Küzdelmes hétköznapok

<p>Baka több mint 1100 lakost számláló csallóközi település. Köztudott, hogy a kilencvenes évek elején egyik vesztese lett a bősi erőműnek. Termőföldjeiből rengeteget elvettek a felvízcsatorna építésekor, s a megmaradtak egy része is a túloldalra, a Kis-Csallóközbe került.</p>

Az emberek ugyan megszokták, hogy vízoszlop tornyosul a fejük fölött, de azért szorongva gondolnak vissza az építkezésre, amikor a gépek súlyától megrepedeztek a házfalak, és tönkrementek az utak. A felvízcsatorna építői által ígérgetett olcsó áram és egyéb kedvezmények természetesen rég feledésbe merültek.

Amikor hét éve Bakán jártam, megtudtam, hogy az egyik legnagyobb gondot a háború után betelepített családok által visszaigényelt föld okozza. A mintegy százötven hektár a legjobb fekvésű belterületen van, az országút mentén. Az önkormányzat bírósági pert folytat érte, amely a mai napig lezáratlan. Azóta sok víz lefolyt a Dunán, s nem minden alakult úgy, ahogyan a bakaiak szerették volna.

 

Övön aluli ütések

Tavaly júliusban a hívek legnagyobb megrökönyödésére papjukat, Bíró Sándor plébánost (egy névtelen levél alapján, vélhetően „jutalmul” a Bezák püspök melletti kiállásáért) az apostoli kormányzó segédlelkésszé fokozta le, és áthelyezte Komáromba. Hiába írtak petíciót a bakai, csallóköznádasdi és dercsikai egyházközségbe tartozó hívek. Talán ennél is súlyosabb gond, hogy a bakai iskolában napjainkra félszáz alá csökkent a tanulók száma. Hét esztendeje még 110 gyermek járt ide. Kevés gyermek születik, és az iskolakötelesek egy részét is a bősi, felbári vagy dunaszerdahelyi iskolába viszik szüleik. Idén hármat írattak be elsőbe, így elkerülhetetlenné vált az osztályok összevonása. Nem csoda, hogy tavaly, amikor elkészült az oktatási minisztérium „halállistája”, a bakai alapiskola is a közé a 13 magyar iskola közé került, amelyet a bezárás réme fenyeget. (Jegyezzük meg, hogy a felbárit ugyancsak „kitüntette figyelmével” a minisztérium.) Semmiképp sem engedik a felső tagozat bezárását – mondta tavaly Csízik Erzsébet, hozzátéve, hogy az anyagiak előteremtése nem lesz egyszerű. Annyit már megtettek, hogy az iskola épületébe költöztették át az óvodát, s a baba-mama klubokat és a könyvtárat is itt próbálják működtetni, hogy a falu költségvetését hatékonyabban tudják felhasználni az épület fenntartására.

Csízik Erzsébet egyébként 1994-től polgármestere a községnek; így elsősorban azt kérdezzük tőle, mit sikerült az elmúlt tíz évben megvalósítani. Legfontosabbként a sikeres európai uniós pályázatokat említi, amelyeknek köszönhetően két utcában járdákat és két új buszmegállót tudtak építeni. A községháza előtti parkot szépen rendbe hozták: 2011-ben a falunap egyik fénypontja volt a mintegy negyvenezer eurós költséggel készült új játszótér felavatása. De futotta az erőből új ravatalozó építésére, megújult a templom és a paplak, s ugyancsak pályázati támogatással sikerült felújítaniuk a sportpályán lévő épületet 33 ezer eurót meghaladó költséggel. Kívül-belül megszépült, villanyfűtést kapott, megújultak a falak, vízvezetékek, a padlózat. A polgármester asszony szerint ez lett a Csallóköz egyik legtakarosabb sportlétesítménye. Ugyanakkor gondot okoz – panaszolja –, hogy a járulékos költségeket (mellékhelyiségek stb., amelyek nem fértek bele a pályázatba, és saját forrásból készültek el) az önkormányzat tagjai nem engedik kifizetni.

 

Prosperálás vagy állóháború?

S ezzel rá is tapintottunk Baka jelenlegi egyik legnagyobb problémájára, a polgármester és a testület közti feszült viszonyra. A puskaporos, időnként személyeskedésig és rágalmazásig fajuló helyzettel a falusiak tisztában vannak, s valószínűleg a környékbeliek számára sem ismeretlen. Nem tisztünk igazságot osztani, annyit mindenesetre elmondhatunk, hogy a falu képe az elmúlt években sokat csinosodott, és vannak felmutatható eredmények. Az őszi önkormányzati választáson a bakai polgárok nyilván végiggondolják, kinek-kiknek van igazuk. Ami fejlesztés, előrelépés történt, az mindenesetre jórészt 2010 előtt volt.

