívánkozó embereket. Így a falunak több lakosa van a hivatalosan nyilvántartott 924-nél (tavalyi év végi adat): óvatos becsléssel is legalább kétszázan laknak itt bejelentetlenül. A betelepülés folyamatosnak mondható.

 

Felújítások előtt

Borbély Gyula, aki a tavaly őszi önkormányzati választások óta polgármestere a településnek, elmondja, hogy bár a község anyagi helyzete konszolidált, sok a tennivaló. Elsősorban a középületek szorulnak felújításra. Köztük az egészségügyi központ, amely két épületből áll, s körzeti orvos, nőgyógyász, gyermek- és fogorvos rendel, ezenkívül gyógyszertár is van benne. „Idén pályáztunk a tető felújítására, ez most van elbírálás alatt. Reméljük, megkapjuk a kért támogatást – mondja a polgármester. – Kívül-belül rossz állapotban van, hiszen átadása óta, vagyis negyven éve nem nyúltak hozzá. Ugyancsak felújításra vár a községi hivatal és a művelődési ház, mindkettő lapos tetős. A sportpálya melletti épület is beázik. Hat-hét éve ugyan renoválták, de sajnos, kiégett az egész belseje. Elődöm rugalmasan reagált, sikerült használható állapotba hozni, legalábbis belülről, de a tűz nyomai még mindig látszanak. Az iskola és az óvoda sem mostanában épült, de azokkal nincs különösebb gond. A felújításokat természetesen pályázati úton szeretnénk megoldani, de a kisebb tételeket a község költségvetéséből leszünk kénytelenek állni.”

Az egészségügyi központ kapcsán megjegyzendő, hogy az önkormányzat most tárgyal a környező településekkel, hogy azok is szálljanak be a központ fenntartási költségeibe, hiszen mintegy ötezer embert szolgál, s minden kiadás a mihályfai önkormányzaté. Remélik, sikerül megegyezniük a terhek igazságosabb elosztásában. Nagyobb probléma viszont a gyermeklétszám. Kevés a gyerek, s azok egy részét is a környező nagyobb iskolákba, Dióspatonyra, Felsőpatonyra hordják a szüleik. Az óvodában 15 gyerkőc van jelenleg, a kisiskolában az összevont osztályokban összesen 12. Az önkormányzat szeretné mindkét létesítményt továbbra is fenntartani. „Ezeknek a felújítására is pályáztunk, de olyan feltételeket szabtak, hogy növelni kell a befogadóképességet. Ez a gyerekek létszámát tekintve irreális.”

A község jövője attól is függ, hogy sikerül-e helyben tartani a fiatalokat. A polgármester elmondja, hogy az elmúlt években 76 bérlakás épült Mihályfán. 51-ben már családok laknak, s nemrég adtak át 24-et, amelyeket magánbefektető épített. Ennek is köszönhető, hogy a lakosok száma évek óta folyamatosan növekszik. „Részben azért – mondja Borbély Gyula –, mert központi falu vagyunk. Mint említettük, van óvodánk, iskolánk, egészségügyi központunk, templomunk, ráadásul a vasúti közlekedés is kiváló, mióta a Regio Jet üzemelteti a Pozsony–Komárom vonalat. Közel van Dunaszerdahely. Hetente hívnak fel az emberek, nincs-e eladó telek, épület, sokan szeretnének ideköltözni. Ráadásul közel van a dióspatonyi Slovakoring, amelynek nagy a vonzereje. Forgalom szempontjából kissé megterhelő ugyan, s el kell gondolkodnunk, hogyan kezeljük ezt a kérdést. Ráadásul Mihályfa és Cséfa között halad majd az R7-es gyorsforgalmi út, amely ha elkészül, szintén növeli a forgalmat. Szeretnénk legalább egy körforgalmat kialakítani a községben, mert az idegenek nem szeretik megtartani a sebességkorlátozást. Szerencsére nagyobb baleset még nem történt, de az ördög nem alszik.”

 

Kiírásra várva

A polgármester nagyon fontosnak tartja, hogy a falu központjában játszótér épüljön, mert most csak az iskola udvarán van egy régi, az is zárt területen. Jelenleg a közvilágítás korszerűsítése folyik, néhány héten belül meglesz. „Mivel eddig nem volt, elkészíttettük a község szennyvízhálózatának a tervét – folytatja. – Valószínű, hogy Dióspatonnyal és Kisfaluddal közösen fogunk pályázni, mihelyt megjelenik a kiírás. Eredetileg Dunaszerdahelyhez akartunk csatlakozni, de ha Dióspatony saját tisztítót épít, arra célszerű kötődnünk, mert közelebb van. Mindenképpen szeretnénk megépíteni a kerékpárutat is a faluhoz tartozó Kolónia felé (ahol mintegy száz lakos él). A tulajdonviszonyokat rendeztük, már csak a pénz hiányzik hozzá. Továbbá tervezünk egy takaros parkolót a vasútállomás mellé. Most tárgyalunk a vasúttal, hogy jelképes összegért bérbe kapjuk az erre szolgáló területet.”

Nemrég a mihályfai önkéntes tűzoltószervezet kapott a belügyminisztériumtól egy új tűzoltókocsit. Ez azért is kiemelendő, mert a községben nagyon aktívak a tűzoltók, köztük a fiatalok, sőt a gyerekek is. Akik, akárcsak a felnőttek, a focit ugyancsak szeretik. Kétéves szünet után újraindították, s azonnal bajnokok lettek, feljutottak a járási második osztályba. 12-én tartották a hagyományos futballtornát, amelyen a környező települések csapatait látták vendégül. A focisták mellett talán a nyugdíjasok a legaktívabbak a községben. Az idősebb emberek hetente találkoznak, ezenkívül rendszeresen részt vesznek a közösségi rendezvényeken. A következő ilyen az augusztus 22-i falunap lesz, amelyen nemcsak sztárvendégek szerepelnek majd, hanem a község apraja-nagyja is.

 

Fenntartható jövő

Mihályfát az intenzív beköltözés ellenére még mintegy nyolcvan százalékban magyarok lakják, bár a statisztikák nem mindig tükrözik a valóságot: a legutóbbi népszámláláskor például a mintegy 88 romából csak 14-en vallották be nemzetiségi hovatartozásukat. Az országos átlagot meghaladó munkanélküliségi arány azonban mutatja ezt az eltérést. A községben több kisebb vállalkozás működik, s akinek nincs helyben munkája, Dunaszerdahelyen, Pozsonyban vagy akár távolabb találja meg a boldogulását. A földművelésből már nagyon kevesen élnek, hiszen a rendszerváltás után az itteni földek is magánkézbe kerültek. A bérlőkkel egyébként az önkormányzatnak nincs gondja, a községnek is rendesen fizetik a földhasználati díjat.

Mihályfa az átmenő forgalom ellenére csöndes, takaros település, ahol a múltbéli lemaradásokat remélhetően hamar pótolják. Mint Borbély Gyula polgármester kiemeli: nem az a céljuk, hogy pillanatnyi előnyök reményében művileg felduzzasszák a lakosság számát, hanem sokkal inkább megtartani a falu familiáris jellegét. Ha már fát is tartalmaz a község neve, érdemes megnézni a falu közepén álló óriási, százados tölgyet, amely a folyamatosság és az élni akarás jelképe is lehetne.

 

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?