Archívum

Miben álljon a karácsonyfa?

Egy dolog a karácsonyfa, de ahogy karácsony nincs karácsonyfa nélkül, karácsonyfa sincs karácsonyfatalp nélkül. Vagy állvány, vagy nevezzük bárminek. Íme néhány tipp, mely megkönnyítheti a dolgunkat.
Veres István

2018. december 14. 09:45

h

Mily szép is, amikor december 23-án délután vagy 24-én délelőtt a férfiember nekilát, hogy a kamrában hálóba göngyölve várakozó fenyőfából és a régi kredenc tetején porosodó talpából használható egészet fabrikáljon. Megmarkolja a fa tetejét, hogy kiemelje a vizesvödörből, majd a fa súlyát megérezve gyanút fog – ez valahogy túl nehéz. Igen, a törzsére ráfagyott a víz, vödröstül.

 

Váratlan veszélyek

Ilyenkor a megfontolt férfiember berakja a fát a folyosóra, hogy majd miután a jég elolvad, nekifusson a feladatnak ismét, de ha ez, mondjuk, december 24-én délelőtt játszódik le, akkor várni már nem lehet. Fejsze a kézbe, tompa felével a vödör pereme megkocogtatva, ha szerencsénk van, egy-két ütéstől lepottyan. Fejsze megfordít, éles felével a törzsre fagyott csonka jégkúpot bizony le kell farigcsálni. Első tipp: vágjuk inkább a kútgyűrűhöz vagy a járda széléhez, kis szerencsével már elsőre teljesen széttörik. Jöhet a talp, és a befaragás, ékelés, a folyamatról pedig azt kell tudni, hogy bármilyen fenyőt vettünk, és bármekkora hidegvérrel és szakértelemmel faragjuk és ékeljük, úgyis ferde lesz. Ismét bebizonyosodik, hogy férfi létünkre még ezt sem tudjuk rendesen megcsinálni, kész a feszültség, oda a meghitt adventi készülődés hangulata. Második tipp: válasszunk jóval kisebb fát a megszokottnál. De tényleg nagyon picit, fél, maximum egymétereset.

 

 

Kis fa, kis gond

Sokat segítünk magunknak, ha továbbgondoljuk Puskás Ferenc híres mondását: nagy pénz, nagy foci, kis pénz, kis foci. A karácsonyfa-állítás esetében ez úgy hangozhatna, hogy nagy fa, nagy gond, kis fa, kis gond. Egy kis fát sokkal, de sokkal könnyebb összerakni, mint egy nagyot, nagyból ráadásul ritkaság a szép, arányos és egyenes (vagy ha volt is, már elvitték előlünk). Amit most fogok írni, attól nyilván sok embernek felmegy a vérnyomása, de egyszer talán ki lehet próbálni. Kis fenyőt ugye nehéz szerezni, mert a lerakatokban általában nagyokat árulnak. Vegyük meg a legkisebbet, és vágjuk félbe, az alsó részét dobjuk ki, a felső részével pedig folytassuk a barkácsolást. Igen, ez csúnya dolog, mert hisz nem elég, hogy azt a szegény fát miattunk vágták ki, mi még gonoszul elfelezzük, kidobva a felét. Aki ezen felháborodik, nyilván arra is rájött már, hogy ezeket a fákat kimondottan erre a célra ültetik, vagyis ha nem volna üzlet nekik, hogy kivágják és eladják, valószínűleg el sem ültetnék őket. Akinek pedig szentségtörés, hogy a fa felét kidobjuk, gondoljon arra, hogy ő is kidobja majd, az egészet, egy vagy két hét múlva, ahogy tavaly is tette, meg azelőtt. Ha ez fáj neki, vegyen cserepes fenyőt, műfát vagy fagyöngyöt, át lehet vészelni a karácsonyt azokkal is.

