Kerékpárúton Gúta természeti kincseihez

<p>A Csallóköz északi csücskében fekvő Gúta közelében a Kis-Duna és a Vág hömpölyög, a folyópart az itt élőt és a városba látogatót egyaránt barangolásra csalogatja. Különös béke és harmónia árad azokból az emberekből, akiknek a lakhelye közelében erdő van, és a házukat rendezett parkok, kellemes sétányok veszik körül.&nbsp;</p>

Gúta lakosaival beszélgetve olyan érzése támad az embernek, mintha az itt élőknek békésebb mederben csordogálna az életük, és gondtalanabbul engednék el az élet bosszúságait, nehézségeit, mint ahogy a víz teszi a tavaszi hordalékkal.

 

Ötven éve városi rangban

A kisvárosban sétálva letisztult életterek tárulnak elénk: a város önkormányzata és a helyi lakosok tisztelettel bánnak az értékeikkel, egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a környezetszépítésre, az ökoturizmusra és Gúta folyamatos fejlesztésére.

Tizenkét éve áll a kisalföldi város élén Horváth Árpád polgármester. Az elmúlt több mint egy évtized alatt megvalósított elképzelésekről és a tervekről faggattunk. „Tavaly ünnepeltük Gúta várossá nyilvánításának ötvenedik évfordulóját. 1967. október 14-én Alexander Dubček személyesen hozta el a község akkori vezetőinek a városi rangot jelentő okiratot. A település a mai napig megőrizte vidéki jellegét, nem épültek hatalmas lakóparkok, egyetlen szeglete sem vált betonrengeteggé. Rendezett parkjai vannak, és 3300 családi ház található benne; az ipari zónát sikerült a déli peremére helyezni” – fogadott hivatalában Horváth Árpád. Gútához hatalmas tanyavilág tartozik. A várostól tíz kilométerre fekszik Nagysziget, az itt élők mindig is gútainak vallották magukat. Naszvad irányában öt kilométerre a városközponttól található Örtény, továbbá a városhoz tartozik Császta, Királyrét és Pacsérok. A tanyavilág egy része ugyan lepusztult, de jelentős hányadát mára lelkes fiatal gazdálkodók vették birtokukba, és folytatják a több száz éves hagyományokat.”

A 10 560 lakosú városnak van a legnagyobb közigazgatási területe a Komáromi járásban, és országos viszonylatban is az első húsz közé sorolják ebből a szempontból. Nincsenek régi polgári épületei, mivel korábban sem nemessége, sem polgársága nem volt, ám a természeti adottságai máig kiaknázatlan értéket képeznek a helyiek számára.

 

Hajómalom és egyedülálló fahíd

Az úszó malmot az ország egyetlen hajómalmaként tartják számon. A Kis-Duna holtágán, két csónakon ring. 1982-ben, az egykori dunaradványi hajómalom mintájára készítették. Európa leghosszabb, nyolcvanhat méteres faszerkezetű hídján át juthatnak el hozzá a látogatók, közben szemet-lelket gyönyörködtető látványban van részük. Érdemes elidőzni a helyiek és a Gútára látogatók kedvenc kirándulóhelyén. A malomnál vendéglő van, ez a terület számos rendezvénynek, tábornak, baráti és családi találkozónak szolgál helyszínül az év folyamán. „A vízimalom két alkalommal nyerte el a Nyitra megye turisztikai látványossága címet. A Kis-Dunán sokan érkeznek hozzánk Pozsonyeperjes irányából csónakkal, kenuval, és a Vágon átívelő híd lábánál kötnek ki. Nagyon lendíthet a turizmuson a Komáromot Gútával összekötő, a töltéskoronán vezető kerékpárút, amelyet a közeljövőben szeretnénk meghosszabbítani a vízimalomig. A városnak két magánszállodája van, de több szálláshelyre volna szükségünk. Nyaranta sokan látogatnak el hozzánk, az augusztus eleji vásári napokon több ezer ember fordul meg itt a tágabb régióból” – mondta Horváth Árpád. A turizmus fejlesztését pályázat útján szeretnék folytatni, hogy a vendégek számára felejthetetlen élmény maradjon egy-egy gútai látogatás.

 

Sokat változott a város

Gútán 1989 előtt nem működöt középiskola. A Schola Privata Gutaiensis – Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskolát 1991-ben nyitották meg, Szokol Dezső alapító és iskolavezető jóvoltából, s ma már mintegy 400 diákja van iparművészeti és szolgáltatási szakon.

A Nagyboldogasszony Egyházi Gimnázium 1992-ben létesült. A Pozsony-Nagyszombati Érseki Hivatal alapította. Az egyházi központot 2010-ben alapiskolával, két évre rá óvodával bővítették. „A rendszerváltást követően a városunkból is sokan indultak el munkát keresni a határon túlra. A fiatalok is korábban Komáromban, Vágsellyén, Érsekújvárban vagy még távolabb folytatták a tanulmányaikat. Mára változott a helyzet. A középiskoláknak köszönhetően a keleti végekről tanárok érkeztek hozzánk, és itt telepedtek le, s a helyi lehetőségeknek köszönhetően sokan a szülővárosukban tanulnak tovább” – egészítette ki az elmondottakat a polgármester. Gútán három magyar és egy szlovák alapiskola s egy magyar és egy szlovák óvoda működik.

