Archívum

Létezik jó és rossz baba?

Gyakran sír a kisbaba? Rosszul és keveset eszik-alszik? Sokszor nyűgös és nyugtalan? Vajon mi állhat e jelenségek hátterében? Mit tehetünk gyermekünk megfelelő fejlődéséért, és mit ne tegyünk, ne mondjunk semmiképpen? Dr. Jeanné Loós Anita klinikai gyermek-szakpszichológus segített eligazodni ilyen és hasonló kérdéseink tengerében.
Szoták Orsolya

2019. október 29. 09:30

baba

Köztudott, hogy a csecsemők élete elsősorban a közvetlen környezetük, így mindenekelőtt szüleik gondoskodásán múlik. „Ha ez nem működik megfelelően, a gyermek önbizalom-hiányos, frusztrált, gyanakvó személlyé válhat, ugyanis a babában a szülő-gyermek interakciók jelentik az alapot az ősbizalom kialakulásához, amelyet később a szülein kívül másra is kiterjeszt” – figyelmeztet. Hozzáteszi: a baba első évét „ölelj át szorosan” korszaknak is nevezik, mert ilyenkor a kicsiknek különösen nagy szükségük van a testi kontaktusra, az ölelésre, a sok-sok szeretetre és gyengédségre. „Mindez biztonságot ad nekik, és olyan nyugodt, szeretetteljes légkört teremt, amelyben megtanulnak, képesek és mernek is megfelelően kommunikálni a felnőttekkel” – magyarázza.

Ehhez a szülőknek tudniuk kell kiolvasni gyermekük szemmel látható viselkedéséből az érzelmi állapotát. Másodszor olyan magatartást kell tanúsítaniuk, amely nem hajszálpontos utánzata a baba nyilvánvaló viselkedésének, valamiképp mégis megfelel neki, és ezt metakommunikációjukkal is tükrözik felé. „Ezt tesszük, amikor ösztönösen azt mondjuk a babának: biztosan éhes vagy már, azért sírsz” – említ egy példát. A csecsemőnek pedig képesnek kell lennie a szülői válasz helyes értelmezésére és az eredeti érzelmi élményével való összekapcsolására.

A sírás mint kommunikációs eszköz

Sokszor ragasztjuk a hisztis, akaratos, ad absurdum rossz baba jelzőket a gyakran síró, rosszul alvó-evő csöppségekre, miközben elfelejtjük, hogy ez az egyetlen kommunikációs eszközük. Vele jelzik, ha valami rossz, fájdalmas történik velük. „Az a kisgyermek, akinek megfelelő módon és időben reagálnak a sírására, vagyis az igényeire, megtanulja, hogy a világ megszólítható, van remény a kellemetlen, frusztráló helyzetek megoldására” – fejti ki a szakember, s határozottan azt kéri, hogy éjszaka se hagyjuk sírni a babát. Mint mondja, a korai életkor tapasztalatait, élményeit majd továbbviszi a későbbi életszakaszaiba, a szülei iránti bizalom pedig önállósodása és önbizalma alapja, miközben kezdeményezőkészsége és kreativitása kibontakozásában is fontos szerepet játszik.

Vannak azonban eleve érzékenyebb csecsemők, akik ingerlékenyebbek, nyugtalanabbak, vagy idegrendszeri éretlenségük következménye az érzékenységük. A babák rendkívül finom radarjaikkal érzékelik környezetük hangulati ingadozását, a stresszhelyzeteket, szüleik szorongásait, s ezeket önkéntelenül át is veszik. Emellett a fejlődési ugrások, mint például a szeparációs szorongás időszaka, is változtathat a viselkedésükön. „A csecsemő fejlődésében jelentkező problémák mind figyelemfelhívó jelek, amelyeket orvosolni kell. Ugyanakkor ezekben a nehezebb élethelyzetekben sem szabad soha negatívan minősíteni sem a babát, sem a szülőket. A szülők megértő meghallgatása sokkal többet segít, mint a minősítés, a kioktatás és a bezzegelés” – nyomatékosítja a klinikai szakpszichológus, s egyértelműen azt tanácsolja, hogy ne minősítsük a babákat se jó, se rossz jelzőkkel, hiszen a kicsik intenzív sírásukkal és passzivitásukkal is problémát, rossz közérzetüket jelzik nekünk.

A teljes cikk a nyomtatott Vasárnap Gyerekbarát mellékletében jelent meg!

Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Felszálló F-16-os vadászrepülőgép (TASR-felvétel)

Egymásnak esett a kormány és az ellenzék az amerikaiak miatt

erős szél

Első-, másod- és harmadfokú riasztást adtak ki az erős szél miatt

elhízás k

Szlovákiában minden negyedik ember elhízott

Kőszegről  kicsit másképp

Kőszegről kicsit másképp

pozsonyi kifli

Diósat vagy mákosat? A 400 éves pozsonyi kifli története

GALÉRIA: Férfi kézilabda Eb – Egygólos magyar siker Portugália ellen
Frissítve

GALÉRIA: Férfi kézilabda Eb – Egygólos magyar siker Portugália ellen

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.