Hűtlenség és megcsalás

h

Van-e különbség e kettő között? Amikor odaadóak vagyunk egy párkapcsolatban, valójában kihez vagyunk hűek? Mikor érezzük, hogy most már csalunk, vagy azt, hogy minket csalnak?

Van egy vicces mondás, miszerint hűséges az, aki eldöntötte, hogy egész életében csak egy embert akar idegesíteni. Ez is egy nézőpont, amely a humor oldaláról tekint a hűtlenkedésre.

Ahol szerelem van, ott csakis a hűségnek van helye, mert minden, ami a csalárdsághoz tapad, messze áll a szerelem vegytiszta állapotától. A rajongástól, az önkívülettől és a mámortól. Valóban így van, vagy ez is nézőpontfüggő?

Mi történik akkor, ha elmúlik a szerelem, vagy meg sem születik?

Hogyan értelmezzük, értékeljük a hűtlenséget, megcsalást párkapcsolatainkban? Hol vannak a határok, és miért lépjük át őket?

Egyebek mellett erről is kérdeztem több különböző korú és családi állapotú nőt és férfit, mi a véleményük erről az örök és mindig aktuális témáról. Miért történik meg újra és újra, mi lehet a legfőbb oka annak, ha egy kapcsolatban nem tudunk hűek maradni.

A hölgyek és urak nevük elhallgatását kérték de szívesen meséltek arról, hogy mit gondolnak, éreznek a hűtlenségről.

„Véleményen szerint az esetek többségében azért történik megcsalás, mert hiányzik valami a kapcsolatból. Ahogyan én látom, ez általában nem a szex hiánya, hanem inkább a kommunikáció és az egymásra figyelés. Az a fajta őszinte, nyílt érdeklődés és rajongás, amely a kapcsolat elején megvolt.”

„Szerintem hűtlenség csak magam felé létezik. Ha nem a saját vágyaim, önérdekem szerint cselekszem. Más ember, dolog felé inkább a tisztelet, őszinteség és a bizalom játszik.”

„Nekem a hűtlenség és a megcsalás két külön dolog. Igen, kötünk hűséget, de mihez? Ezért hibás a házassági eskü: olyan dolgokban egyezünk meg, amikről nem is tudjuk, később milyenek lesznek. Kérdés az is, hogy a kapcsolathoz legyek hű, vagy magamhoz. A csalás azért nem jó szó, mert csalok-e valójában? Persze, van, akinek egy komplett szerelmi, szexuális kapcsolata lesz máshol, de aki csak valami mást akar megélni, azaz semmit nem vesz el a másiktól, csalás-e? Mert ha a másik mindenáron ragaszkodik a régi dologhoz, ő mennyire hű az eskühöz? Hibás gondolat, hogy ha van szex, az megold mindent. Végtelen számú szex van, ezért ha nem egyeznek a vágyak, nem lesz soha jó.”

„Számomra a hűtlenség és a megcsalás nem ugyanaz a fogalom. A megcsalás a saját magam pozitív tartalmú élményszerzése. Visszafordítható szitu. A hűtlenség negatív töltést hordoz, és az már összetettebb, komplexebb élethelyzet, visszafordíthatatlan folyamat.”

„Sokszor éreztem már magam megcsalva szex nélkül is. Például amikor nem mert konfrontálódni a szüleivel, vagy nem tudta érvényesíteni a szempontjaimat a velük való konfliktusban. Esetleg tessék-lássék belement, hogy lássam: ő igenis megpróbálta, de én érzem, hogy nem rakta bele a teljes potenciáját. Azt hiszem, ez megfelel definíciónak is: megcsalás az, amikor nem adod oda a másiknak a teljes potenciádat. Ez történhet úgy is, hogy máshova viszed: munka, szenvedélybetegség, külső viszony, de történhet úgy is, hogy kasztráltnak tetteted magad, hogy megúszd a beleállást a kapcsolatban. A jelenlegi kapcsolatomban mindig ez volt a kritikus kérdés. Amikor kifarol, vagy csak töredékpotenciát rak bele a kapcsolatba, akkor befogadni sem képes az én teljes potenciámat. És akkor jön a kísértés, hogy ha oda nem kell, hova máshova rakjam. Mert az én energiamennyiségem nem az a szint, amit egy kis kötögetés, varrogatás le tud földelni. Ezt ő is tudja, és eddig mindig időben össze is kapta magát, amikor már nagyon közel jártam hozzá, hogy olyat tegyek, amit utólag nem tudok hova tenni, meghasonlás nélkül integrálni.”