„Nem küzdünk helyhiánnyal az óvodákban, mint ahogy más városokban tapasztaljuk. Pályázati pénzből folyamatosan korszerűsítjük az önkormányzati oktatási és nevelési intézményeinket. Gútán évente százan-száztízen születnek. Óvodáinkba Ifjúságfalváról, Bogyarétről és Kamocsáról is érkeznek gyerekek” – tájékoztatott Horváth Árpád.

 

Munkalehetőségek

A város legnagyobb munkáltatója jelenleg a mintegy 1200 személyt foglalkoztató Kromberg&Schubert kábelgyár, ám a település ipari parkjába és a városba fokozatosan érkeztek az elmúlt években kisebb-nagyobb befektetők, egy német autógyár, lámpagyár, és tavaly az év határon túli magyar vállalata lett a Vitaflóra Gúta Malomipari Vállalat.

A polgármester elmondása szerint még több vállalkozó telepedne le náluk, ha nem okozna gondot, hogy nincs vasúti forgalom, és az állami utakat tekintve egy kör közepén vannak, Komárom, Érsekújvár, Vágsellye, Nagymegyer és Dunaszerdahely gyűrűjében. A városban jelenleg mintegy ötszázalékos a munkanélküliségi arány. Négy-öt évvel ezelőtt az önkormányzat több mint száz, időnként száznegyven személyt is alkalmazott közhasznú munkára, jelenleg alig húsz embert találnak környezetrendezésre. A térségbeli építőipari és élelmiszeripari cégek is nehezen tudnak megfelelő munkaerőt toborozni. A gútai lakosok egy része a galántai Samsung-gyárban vagy a közeli Érsekújvárban és Komáromban dolgozik. 

 

Nagyszabású tervek

A sportcsarnokot és a futballpálya lelátóját saját pénzből újította fel az önkormányzat. Pályázati támogatásból rekonstruálták, tették energiatakarékossá a közelmúltban a városháza épületét, amely előtt ma már rendezett park található tetszetős sétánnyal. Biztonságosabb lett a közlekedés a körforgalomnak köszönhetően, a Bethlen Gábor Alap jóvoltából hamarosan játszópark épül a Tündérkert óvodában. „Kisvárosként nincs kórházunk, de jól felszerelt egészségügyi központunk van, amelyet nyolc-kilenc évvel ezelőtt sikerült felújítani. Hamarosan pályázni szeretnénk a bővítésére. Egynapos magánsebészetünk, valamint nagyon sok szakorvosunk van, ám úgy gondoljuk, hogy még teljesebbé tehetjük az egészségügyi szolgáltatások palettáját, ha újabb szakorvosoknak nyitunk rendelőt. Szeretnénk liftet építeni az épületbe, így a mozgásszervi panaszokkal küzdők is könnyen feljuthatnak az emeleti rendelőkbe” – tette hozzá a polgármester.

Mintegy egymillió eurót kaptak pályázat útján a zöldhulladék gyűjtésére és komposztálására. Tervezik továbbá az utak és a járdák felújítását, valamint újabb parkolók építését.

 

Újabb lendületet venni

Gúta lakosainak komoly gondot okoz az utóbbi években tapasztalt klímaváltozás: volt úgy, hogy a hosszan tartó szárazságot követő felhőszakadások miatt hónapokon át úszott a város. „Mocsaras talajon lévő település a miénk a folyók közelsége miatt. Idestova 2012 óta ostromoljuk az illetékes minisztériumokat, hogy tartós és biztonságos megoldásra van szükségünk. Az elmúlt negyven évben elhanyagolták a felszíni vizek elvezetését, a vízgyűjtők tele lettek hordalékkal. Négy évvel ezelőtt sikerült európai uniós támogatásból megtenni bizonyos árvízvédelmi óvintézkedéseket, 1 millió 200 ezer euróból beindítottuk a szivattyúállomást, és közel 3 millió euróból felújítottuk a fő csatornarendszert. Minden utcában szeretnénk rendbe tenni a vízelvezető árkokat” – hangsúlyozta Horváth Árpád. A polgármester Csicsóról származik, és a felesége révén, aki tősgyökeres gútai, került 1985-ben a városba; korábban a Nyitrai Magasépítő Vállalatnál dolgozott építéstechnikusként. 1991-ben a Gútai Városi Hivatal építési osztályára szakértőt kerestek, 2006-ig ebben a munkakörben végzett méréseket, ismerte meg a város minden egyes szegletét. A Magyar Közösség Pártjának mindaddig nem volt saját polgármester-jelöltje a városban. A család, a barátok és az ismerősök támogatásával Horváth Árpád 2006-ban a párt színeiben mérette meg magát először, és nyolc jelölt közül került ki győztesen. Aztán, érezve a lakosok bizalmát és támogatását, újra indult a tisztségért. Rendkívül sikeres időszakot élt meg a munkatársakkal együtt, mivel több millió euró támogatás érkezett az alaposan kidolgozott projekteknek köszönhetően ebben az időszakban a városba.

„Ma már gútainak érzem magam, és mivel több mint egy évtizede töltöm be ezt a tisztséget, jól tudom, mi mindenre van még szükségük az itt élőknek. Sok tervem van, ezért úgy döntöttem, negyedszer is nekifutok. Megkezdtem a harmadik választási időszakot Nyitra megye önkormányzati képviselőjeként is, ott is kamatoztatni tudom az eddigi tapasztalataimat. Bőven van még tennivaló, a megkezdett projekteket eredményesen be kell fejezni, és az újabbak még több lehetőséget adhatnak a város dinamikus fejlesztésére” – tette hozzá búcsúzóul a városi hivatalban tett látogatásunkkor Gúta polgármestere.  

 

 

 

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?