Miért dönt valaki a megcsalás mellett?

ll

Válaszol Ágh Dávid klinikai szakpszichológus

Miért dönt valaki a megcsalás mellett?

Válaszol Ágh Dávid klinikai szakpszichológus

Biológiailag és szexuálisan nem vagyunk monogámok. Érzelmileg sokan eljutnak arra a szintre, hogy a bensőségesség élményét leginkább egy párral tudják elképzelni, és a társadalmi-kulturális berendezkedésünk is ezt támogatja, az evolúció viszont nem erre kalibrált bennünket.

A nők evolúciós feladata növelni utódaik életképességét, míg a férfiak evolúciós késztetése a genetikai információjuk terjesztése minél több utódban. Ez adja a magyarázatot a megcsalásra adott általános reakcióban való eltérésre a két nem között. „Szereted?” – kérdi a nő, ugyanis attól tart, hogy a férfi majd máshova kötődik, involválódik, és oda csatornázza erőforrásait. „És milyen volt vele?” – magyarán: jobb volt, mint én? – ugyanis a férfi attól tart, hogy a másik „genomja” minőségibb.

A nők ezért vannak felruházva jobb érzékelőkkel: ügyesebbek a nyomozásban; a férfi a hűtlenség egyértelmű jeleit is kevésbé veszi észre. A klinikai gyakorlat „statisztikája” szerint, nők és férfiak nagyjából azonos arányban lépnek félre – a női hűtlenség tabuizáltabb téma.

Párterápiákban sokszor azt látjuk, hogy kimarad a hűtlenség közös meghatározása (pl. annak minősül-e a szexting? – szexuális tartalmú üzenetváltás) – s így bizonytalanabbak a határok. A megcsalás gyakori az életközépi krízis időszakában, sokszor az önértékelés helyreállítására tett kísérlet, vagy az intimitás elhárítására szolgál tudattalanul.

Hűtlenség esetén mi a helyes magatartás?

Válaszol Álló Gabriella párkapcsolati tanácsadó és coach

A hűtlenség soha nem ok nélküli egy párkapcsolatban. Olyan nincs, hogy valaki kedd reggel azzal ébred fel, hogy én ma megcsalom a párom. Hosszú, több összetevős ez a folyamat. A megcsalás 3 szakasza közül az előidéző okok a legfontosabbak.

Ma hajlamosak vagyunk eldobni azt, ami már nem működik. Pedig némi javítás után még tökéletesen használható lehetne. Így van ez a párkapcsolatokkal is. A válás nagyon drasztikus huszárvágás a hűtlenség megoldására, de ezzel nem oldunk meg semmit. Befejezünk egy kapcsolatot, utána ugyanazokkal a hibákkal, gondolatokkal, gyerekkori mintákkal, feldolgozás, megértés és átgondolás nélkül, belemegyünk egy másik kapcsolatba. Nem tanulunk a történtekből, nem javítunk, nem leszünk jobb emberek, és társunknak sem adunk esélyt a fejlődésre.

Úgy gondolom, hogy a probléma orvoslása sem merülhet ki abban, hogy lépjünk tovább, próbáljuk meg újra együtt. Ez ugyanaz a helyzet, mint a válásnál. Semmit nem tanulunk, (hogyan is tanulhatnánk, ha nem is tudunk a létezésükről) tehát előre borítékba tehető a következő félrelépés. Ha nem változik semmi, az eredmény is ugyanaz lesz.

Meddig lehet tűrni, ha párunk folyamatosan hűtlenkedik? Tűrni semeddig nem kell, változtatni pedig kötelező. Amíg nincsenek átbeszélve a részletes, olykor fájdalmas okok, addig sajnos változást sem lehet várni.

Ami szerintem a legcélravezetőbb, bár a mi kultúránkban még nem terjedt el: külső segítséget igénybe venni. Egy szakember segíthet meglátni, észrevenni és kijavítani azokat a hibákat, amelyek ehhez a nehéz helyzethez vezettek.

Hogyan élte meg a hűtlenséggel kapcsolatos színpadi szerepeket?

Válaszol Nagy Kornélia színésznő

Talán szerencsés vagyok, mert érdemben igazán csak egyszer találkoztam színpadon hűtlenséggel a szó legszorosabb értelmében. Még segédszínész koromban Komáromban (az se tegnap volt), mégpedig Alex Koenigsmark Agyő, kedvesem című előadásában, ahol Szonyka szerepét, a fiatal pincérnőt játszottam, akinek a színpadi szerelme Mokos Attila volt. Ezek után lépett színre a helyi szállodatulajdonos leendő veje (Benkő Géza alakítása), aki esküvője előtt még úgy gondolta, hogy beszerez egy fiatal trófeát – sikerült is. Fiatal lányként, nem volt nehéz sem a megcsalás, sem a megcsalatottság érzését előbányászni magamból, hiszen a gimnáziumi évek alatt az első szerelmek jövés-menését már megtapasztaltam. Mivel a színész az emocionális, érzelmi emlékekből él és építi szerepeit, minden ilyen tapasztalat, amelyet az életből meríteni tudunk, csak hasznunkra válhat. Hogy fájó-e? Igen. A hűtlenség mindig fáj, mindegy, hogy az ember melyik oldalon áll.

A teljes írás a VasárnapLélek mellékletben jelent meg!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?