Kis park a templom tőszomszédságában

<p>Olvasóinkkal ezúttal is egy park megújulásának háttértitkait szeretném megosztani. Egy mátyusföldi faluba látogatunk el, ahol a templom melletti parkosított közterület újragondolására és modern felfogású átalakítására vállalkoztunk.</p>

 

Előbb természetesen a már meglévő növényzetet kellett számba venni, és megismerkedni a terület adta lehetőségekkel, lehető legjobb kihasználásuk végett.

 

Kislevelű hárs

A park területén jelenleg fellelhető növények közül meg kell említeni a kislevelű hárs (Tilia cordata) példányait. Ez a fa valaha szerte Európában elterjedt; ma tőlünk észak és dél felé haladva megritkul, majd teljesen eltűnik. 20–25 méter magasra növő, kissé szabálytalan, lekerekedően oszlopos koronájú, többnyire tövétől ágas fa. Kérge szürke, finoman repedezett. Fiatal hajtásai pelyhesek, de hamar lekopaszodnak. Szív alakú, lekerekedő vállú, hegyes csúcsú, fűrészes szélű levelei ritkán nőnek 7 cm-nél hosszabbra. Fonákjukon az érzugokban rozsdabarna, vöröses szőrpamacsok nőnek. Sárgásfehér, kellemes illatú virágai a többi hárséihoz hasonlóan hosszúkás, ép szélű fellevélhez csatlakozó, 4–12 cm hosszú bogernyőben nyílnak. Gömb alakú termései simák, a bibeszál maradványaként kis, hegyes szárban végződnek. Az érett termések a fellevéllel együtt, jellegzetesen pörögve esnek le, és a szél messzire elhordhatja őket. Viszonylag igénytelen, szárazság- és árnyéktűrő, de lassan növő fa. Legjobban mély, nem túl száraz talajban érzi magát jól. Leveleinek mérete jelentősen függ a termőhely vízellátásától és a hajtás jellegétől. Júniusban virágzik.

 

Közönséges nyír

A parkban fellelhetők a közönséges nyír (Betula pendula) példányai is. Gyorsan növő, egylaki fa. Idős korában ágai lecsüngők. Kérge jellegzetesen fehér alapon fekete tarka. Fája puha, általában csoportosan ültetik, gyorsan növő fajta. Hidegebb éghajlaton egyenletesebben növekszik, melegebb helyeken lazább szövetű, s jobban károsítják a kártevők és kórokozók. Levelei szórt állásúak, ékvállúak, rombusz alakúak, kétszeresen fűrészes szélűek. Virágai április-májusban nyílnak, termései szárnyas makkok.

Fája puhafának számít, könnyen ég, szép hamut ad. Szaunák fűtésére általában ezt a fát használják. Nagy éhínség idején emberek is fogyasztották. Több díszfaként árult, nemesített fajtája van, pl. a Dalecarlica, a Bíbor vagy a Youngii. Levele flavonoidokat, nyomokban illóolajat, káliumsókat és aszkorbinsavat tartalmaz. Nyáron, június-júliusban gyűjtik – teája kiváló vizelethajtó, vértisztító és gyulladáscsökkentő, de görcsoldó és fertőtlenítő hatása is ismert.

 

Új növények

A felújított park növényei közt megtalálhatjuk a kislevelű hárs egy nemesített változatát (Tilia cordata. Laciniata), amely szeldelt leveleivel különbözik az alapváltozattól. Új a területen a díszcseresznye (Prunus „Accolade”) is, amely virágzásakor szerez örömet a park és környéke látogatóinak. A távolabbi zugokban az egynyári virágok képviselőivel találkozhatunk, konkrétan a törpe nebáncsvirág (Impatiens walleriana) egyedeivel. Igen kedvelt, hazánkban többnyire egynyáriként tartott, alacsony termetű növény, amely bujaságával és színgazdagságával még a legkietlenebb helyeket is képes elvarázsolni. Ha bőven virágzó egynyárit keresünk, igazán ideális választás, mivel a közé a kevés virág közé tartozik, amely a korai fagyokig folyamatosan nyílik, s így mindig üde benyomást kelt. Magassága mindössze 20-30 cm, azonban ha csoportosan ültetjük, bokrosodó habitusának köszönhetően gyönyörű, színpompás párnát alkot.

*

Kedves olvasóink, továbbra is várjuk leveleiket és észrevételeiket, mert ne feledjék, hogy a Vasárnappal az Önök kertje (parkja) is megváltozhat!

 

 

 

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!