 

Felni vagy nem felni

Na szóval ha sikeresen szert tettünk egy kisméretű fenyőfára, kezdjünk el gondolkodni azon, miféle egyedi állvánnyal tehetnénk az idei karácsonyt felejthetetlenné. Az autómániások például készíthetnek vagy készíttethetnek maguknak karácsonyfaállványt autókerék-felniből. Elsőre bonyolultnak tűnhet, de egyszerű. Szerzünk egy kiszuperált felnit egy gumiszervizből, drótkefével eltávolítjuk róla a rozsdát, tisztára mossuk, szárazra töröljük, lefújjuk arany- vagy ezüstszínűre, a közepére a kerek nyíláshoz hegesztünk egy csövet, és ide kerül majd karácsonyfánk törzse. Aki nem szereti a fémet, vagy nincs kedve hegeszteni, készíthet fenyőfatalpat farönkből is. Elsőre egyszerűnek tűnhet, viszont kicsit bonyolultabb, mint a felnis megoldás. Szerzünk egy keményfa rönköt. Tölgy, bükk, akác, cseresznye, gyertyán jöhet szóba, vagy a kertben a nyáron épp kivágott gyümölcsfa törzséből megmaradt rönk, a lényeg, hogy ne legyen fenyő, mert az puha, a karácsonyfa törzsének kialakított nyílás így könnyen deformálódhat.

„Híres dán tervezőtőlˮ

Ha a rönk szép széles, lyukat fúrunk a közepébe, hogy abba állíthassuk majd a fát. Ekkora átmérőjű fúrófej viszont nem valószínű, hogy a kezünk ügyében lehet, ezért berajzoljuk a közepébe a kört, és a legvastagabb fúrófejjel több lyukat fúrunk egymás mellé, vagyis gyakorlatilag sok lyukkal csinálunk majd egy nagyot. Bármennyire hihetetlen, ezzel a farönkből készült karácsonyfatalp kész is. Egyszerű, természetes, eredeti, és még hegesztő sem kell hozzá. Ha kérdezik, honnan van, bátran mondjuk azt, hogy „interneten rendeltük egy híres dán tervezőtől, ez volt az utolsó darab, de ha nagyon tetszik, egy húszasért odaadomˮ. Fő előnye egyébként (ahogy a következő változatnak is), hogy fejsze helyett késsel is meg tudjuk oldani a befaragást.

Ha egy picit több időnk van, lapos karácsonyfaállványt is készíthetünk a farönkből. Be kell kapcsolni a körfűrészt (a karácsonyt megelőző meghitt várakozás napjaiban ezt a szomszédok is biztosan értékelni fogják), és le kell szelni a rönk egyik oldalát (nem elfelezni a rönköt, hanem levágni nagyjából a harmadát) oly módon, hogy egyik fele domború maradjon, a vágás helyén pedig szép lapos, vagyis sima. Ez utóbbi azért fontos, hogy a beleállított fa ne billegjen. De ahhoz, hogy bele tudjuk állítani a fát, ebbe is bele kell fúrni néhányszor, attól függően, mekkora átmérőjű lyukat szeretnénk. Ez a talptípus jellemzően a kicsi, leginkább asztali karácsonyfákhoz passzol, egy kétméteres fa esetében sehogy sem tudnánk stabilra elkészíteni. Szóval ennyiből áll egy rönkállvány elkészítése. Aki fel szeretné dobni valamivel, lefújhatja aranyra, ezüstre vagy sötétpirosra. Vagy kötözhet rá flitteres szalagot, vagy bármi mást, ami karácsonyi hangulatot áraszt. Ne feledjük továbbá, hogy az ilyen talpba állított fenyőt nem érdemes túldíszíteni, hiszen ez a megoldás éppen a kevesebb több elvét hivatott besugározni az ünnepi létezésbe. Diszkófényű izzósort se tekerjünk rá, vagy ha mégis tekerünk, legalább ne kapcsoljuk be. Vagy ha már bekapcsoltuk, állítsuk nem villogós üzemmódra.

A teljes írás a VasárnapHáztartás mellékletben jelent meg!

Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Benes

Beneš-dekrétumok: bocsánatra, kárpótlásra várunk

Komárom

Elindult a határforgalom monitorozása a komáromi átkelőnél is

Elértéktelenednek a lakások a lepusztult környezet miatt

Sorsukra hagyták a gadóci pedagógusokat

Ha ideje engedi, a fiatal művész kassai műtermében dolgozik saját alkotásain

Börtönfalak mögött érzi magát a legszabadabbnak

rr

Tíz évet is kaphat a kamionsofőr, aki megpróbált áthajtani a kerékpáros hídon

Hagia Sophia

Erdogan elrendelte az isztambuli Hagia Sophia mecsetté alakítását

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.