Hogyan teremtsünk húsvéti hangulatot lakásunkban?

kreativ

A húsvéti díszítés bármilyen stílusú lakást hangulatossá, üdévé tud varázsolni, csak a mértékét, szín- és formavilágát kell a helyiségek berendezéséhez igazítani.

1 Hagyományőrzés klasszikus stílusban

A klasszikus stílusú húsvéti dekoráció a városi hagyományokat követi – a vidéki/falusi rusztikusabb, és mások a jellegzetességei.

A festett tojásokat porcelántálakba, színes kosarakba tehetjük, de üvegedényeket, tortatálakat is használhatunk. A színes, hímzett vagy csipkés szalagok, kerámia vagy porcelán nyuszi- és csibefigurák, csipkésre lyuggatott tojások, művészi faragások ugyancsak a klasszikus húsvéti díszítés kellékei.

A klasszikus stílushoz illenek a barkából és virágokból kötött csokrok, melyek közé egy-egy tojást vagy húsvéti figurát rejthetünk. A cserepes növények szintén kaphatnak dekorációt, alkalomhoz illő kaspókat, szalagokat. A húsvéti koszorúk kifinomultak, dúsak, nemes virágokból állnak, csipkével, szalagokkal díszíthetjük őket.

Mivel a klasszikus stílusú húsvéti dekoráció aprólékosan kimunkált, vásárolhatjuk készen is a csokrokat, koszorúkat, húsvéti figurákat.

Jellegzetes színek: a pasztellek, a rózsaszín, a piros és a sárga.

2 Vintage vagy vidéki stílus

Legmutatósabb kellékei saját kézzel készülnek, a formák, figurák, anyagok rusztikusabbak, a kivitelezés elnagyoltabb, az elemek kevésbé kimunkáltak. Az alapja persze az ilyen típusú dekorációnak is a tojás és a nyuszi, részét képezi a bárány és a barka, de a hagyományos népi motívumok, a decoupage technika és a természetes anyagokkal történő festés is megjelenik. A hímes tojásokat fonott kosarakba, cserépedényekbe, fűre, mohára helyezhetjük.

A természetes, rusztikus díszítéshez hozzátartoznak a mezei virágokból kötött csokrok, a barkaágakkal, tojásokkal, fűvel, mohával kiegészített díszek is, melyek a lakás bármelyik helyiségében megjelenhetnek.

A koszorút készítsük ágakból, vagy tűzzünk mohát a készen vett koszorúalapra, s apró fejű virágok és húsvéti figurák kerülhetnek rá. Előnyt élveznek a természetes anyagok, a lenvászon terítők, szalagok, kenderből sodort spárga, kenderkóc, szalmaforgács, merített papír, mázas vagy natúr égetett agyag kiegészítők.

Jellegzetes színek: a piros, a natúr tojáshéj színe, a mohazöld, a fehér, a telt kék és napsárga.

3 Bohém és modern változatok

A modern húsvéti díszítés készülhet saját kezűleg, de az üzletek kínálatából is nyugodtan válogathatunk. Ehhez a stílushoz használhatjuk a legtöbb színt és a legváltozatosabb anyagokat.

Vásárolhatunk pl. a hobbikellékboltban polisztirol vagy fa/parafa tojásalapot, amelyet aztán tetszés szerint dekorálhatunk – koszorúba, csokorba tehetjük, ágakra lógathatjuk.

A valódi tojás sem hiányozhat a modern kellékek közül, de a hagyományos festésen túl számtalan módon díszíthetjük: öntapadó dekorszalaggal, filctollal, flitterekkel, apró színes cukorkákkal, szalvétatechnikával, festékszóróval.

A húsvéti díszítéshez maradék textíliákat is használhatunk – készülhetnek belőlük nyuszi- és csibefigurák, tömött tojások, koszorúk, virágok, de a horgolt, kötött díszek is kelendőek.

Alkalmazhatók természetes és műanyagok, sőt a kettő keverhető is, csak arra kell ügyelni, hogy a lakás ne tűnjön túlzsúfoltnak.

Jellegzetes színek: a modern, bohém stílusú dekorációk színvilága kötetlen, sőt, minél színesebbek, annál jobban használhatók a lakás díszítésére.

4 Húsvét minimál stílusban

Talán sokan kételkednek abban, hogy az ünnepi dekoráció minimál stílusban is lehetséges, pedig a kettő nem zárja ki egymást. Ha otthonunk minimál stílusú, meg kell találnunk azokat a díszítőelemeket, melyek tökéletesen harmonizálnak a berendezéssel. Használhatunk kerámiából készült stilizált tojásokat, de igazi tojásokat is abban a színben, amely a lakás színvilágát jellemzi.

A húsvéti barkacsokorba is rejthetünk tojást, ugyancsak egyszínűt. A jellegzetes húsvéti figurák is legyenek egyszínűek és egyszerűek. Próbáljuk eltalálni az egyensúlyt a minimál berendezés és a dekoráció között. Legjobb, ha az utóbbi inkább csak jelzésértékű, jelképes és kevésbé figyelemfelkeltő.

Jellegzetes színek: a minimált a díszítés terén is a nem feltűnő, visszafogott, egyforma színek jellemzik.

Forrás: lakber, easterdecors


 

A teljes cikk a nyomtatott Vasárnap 2020/15-16. számában jelent meg!


 

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti!❗️

https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?