„2010-től – mondja Csízik Erzsébet – az égvilágon semmit nem voltam képes elvégezni, mert egyes képviselőkkel nagyon nehéz dűlőre jutni – miközben egyetlen személy áll mögöttük. Ma már tisztában vagyunk vele, ki van a háttérben, de nem foglalkozhatunk ezzel, mert az önkormányzati munka nem engedheti meg az elfogultságot és a rosszindulatot. Miközben minden képviselő-testületi ülésen a polgármester személyének lejáratása a téma. Így az utóbbi négy évben szinte semmit sem tudtunk felmutatni. Annyit sikerült elérnem, hogy elkészült a kerékpárút és a szennyvízelvezetés tervdokumentációja. Utóbbi már az engedélyeztetés fázisában van. A legutóbbi árvíz után sikerült húszezer euróért egy utcában kiépíteni a vízelvezetést. A legnagyobb költséget az iskola okozza, de a művelődési ház is felújításra szorulna. Ezzel, sajnos, nem tudtunk mozdulni, mert télen ott gyakorolnak az aerobikosok, az asztaliteniszezők, oda járnak a zumbások. Ugyanakkor sikerült saját költségünkön átépíteni az iskola tornatermét, amelyet ki is használnak. A legutóbbi siker pedig egy ötvenezer eurós támogatás, melyet az oktatási minisztériumtól szereztünk az iskolaépület tetőzetének felújítására. Az utóbbi években harminc építkezési telket közművesítettünk. Ezeken már tizenöt ház megépült. Az öröklakások ötletét azonban a képviselők elvetették, így tíz családdal kevesebb lakik Bakán.”

Csízik Erzsébet azt is elmondja, hogy a községnek nem kis teher a futball támogatása, mert nincsenek szponzoraik, pedig a faluban van vagy húsz vállalkozás. De végre sikerült eljutniuk oda, hogy saját nevelésű focisták alkotják a csapatot. A bakaiak természetesen igénylik a futballt. Az asztaliteniszezők is sikeresek, őket szintén támogatja az önkormányzat, akárcsak a baba-mama klubot. Az ifjúság edzőtermének a költségeit is a község állja. A faluban egyébként működik a turistaszervezet és a nyugdíjasklub, utóbbinak a tagjai énekkart is alapítottak Búzavirág néven.

A falu szénája nem áll rosszul – mondja a polgármester. Ennek ellenére egyesek elterjesztették a rémhírt, hogy csődeljárás elé néznek. Természetesen semmi sem igaz belőle. A jól értesült verebek már arról is csiripeltek, hogy elmarad a falunap (idén 750 éves a település), a gyermeknap és más rendezvények. „Hogyan lehetnénk csődben, amikor van 150 hektár földünk, amelyért bérleti díjat kapunk? Van továbbá egy szövetkezet, amely szintén fizeti a bérleti díjat. Elég egy adat: a múlt évet huszonkétezer eurós plusszal zártuk. Miért hazudoznak ezek az emberek?”

Végül csak egy kis példa az önkormányzatiság és a közösségi képviselet mibenlétéről. Ha valaki idegen betévedne egy bakai nyilvános képviselő-testületi ülésre, nyilván megdöbbenve tapasztalná, hogy az szlovákul folyik, bár a jelenlevők egy kivétellel valamennyien magyarok, az egy kivétel pedig tökéletesen tud magyarul. Beszól egy bakai magyar ember, hogy nem érti, amit éppen a magyar óvodával kapcsolatban hallott. Az egyik képviselő letorkolja: tanuljon meg szlovákul! Nem tudom, mennyire ismerik a bakaiak a képviselőiket (nyilván elég jól), ki kinek a fia-borja, rokona és ismerőse, de ha bakai lakos volnék, valószínűleg kikérném magamnak az ilyen képviseletet. De hát – ahogy mondani szokás – mindenki olyan képviseletet kap, amilyet megérdemel.

Csízik Erzsébet mindenesetre megjegyzi: talán nem lehet véletlen, hogy az emberek ennyi ideje bizalmat szavaznak neki, s köszöni a polgároknak. Lehetőség és felelősség ez a munka – mondja –, és vidámabb témával zárva a riportot, mindenkit szeretettel invitál az augusztus 23-i bakai falunapra, ahol színes kulturális és egyéb programok várják a látogatókat.

 

 

 

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?