Kislúcs és Nagylúcs egyenlő esélyt kap

<p>A lúcsi lakosok kedvességét és készségét már érkezésünk első pillanataiban megtapasztaljuk, amikor útbaigazítást kérünk. A Kis- és Nagylúcs összevonásával 1960-ban létrejött, mintegy hétszázharminc lakosú békés községben rendezett, tiszta portákat, felújított óvodát, szépséges Szent Anna-kápolnát és jobb időket is megélt kastélyt találunk.&nbsp;&nbsp;&nbsp;</p><div>&nbsp;</div>

A Szent Anna tiszteletére szentelt kápolna 1785 előtt épült klasszicista stílusban, majd 1884-ben átépítették. Szent Anna, Szűz Mária édesanyja a gyermekáldás, a családi élet védőszentje.

Kis- és Nagylúcson virágokkal díszítik, parkosítják a köztereket. Öröm elidőzni az árnyékos fák alatt, ahonnan nézegethetjük a 17. század elején épült reneszánsz kastély boltíveit. A történelmi épületben ma az állami levéltár regionális fiókja működik. Nagylúcs kastélya a 19. század első felében épült klasszicista stílusban. A községi hivatalban Kiss László polgármestertől megtudjuk, hogy a két falurészben élők a mai napig számon tartják, ki honnan származik. A település fejlődése végett azonban összetartó a lakosság, és a polgármester is mindig igyekezett egyformán viszonyulni minden lúcsi lakoshoz, az egész község folyamatos fejlesztését tartva szem előtt. „2011-től látom el a polgármesteri teendőket. Édesanyám valamikor a hetvenes évek elejétől a helyi nemzeti bizottságnál dolgozott, ebben a világban nőttem fel, és közigazgatással kapcsolatos főiskolát végeztem. Miután családot alapítottam, nekem is lett volna lehetőségem külföldön munkát vállalni, elköltözni, de fontosabb volt a szülőfalum jövője, az, hogy az itt élőkért munkálkodjam. Már 2006-ban kidolgoztam egy községfejlesztési programot, de nem jártam sikerrel a választásokon. Az akkori koncepcióm azonban alapként szolgált a későbbi munkám során, és a mai napig hozzá tartom magam” – mondta Kiss László.

 

Új fejlesztési terv, pályázatok

A községnek 1994 végéig saját hulladéklerakata volt, de a helyiek nagy problémaként élték meg, hogy a tágabb régióból is ide hordták a szemetet. Az utóbbi időben már mindent megtesznek a hulladék osztályozásáért és a növényi maradványok komposztálásáért.

Kiss László elmondta, hogy számos projektet dolgoztak ki: az elmúlt nyolc évben mintegy százötven ezer eurót fordítottak tervek, környezeti hatástanulmányok kidolgozására, és rengeteg energiát szántak a hivatali ügyintézésre. A kisközségnek számos régi, felújításra szoruló épülete van. A helyi utak rendbehozatalát csak a csatornahálózat elkészülése utánra tervezhetik be. A község vezetősége azonban bizakodó, és abban reménykedik, hogy a szennyvízhálózat kiépítése, a hulladéklerakat helyének rekultivációja, a gyűjtőudvar megnyitása és a művelődési ház felújítása is megvalósulhat a közeljövőben.

 

Közösségi ház, felújított óvoda

Három évvel ezelőtt az önkormányzat kénytelen volt bezárni a helyi kisiskolát. Akkor már csak két-három gyerek látogatta, nem lehetett vállalni az üzemeltetésével járó kiadásokat. A tanulók Gellére, Somorjára vagy Dunaszerdahelyre járnak iskolába. Az egykori iskola és óvoda még az 1960-as években épült, alapos felújításra szorult. Az előbbinek a bezárása óta még nagyobb figyelmet fordítanak az óvoda fejlesztésére; ma már a helybelieken kívül Gelléről is érkeznek ide gyerekek. A múlt tanévben 16 óvodásuk volt, szeptembertől legalább ennyit várnak. A szülők elégedettek az intézménnyel, kellemes, családias környezetben gondoskodik a gyermekeikről. Az óvoda épületét két éve újították fel, most várják a köré tervezett szabadidőpark tervezetének elfogadását. Modern gyermekjátszóteret képzeltek el, s az idősebbek részére is sportolási, mozgási lehetőségeket szeretnének itt biztosítani. 

