Látogatóban Pató Pál falujában

<p>A Párizsi-mocsarak fölötti dombok, szelíden lejtő lankák a múlt ékszerdobozát rejtik. Az érsekújvári járásbeli Szőgyénnek azonban a jelene is éppolyan fordulatokban gazdag és izgalmas, mint a történelme.</p><div>&nbsp;</div>

Itt élt a kisnemesi családban született Pató Pál, ő volt a falu jegyzője, szobra a községi hivatal előtti parkban áll. Petőfi Sándor 1847 novemberében írt Pató Pál úr című költeményében őt mintázta meg.

 

A figyelem központjában

Nemrég tartották meg a községben egy sikeres pályázatnak köszönhetően A fiatalok Európa jövője című konferenciasorozat nyitórendezvényét. Kilenc ország küldöttei találkoztak Szőgyénben. A község által benyújtott pályázat jóvoltából Magyar-, Cseh- és Lengyelországból, Romániából, Szerbiából, Olaszországból és Szlovéniából érkeztek vendégek, később luxemburgiak is jönnek. Amikor Vígh Gábor polgármestert faggatjuk a rendezvény hozadékairól, kiemeli a tatabányai Edutus főiskola professzorának, Gubán Pálnak és a főiskola diákjainak az eredményeit. Szőgyén azoknak a kivételes községeknek egyike, melyek a falusi turizmus több évtizedre szóló fejlesztési programját avatott szakemberekkel együtt szeretnék kidolgozni. „Már az is felért egy tapasztalatszerzéssel, hogy mindenki elmondta a véleményét a saját országáról. Az idegenforgalmat tekintve Szlovákia, Magyarország, Szerbia, Románia hasonló helyzetben van. Ma még számos kiaknázatlan lehetőségünk van ezen a téren” – mondta Vígh Gábor. A község első embere szerint elsősorban szálláshelyeket kell létesíteniük, hogy Szőgyén értékeit, mindenekelőtt a rondellát minél többen megismerjék. Közép-Európában egyedül itt tártak fel az erődítmények körül sugárszerűen elrendezett nagy, többhelyiséges lakóházakat és sírokat – több helyütt és nagy számban. A régészeti múzeum látogatói megismerkedhetnek a feltárások anyagával, nem mindennapi dokumentumaival. Viera Němejcová-Pavúková régész Szőgyén őstörténetéről szóló összeállítását tavaly már másodszor adták ki.  

 

Szövik az új terveket

„Negyven férőhelyes, alacsonyabb komfortfokozatú szálláshelyet sikerült kialakítanunk egy korábbinak a felújításával, de újabbakra van szükség. Beléptünk a tervezett Mária-útvonal szervezésébe, hiszem, hogy van mit nyújtanunk az idelátogatóknak” – hangsúlyozta Vígh Gábor.

A Mária-út látogatóinak út menti táblákon mutatnák be a múzeumban levő régészeti leleteket, a tanösvényen megismerkednének a környék értékes madárvilágával. A zarándokok útja a Párizsi-mocsarak és a löszfal közelében vezetne vissza, a bélai kastély irányából Muzsla felé, a madártávlatból patkó alakúnak kirajzolódó útvonalon. A polgármester első megbízatási időszakát tölti, de önkormányzati és bizottsági tagként immár huszonnégy éve vesz részt a község fejlesztésében, egy ideig az alpolgármesteri posztot is betöltötte. Nem túl jó anyagi helyzetben vette át a falu vezetését, ám munkatársaival, a testület tagjaival közösen két év alatt sikerült stabilizálnia a község gazdálkodását, csökkenteni az adósságot. Ennél is jobban aggasztotta, hogy az önkormányzat tulajdonában lévő épületek nagy része rendkívül rossz állapotban van. A megyei fenntartású, ám szőgyéni tulajdonú tájház egy éven át be volt zárva, mert életveszélyes állapotban volt. Helyreállították, s ismét megnyitották. A helyi alapiskola épületének a tetőszerkezete a tavalyi viharok idején megrongálódott, végül ezt is önerőből hozták rendbe. Most újabb gond társult a régiekhez: ledőlt a tájház nyári konyhájának egyik fala. „Amikor az elődeink építették, akkoriban még nem negyventonnás gépek jártak az utakon, nem csoda, hogy statikailag nem bírta. Pedig az előző három évben jelentős összeget költöttünk a tájház bővítésére, rekonstrukciójára” – jegyezte meg Vígh Gábor.

