Logopédus magyarországi diplomával Szlovákiában

<p>Tanári diplomám van (UKF Nyitra, magyar&ndash;esztétika szakon végeztem 1999-ben). Szeretném elvégezni levelező tagozaton Budapesten az ELTE gyógypedagógia&ndash;logopédia szakát. Magyarországon szerzett diplomával Szlovákiában is el tudnék helyezkedni? Ezzel kapcsolatosan szeretnék információkhoz jutni. Sajnos, nincs ötletem, kihez fordulhatnék segítségért. Üdvözlettel: Zatyko Szilvia</p>

A külföldön szerzett diplomáját itthon honosítania kell az erre szakosodott hivatalban (Stredisko na uznávanie dokladov o vzdelaní, Stromová 1, 813 30 Bratislava). Ide a diploma vagy a vizsgákról szóló igazolások szlovák fordítását kell leadni, de nem szükséges feltétlenül hatósági tolmáccsal fordíttatni őket: angol, német, francia, orosz és magyar nyelvből maga a kérvényező is lefordíthatja. A hivatalos eljárás két-három hónapig tart, az illeték 99,50 euró. 

Mivel a logopédia az úgynevezett szabályozott szakmák közé tartozik, tehát megfelelő szakképesítés nélkül nem gyakorolható, mindenképp szüksége lesz a diploma elismerésére. Megfontolandó, hogy ha Szlovákiában akar dolgozni, érdemes-e ezt az olyannyira nyelvközpontú szakot Magyarországon tanulnia, mert az alkalmazáskor mindenhol feltétel lesz a szlovák nyelv anyanyelvi szintű ismerete.

 

 

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?