Miből éljen a nagymama az unokájával?

<p>Segítségüket kérem az unokám nevében. A lányom 41 évesen meghalt. Elvált volt. Az unokám kap a végrehajtótól 100 eurót, amelyet az apjától levonnak, árvaságit 130 eurót és családi pótlékot, 23,50 eurót; ez 251,50 euró. Iskolába jár Bátorkeszire, jó tanuló.</p>

Iskolabusz hordja oda-vissza, minden héten 8 eurót kell fizetni érte. Az iskolába könyveket kell venni, élelmet, ezt-azt befizetni, és önmagára is kell a pénz. Beadtunk minden papírt az édesanyja után, most értesítettek, hogy ösztöndíjat nem kap. Én, a nagymama 69 éves vagyok, a nyugdíjamból kifizetem a számlákat, marad 300 euró. Abból élünk, fizetjük a gyógyszereket, magamra is kell költenem, de nem ugrálhatok. Kérem a segítségüket, hogyan tovább, el vagyok keseredve.

Jelige: Mihez van jogunk?

 

Esetükben a szociális segély jöhet számításba, ha jövedelmük nem haladja meg a létminimumot. Ennek összege felnőtt személy esetében 198,09, gyermekre 90,42 euró. Az anyagi szükséghelyzet elbírálásakor a jövedelembe nem számítják bele az öregségi nyugdíj 25 százalékát, az árvasági nyugdíj 25 százalékát, a tartásdíjat és a családi pótlékot. Ha az önök közös jövedelme mindezek levonása után nem haladja meg a 288,51 eurót, akkor  jogosultak lehetnek szociális segélyre. Ennek összege abban az esetben, ha egy felnőtt él eltartásra szoruló gyermekkel egy háztartásban, 117,20 euró havonta. Kivétel nincs, ha csak egy centtel is több a jövedelmük, mint a létminimum, már nem kapják meg a segélyt. Ha megítélik, akkor mint anyagi szükséghelyzetben lévő személyek igényelhetnek még:

* védelmi pótlékot – ez betegség esetén jár, legfeljebb három egymást követő hónapon át;

* lakhatási pótlékot – több, egy háztartásban élő személy esetében 89,20 euró;

* iskoláztatási hozzájárulást – 17,20 euró;

* egészségügyi hozzájárulást – személyenként 2 euró.

A szociális segélyt a lakhelyük szerint illetékes szociális és családügyi hivatalban kell kérvényezni, ott pontosan megmondják azt is, mire jogosultak. Ezenkívül a helyi önkormányzattól is kaphatnak egyszeri segélyt.

 

 

 

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!