Kislúcson felújítják a helyi szabadidő- és művelődési központot. A munkálatok két szakaszban zajlanak, de még idén teljesen megújul, korszerűvé válik az épület. Tavaly sikerült elkészülni az épület külső részével, idén a Környezetvédelmi Alaptól támogatást kaptak az új fűtési rendszerre és a vízvezeték-hálózat teljes felújítására. A végső munkálatokat, a fal- és padlóburkolatot, festést, gipszkarton konstrukciókat, valamint a belső berendezést a község saját forrásból finanszírozza. A munkálatokat szeretnék még idén ősszel befejezni, hogy a lakosok rendelkezésére bocsáthassák az épületet. Már az elmúlt években elkészültek a tervek a nagy művelődési ház, a tűzoltószertár és a két ravatalozó felújítására. Az utóbbiak esetében várják a benyújtott pályázat pozitív elbírálását. Sajnos a nagy művelődési ház rekonstrukciójára benyújtott pályázat az első körben nem volt sikeres; a várhatóan ősszel megjelenő következő pályázati felhívásra új tervezettel készülnek. 

Kislúcson a közeljövőben szeretnének a község költségvetéséből létrehozni egy játszóparkot, ahol a gyerekeknek játszó- és sporteszközöket helyeznének el. Kiss László elmondta, hogy Kis- és Nagylúcs között igazságosan osztják el a támogatást, hogy minden lakos úgy érezze, fejlődik, korszerűsödik a faluja, és egyre kényelmesebb, kellemesebb itt az élet.

 

Új telkek és lakások

„Hiszem, hogy esélyesek vagyunk, és még számos sikeres pályázatunk valósulhat meg. Nem lehet azonban rohamtempóban haladni, mert minden a dotációs rendszeren, a pályázati kiírásokon múlik, az emberek pedig azonnali eredményeket várnának el tőlünk” – mondta Kiss László.

Népszerűtlen intézkedés volt mind a kisiskola, mind a futballcsapat megszüntetése, de mindkettőnek oka volt. Mindig vannak és lesznek, akik nehezményezik ezeket az intézkedéseket, ám a község vezetőségének elsősorban a falu érdekeit kell szem előtt tartania, s meg kell fontolnia, mire fordítanak pénzt a mintegy 330 ezer eurós évi költségvetésből. Eredetileg nyolc hektáros területre tervezte egy új lakónegyedet, ám a szigorított földtörvény miatt nem sikerült megvalósítani az elképzelést. Végül a községi tulajdonú, 1,3 hektáros területen, ahol rendezettek a tulajdonviszonyok, épül meg a 12 családot befogadó lakóház, és tizennégy telken építkezhetnek, akik azt szeretnének. A megüresedett régi családi házak iránt is nagy az érdeklődés, egyre többen érkeznek a járási székhelyről vagy a fővárosból, hogy vidéken kezdjenek új életet. Sikerült felújítani a Szent Anna-kápolna kerítését, a könyvtárat szeretnék átköltöztetni az egykori iskola épületébe. A kis- és nagylúcsi részen önerőből hoztak rendbe néhány járdát. Hátra van még a községháza nagyszabású felújítása, hogy az önkormányzat méltó helyen fogadja a lakosokat és a vendégeket.

A községben komoly szervezeti élet is zajlik: aktív a Szlovák Vöröskereszt kis-, valamint nagylúcsi alapszervezete, a helyi nyugdíjasklub, a kutyások klubja, a vadászszervezet és az önkéntes tűzoltószervezet. A tűzoltóknak jelenleg öt csapatuk van, köztük fiatal diákokkal, van ifjúsági fiú- és lánycsapatuk, lesz tehát utánpótlása a felnőtt- és a veteráncsapatnak egyaránt. Ebben az évben sok jó helyezést értek el különféle versenyeken. A község vezetősége elégedett, mert a helyi szervezetek minden lúcsi rendezvény szervezésében aktívan részt vesznek, és segítenek a parkszépítésben.

 

 

 

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?