„Még 16 évesen volt egy előző kapcsolatom, ahol félreléptem egy elhanyagolt időszakban. Semmiség volt: egy laza alkalmi petting az egyik exemnél, testileg nem is adott különösebb gyönyört, érzelmileg is inkább a tűzoltás szintjén volt az élmény. Nem is mondtam el a pasimnak, de abban a pillanatban, hogy elővettem a cicimet az exnek, éreztem, hogy most van vége a kapcsolatomnak. A valóságban már rég halott volt a dolog, de akkor éreztem, hogy most kilépek, szakítok, lezárok. Utána azt gondoltam, hogy nekem nem is való ez az elkötelezősdi, soha többé nem akarom egyetlen férfire bízni az érzelmi, szexuális jóltartásomat. A jelenlegi párommal épp azért tettem kivételt, mert benne éreztem akkora potenciát és olyan erős akarást, hogy igenis meg bír tartani, ha akar.”

„A hűtlenségben benne van a hazugság. Ha nincs hazugság, akkor a másiknak is van lehetősége választani. Azt gondolom, a megcsalás sokkal inkább önismereti kérdés, mint párkapcsolati. Ahhoz, hogy mindkét fél felelősséget tudjon vállalni a kapcsolati részéért, nem fér bele a mismásolás, elhallgatás.”

„Az önreflexió nélküli jobbra-balra félrelépés egy formálisan monogámként deklarált kapcsolatban sehová nem vezet sem önismereti, sem párkapcsolati szempontból. De kell-e a másiknak minden tudatos, önismeretileg is ízekre boncolt futó flörtöcskéről vagy erotikával enyhén vagy erősebben átfűtött kapcsolódásról tudnia? Főleg ha az ő önismeretében az efféle kalandozás még elméletben is egy másik bolygórendszer? Ha nem kell mindenről referálnunk egymásnak, akkor hol a határ, amit mégis disznóság elhallgatni egymás elől? Azt hiszem, egyetérthetünk, hogy ez nem egy objektíven behatárolható univerzális pont, hanem egyénileg felmérendő (nyilván számításba véve a partner kívánságát, habitusát, értékrendjét, fájdalomküszöbét), és felelősen eldöntendő.”

„Szerintem valahol ott kezdődik a hűtlenség, ahol a saját motivációimra rátekintve azt látom, hogy a flört, vonzalom által a páromtól egyre távolabb és távolabb kerülök. Ami a kapcsolatot rombolja, az mindenképp hűtlenség.

„A morál szabja meg, hogy félrelépek vagy sem a másikat és ezzel önmagamat is becsapva, mert hát úgyis keresek kibúvót a tettemre… nem jó a szex, nem kapom meg a figyelmet, amire vágyom, stb.”

„A hűtlenség azt jelenti, mást is beengedek magamba. Aztán ott vannak a közös, „megcsalások”, pl. a swingerklubozás. Az egyezmény egy pár részéről, a közös élmény és örömszerzés egy formája… Hűtlenség-e ez? Szerintem nem, mert itt közös döntés születik, nincs benne elhallgatás, átverés.”

„Húszas éveim közepén beleszerettem valakibe. Életem szerelme volt. Kiderült, hogy menyasszonya volt. Az otthonról hozott értékeket betartva közöltem, hogy nem leszek senki szeretője. Nem segítek átverni egy másik nőt. Majd belehaltam, de nem tettem meg, nem volt szex köztünk. Aztán férjhez mentem, majd 15 év után elváltam. Két évvel a válásom után megkeresett. Az első érintés – ami egy szimpla kézfogás volt – mindent felszínre hozott. Ugyanazt éreztem, mint 20 évvel azelőtt. Ő nős, az a nő a felesége, aki akkor a menyasszonya volt. Megtettem. A szeretője lettem. És már nem volt bennem az, hogy segítek becsapni egy másik nőt. Mert éreztem, és később el is mondta, hogy otthon nem tudja azt megélni, amit velem. És 20 évet várt rá, hogy megtegye. A konvenciók meg a két család miatt nem válik. Csodálatos órákat töltöttünk együtt.

Szóval, voltam mindkét oldalon: voltam megcsalt feleség és szerető is. Érdekes módon, megcsalt feleségként sem azt sérelmeztem, hogy félrelépett, hanem azt, hogy nem szólt, hogy valami nincs rendben köztünk. Kiléptem. Mert nekem sem volt jó. Szeretőként addig maradtam, amíg elég volt az, amit nyújtani tudott. De utána hűtlen lettem? Megcsaltam? Én úgy fogalmaznék: hű maradtam magamhoz, az álmaimhoz, a vágyamhoz, és nem csaptam be magam, hogy az, ami van, nekem jó. Szóval, ami egyik oldalról hűség, őszinteség magam felé, az a másik felé hűtlenség és megcsalás. Attól függ, honnan nézem.

Nagyon sokféleképpen gondolkozunk a hűtlenségről. De egy dologban azt hiszem, mindenki egyetértett, bárhogyan értelmezte is a csalárdságot: hogy hazugság van benne, és elvesz valamit magamtól, a másiktól vagy mindkettőnktől. A hűtlenség éppen ezért nem tiszta energia, és ezért is tud maradandó, mély sebeket ejteni.

Montorffy Letti író, coach, tréner

A teljes írás a VasárnapLélek mellékletben jelent meg!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?