Hullámhossz: Miről szól a fáma?

h

(Reggeli – a Pátria rádió műsora hétköznapokon 6-tól 9 óráig)

Művészetből nem lehet megélni. A hírek eladásából annál inkább. Legalábbis ez a gondolat fogalmazódik meg bennem, amíg elkortyolom a kávét. Amint ébredezni kezdek, a világ valamennyi gondja megszólít. Ki fizeti meg a szociális csomagokat? Emmanuel Macron radikális lépései a muszlimok ellen. Most épp mi okból panaszkodnak a szlovák autógyárak. De két koronavírus-hírösszefoglaló közé még a líbiai polgárháború is beszorul. Az ember már kora reggel kénytelen azt hinni, hogy ez lesz az utolsó napja munkába menet. De talán ahogy a popzenészeknek az eladhatóság a lényeg, a híreknél sincs ez másképp. Ők eladják, mi lenyeljük! Tiszta sor.

Közben az egyik egyetemi előadáson elhangzott egy mondat – több is, de ez az egy szöget ütött a fejünkbe. Nem azért, mert annyira megrendítő lett volna a maga valójában, vagy életünkben akkor hallottuk volna először, hanem mert az adott kontextusban valahogy így hangzott: A hírnek hírértéke van! Hogy ennek a triviális mondatnak a realitáshoz mennyi köze van manapság, azt mindenki döntse el maga. Én nem kívánom befolyásolni Önöket – még halovány kísértést sem érzek rá, becsületszavamra! Azt viszont elárulhatom, hogy ha valóban nekifognak a fentebbi négy szócskának a kibogarászásához, könnyen megeshet, hogy szükségük lesz még pár erős feketére. Mert tudják: attól, hogy egy hír hallatán összevontuk a szemöldökünket, még nem lett fontos.

George Bernard Shaw egyszer azt mondta: ha egy kutya megharap egy embert, akkor az nem hír. De ha egy ember megharap egy kutyát, akkor az már bizony hírnek minősül. És milyen igaza is van, nem? Tetszik vagy sem, de a híreknek hatalmuk van. Nem csak felettünk, hanem kvázi a szolgáltatók felett is. Meglehet, hogy a reggeleknek jobb szolgálatot tenne, ha valami vidámról vagy kevésbé vádaskodó hírmorzsáról hallanék. Ugyanakkor a konkurenciára tekintettel lévő szakmai megfelelni vágyás – mert valahol mind azt reméljük, hogy inkább ez áll a háttérben – gyorsan eloszlatja ilyesfajta vágyódásainkat.

Tudják, kora reggel híreket hallgatni nem a legjobb a szórakozás. De megteszem, mert egy: így könnyebb a tájékozódás a világ bajairól, kettő: a kritikai rovatunkba is írnunk kell valamiről. Mi pedig már a Pátria rádió több műsoráról is írtunk Önöknek. Volt szó nőkről, irodalomról, politikáról… A Reggeli is csak egy műsor a sok közül. Elismerem, hogy legtöbbször jobb, mint a többség. Itt legalább kellemes zene társaságában hallgathatjuk, hogy: kit, mikor, hol és miért. Na meg külön öröm, hogy ha már a hazai választásokról szóló információkból úgy érezzük, épp elegendő jutott számunkra, akkor az izraeli választásokba is belehallgathatunk. Mert hírérték. Értik! Ők eladják, mi lenyeljük.

A teljes cikk a nyomtatott Vasárnap 2020/10. számában jelent meg!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?