Kerti sütés-főzés

<p>Közkedvelt főszereplői az éppen szezonjukat élő kerti partiknak a szabad tűzön sütött, grillezett ételek. Ám ahhoz, hogy ezek finomak és egészségi szempontból biztonságosak is legyenek, meg kell fogadni néhány megszívlelendő tanácsot. A kinti családi, baráti összejövetelekre, étkezésekre való felkészülés a megbízható helyen történő bevásárlással, megfelelő minőségű alapanyagok kiválasztásával kezdődik.</p>

• Grillezéshez mindig jó minőségű, lehetőleg frissen vásárolt húst használjunk. Ha mégis a mélyhűtött mellett döntünk, az hűtőszekrényben előzőleg teljesen engedjen fel, hogy grillezéskor a belseje is alaposan átsülhessen.

• A nyers húst és tojást tároljuk elkülönítve a hőkezelés nélkül fogyasztandó élelmiszerektől (felvágott, sütemény, gyümölcs, zöldség).

• Ételkészítéshez csak tiszta eszközöket, edényeket használjunk.

• A húst szeleteljük közel azonos méretűre, nem túl vastagon, így a rácson egy időben elhelyezett szeletek nemcsak alaposan átsülnek, hanem azonos idő alatt is készülnek el.

• Az előkészítő műveleteket (pl. saláták mosása, szeletelése, öntetek készítése) lehetőleg a konyhában, ne pedig a szabadban végezzük. Ha mégis kint kerül rájuk sor, elegendő ivóvíz-minőségű vízről is gondoskodni kell.

• A kézmosásról se feledkezzünk meg!

• Pácolás alatt a húst hűtőszekrényben tároljuk.

• Az alapanyagot közvetlenül azelőtt vegyük ki a hűtőszekrényből, hogy a grillre helyeznénk.

 

Sütés-főzés

• Csontos hús esetén ügyeljünk arra, hogy a csont melletti rész kellő hőkezelése hosszabb időt vesz igénybe.

• Ha a hús vagy zöldség grillezését már elkezdtük, fejezzük is be. Félig grillezett alapanyagot ne tegyünk el későbbre.

• A szabad tűzön történő sütés során a kicsöpögő zsiradék égésekor kis mennyiségű rákkeltő anyag is keletkezik. Ha ez a füsttel együtt visszajut az ételre, terheli szervezetünket. Ezért sütéskor ügyeljünk arra, hogy a kisülő zsiradék ne csöpögjön a faszénre vagy a fűtőszálra.

• Előnyösebb olyan grillező használata, melyen a felfüggesztett hússzeleteket oldalról éri a hő. Hagyományos elhelyezésű vízszintes grillen a húst helyezzük alumíniumtálcára. Ezzel megakadályozzuk a kisülő húslé és zsiradék parázsra való csepegését.

• Ha véletlenül mégis láng keletkezik, akkor a grillrácsot a hússal együtt vegyük le addig, míg a láng el nem alszik. A lángon a hús nem sül, hanem ég, a kívánt szín helyett fekete lesz. A megégett húst ne fogyasszuk el, egészségre veszélyes vegyületeket tartalmaz.

• Süssük át alaposan, de ne süssük túl a húsokat!

 

Tálalás, fogyasztás

A kész ételt mindig tiszta tányéron szolgáljuk fel. Nyers alapanyagokkal, hozzájuk használt edényekkel, eszközökkel semmiképp ne érintkezzen a kész étel. A kitálalt ételeket, salátákat, önteteket a legyektől és egyéb rovaroktól letakarással kell védeni.

• A megfelelően át nem sült ételeket ne fogyasszuk el, gyermeknek pedig semmiképpen se adjuk. A fel nem használt alapanyagokat és a megmaradt ételeket minél hamarabb hűtsük le, és helyezzük hűtőszekrénybe. A szobahőmérsékleten történő egy-két órás tárolás is veszélyes lehet, mert a langyos ételben mikroorganizmusok szaporodhatnak el.

• A megmaradt ételt – a bográcsban főzöttet is – tálalás előtt forrósítsuk át. Belseje is melegedjen fel 72 Celsius-fokra, és tartsa ezt a hőmérsékletet két percig – ennyire van szükség a káros baktériumok elpusztításához. Érdemes ételhőmérőt beszerezni, segítségével könnyen ellenőrizhető az ételek tényleges hőmérséklete.

 

Jó tudni!

* A szenes grill beltéri használata életveszélyes lehet!

* Grillezés során a szén égésekor szén-monoxid szabadul fel, amely fulladáshoz vezető mérgezést okozhat. A vér hemoglobinjában található vasatomokhoz kapcsolódva akadályozza a szervezet oxigénfelvételét.

* A szénvegyületek tökéletlen égése során képződő szén-monoxid színtelen, szagtalan gáz, így jelenléte nem érzékelhető.

* Szénmonoxid-mérgezés esetén azonnal mentőt kell hívni s megérkezéséig szabad levegőn mesterséges lélegeztetést alkalmazni.

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?