Itt a címnek kellene lennie, de elolvadt

klímasztrájk

Egyre többen csatlakoznak a klímasztrájkhoz Szlovákiában is

Ha a címek nem is, a jéghegyek bizony olvadnak. A klímaváltozás jeleit talán nem is érzékelhetnénk intenzívebben, mint mostanában. A világ számos pontján szélsőséges időjárás uralkodik, hurrikánok, erdőtüzek, szmogriadó, és még sorolhatnánk. Saját bőrünkön is érezhettük a nyár elviselhetetlen forróságát. A klímakatasztrófa nem válogat, mindenkit érint kortól, nemtől, hovatartozástól függetlenül. Az emberiség a természetet figyelem kívül hagyva egyre inkább veszélybe sodorta a Földet, felélte annak készleteit. Baj van, és ha nem következnek be hamarosan gyökeres változások, akkor a jövő nemzedékének már lehet, hogy csak álom lesz a tiszta levegő és az ivóvíz. Ez nem pánikkeltés, hanem olyan tények, amelyeket a legnagyobb tudósok is alátámasztanak. Ami segíthet, az csupán a sürgős és globális változás.

Ennek a változásnak a szükségességére szeretnék felhívni a figyelmet azok a tüntetők, akik világszerte, beleértve Szlovákiát is, az utcákra vonulnak. A Fridays for Future (Péntekek a Jövőért) mozgalom Greta Thunberg klímaaktivista nevéhez köthető. Greta 16 éves svéd diáklány, aki 2018-ban kezdett sztrájkba a jövőért úgy, hogy péntekenként nem iskolába, hanem tüntetni ment (bővebben a Vasárnap idei 13. számában írtunk róla). A célja az, hogy felhívja a döntéshozók és az egész társadalom figyelmét az ökológiai és klímakatasztrófára, s azonnali cselekvésre ösztönözzön. Mára diákok (és nem csak diákok) milliói csatakoztak a kezdeményezéséhez.

Érdekes

A klímasztrájkolók főbb követelései:

  • az éghajlati szükségállapot kihirdetése;

  • 2040-re elérni a karbonsemlegességet;

  • áttérés a decentralizált, szénmentes energiatermelésre;

  • az alacsony szén-dioxid-kibocsátású, illetve karbonmentes közlekedési módok támogatása;

  • az ország 10 százalékának érintetlen, védett területté való nyilvánítása;

  • áttérés a környezetbarát mezőgazdaságra;

  • Szlovákia ne támogassa a fosszilis tüzelőanyagok kitermelését s ennek a területnek a fejlesztését;

Szeptember végén a Fridays for Future hazai szervezete is csatlakozott a globális klímasztrájkhoz, amelynek az apropóját az ENSZ klímacsúcsa szolgáltatta. Azok, akik változást szeretnének, nem maradtak otthon: a pozsonyi Szabadság teret ellepték a tüntetők. Kreatívabbnál kreatívabb transzparenseket hoztak magukkal, sőt jó néhányan témához simulóan öltözködtek, sokan védőmaszkot húztak. Miután lezajlottak a beszédek, a tüntetők a szlovák parlament épülete felé vették az útjukat, többek között azt skandálva, hogy Föld csak egy van. A képviselőház elé egy sír makettjét helyezték, rajta a következő felirattal: A JÖVŐNK. Ott már csak néhány szót szóltak a szervezők, majd a sírra azok a dolgok kerültek, amelyekről a résztvevők álmodnak.

A klímaváltozás elleni harcot fő prioritásként kellene kezelni, különben az a jövőkép, amelyet eddig csak katasztrófafilmekben láttunk, egyik pillanatról a másikra jelenné válhat. Ahogyan az egyik transzparensen is állt: Nem tudom, hogy félek-e inkább, vagy ideges vagyok! Talán ha mindannyian tudatosítanánk a klímaváltozás okait, jobban félnénk. Aki pedig fél, az próbál biztonságba vonulni. Próbáljuk meg mi is megteremteni ezt a biztonságok, hiszen a legelső lépések csak rajtunk múlnak, senki máson. Aki pedig teheti, csatlakozzon a Fridays for Future mozgalomhoz, és a következő pénteken vonuljon utcára!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!