 

Házi termékek piaca

Határon átívelő együttműködés és egy sikeres projekt eredményeképpen Szőgyén önkormányzata 300 ezer euró támogatást kapott egy ötletes elképzelés megvalósítására. A polgármester büszkén, lelkesen mutatja be a terveket: a tájház és a múzeum közelében megnyitják a házi termékek piacát, szabadtéri színpad, nézőtér és művészöltöző is lesz a közelben. A kemencében helyi finomságok sülnek majd, a látogatókat tágas parkolóval fogadják. Már régóta szeretnék jobban kihasználni az iskolakertet: a gyümölcsfák termésének felhasználásával az idősek klubjának tagjai megtaníthatnák a gyerekeket finom lekvárt főzni, befőzni. Erre kiválóan alkalmasak lesznek a foglalkoztató- és bemutatóhelyiségek.

Szőgyénben nemcsak a szépkorúak aktívak és nevelik a fiatalabb generációt környezettudatos életmódra, valamint a hagyományok tiszteletére. A községnek három futballcsapata is van, s kulturisták, asztaliteniszezők és női kosarasok teszik teljessé a palettát.

 

Európai falu a központban

A falut a történelem kincsesládájaként emlegettük, de említhetnénk az itt élők találékonyságát, leleményességét tekintve úgy is, mint a kifogyhatatlan ötletek tárházát. Egy újabb, megvalósításra váró projekt ismét Tatával (Magyarország), Pińczówval (Lengyelország) és Bystřicével (Csehország) hozza közelebb a lakosait. Szőgyén központja, ahol egykor módos családok éltek, egy ideig elhanyagolt állapotban volt, pedig csodás patak csörgedezik a parkon át. Itt nyitnák meg az Európa-falut a Visegrádi 4-es partnerkapcsolatok eredményeként. A park, a környezet rendezését már megkezdték, az erre a célra kiszemelt házakat már megvásárolta az önkormányzat. Minden partner saját építészcsoportot hozna a községbe, és a maga elképzelése szerint tervezne, alakítana át egy családi házat. Az idelátogató lengyel, cseh és magyarországi tanulmányi csoportnak a porták szolgálnának szálláshelyül. A felesége révén szőgyéni kötődésű Jámbor Imre professzor, a budapesti Corvinus Egyetem Tájépítészeti Karának volt dékánja, aki 2017-ben megkapta az Év Tájépítésze díj elnöki különdíját, maga is részt vett a tervek alapos, minden részletre kitérő kidolgozásában.

Szőgyénnek egykor ezer embert foglalkoztató szövetkezete volt, máig is mintegy 130-140 hektár földet bérelnek a községtől, de a gépesítés miatt az alkalmazottak száma mára félszáz alá csökkent. Nehéz munkát találni ezen a környéken, sok a megüresedett, felújításra váró családi ház. Az egykori sertésfarmot egy vállalkozó vette meg, majd továbbadta dán gazdálkodóknak. Vígh Gábor elmondta, hogy a közelmúltban szakértőkből álló bizottságot hoztak létre, amely tárgyalni fog a dán gazdákkal. Se szeri, se száma a nagy terveknek. A nemrég felújított idősotthonban nappali foglalkoztatót szeretnének nyitni, szennyvíztisztító állomás épül, előtte azonban rendezik a tulajdonviszonyokat. A község vezetősége rendkívül sok időt és energiát fektet az újabb tervek megvalósításába.

A községben sétálva arról érdeklődünk a helyiektől, ma is számon tartják-e, hogy ki származott az egykori Magyar-, és ki Németszőgyénből. Bokor Klára, lapunk munkatársa született szőgyéni, nagy utazásairól készült fényképes összefoglalóit, útinaplóit olvasóink számos alkalommal olvashatták a Vasárnapban. Klára szerint ma már nem foglalkoznak ezzel a helyiek, aki szereti a községet, ezer szállal kötődik a gyermekkori emlékeket idéző helyekhez, az itt élő családtagokhoz és barátokhoz. Az, hogy a falu fejlődik, hogy a testvértelepülések és közös projektek, programok révén egyre kellemesebb lesz az élet Szőgyénben, a helyiek igyekezetét, irigylésre méltó lokálpatriotizmusát igazolja.

 

 

 

 

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?