Hogyan támogassuk a „digitális bennszülött” Z generációt?

sfd

Rendhagyó írással jelentkezem ebben a témában. Mégpedig azért, mert ha szóba kerül az instajelenlét, az 1995 és 2009 között született Z generáció kapcsán, az esetek többségében elítélő véleményekkel találkozom.

Ezért arra gondoltam, hogy coach-szemszögből, az archetípusos, Ankh Coaching kártyák segítségével keresem a lehetséges választ, segítséget, támogatást. A kérdés, amelyet a hét darab kártya kihúzása előtt feltettem magamnak, az volt, hogy melyek azok a területek, amelyek megerősítésével a Z generáció támogatást kaphat. Feltéve, hogy nyitott a fejlesztő támogatásra, amellyel felderíthetjük és működésbe hozhatjuk valamennyi erősségét. Véleményem, tapasztalatom szerint (mivel nekem is van két Z generációs gyermekem) sokkal nyitottabbak az újra, mint elsőre gondolnánk. A lényeg most is a hogyanokban rejlik. Hogyan tudunk hatni rájuk, nyitni feléjük úgy, hogy valóban érdekelje őket a téma, és jelen tudjanak lenni, figyeljenek magukra és másokra is.

A kártyákról röviden annyit, hogy hét személyiségtípust, ezen belül pedig hét erősséget mutatnak. A hét típus mindenkiben kivétel nélkül megtalálható, más-más százalékos aránnyal.

 1. A MÁGUS feladata az archetípusok közötti egyensúly megteremtése. Területei: a tudatosság, a felelősség és a döntési képesség.
 2. A MENEDZSER erősségei a céltudatosság, a tervezés, a kreativitás, a hatékonyság.
 3. A JÓGI az ember megvilágosodott része, aki nem ítélkezik, nem bírál. Elfogad, megbocsát, képes a teljes jelenlétre.
 4. A TÁPLÁLÓ megteremti a testi-lelki egyensúlyt. Szereti magát, tudja és akarja is képviselni az érdekeit, ugyanakkor gondoskodó is.
 5. Az ALTRUISTA én erősségei: szolgálat, önzetlenség, hűség, kedvesség, feltétel nélküli szeretet.
 6. A (BELSŐ) GYERMEK az, aki játékos, kreatív, könnyen kapcsolódik, kíváncsi, és mindig örömben cselekszik.
 7. A HARCOS a cselekvő, rátermett, határozott, kezdeményező, konfliktusokat felvállaló énünk.

Figyelemreméltó a hét személyiségtípus-kártyának, amelyet a Z generáció fejlesztésére a 49 lapos pakliból kihúztam, a támogató üzenete.

 1. ÉRZELMI TUDATOSSÁG
 2. CÉLTUDATOSSÁG
 3. JELENLÉT
 4. ÖNBECSÜLÉS
 5. EMPÁTIA
 6. JÁTÉKOSSÁG
 7. KIHÍVÁSOK

Talán az egyik legfontosabb terület ebben a korosztályban az érzelmi tudatosság, különösen, ha az instaposztokra gondolok. Amelyek leginkább szelfikből, szépen elrendezett ételfotókból, edzés- és buliképekből állnak. Ez a generáció élményt akar, és abból minél többet és minél különlegesebbet. Egyedinek akar látszani. És ezt azonnal megosztja másokkal. Instant üzeni a világnak: itt vagyok, és jól vagyok, vagy éppen nem vagyok jól. Így vagy úgy, de valahogy érzem magam, és ezt szeretném, ha tudnád te is. Az érzelmi tudatosság fejlesztésével elérhetjük, hogy ne tanult vagy utánzott minták alapján közvetítse az érzelmeit, és képes legyen különbséget tenni köztük tulajdonság, tartalom, mélység szerint. Pl. a vonzalmat ne keverje össze a szerelemmel.

A céltudatosság mindig minden életkorban fontos, de tinédzserkorban, amikor amúgy is sok hatás éri a fiatalokat, és kezdik felfedezni, kialakítani személyiségük meghatározó elemeit, sokkal fontosabb. Mivel ez az időszak igen intenzív tanulási időszak. Jövőképük meghatározza, hogy melyek lesznek cselekvéseik mozgatórugói. Ebben az időszakban javasolt megtanulniuk, mit jelent a célmeghatározás, a súlyozás, a fontossági sorrend felállítása, a részfeladatokra bontás. Ezek követhető rendszert hoznak az életükbe, és ha szokássá válnak, később, érett felnőtt korban könnyebben kezelik a veszteségeket, nehézségeket.

A jelenlét nem más, mint az egyénnek adott pillanatban elérhető legmélyebb, legrészletesebb, legaktívabb figyelme. Amely nem ítélkezik sem önmaga, sem mások felett. Nyitott, befogadó, rugalmas, és megvizsgál a sajátjától eltérő nézőpontokat is. Nem ragad bele a múltba, amelyen nincs módja változtatni, és nem ábrándozik a jövőről sem. A jelenben van, és a jelenben cselekszik. A jelenben tervez, és a jelenben tűz ki célokat. Jellemzően célfókuszú. Kétségkívül a Z generációnak ebben van mit fejlődnie, de hogyha hatni szeretnénk rá, élményalapú, izgalmas kommunikáció a javasolt.

Az önbecsülés fejlesztésekor elsődleges az a célkitűzés, amely ennél a korosztálynál talán a legnehezebb feladat, hogy a cselekvés, a végrehajtott tett fontosabb, mint az, hogy mennyi elismerést és dicséretet kapnak érte. A magukba vetett hitnek akkor is töretlennek kell maradnia, ha kudarcok sorozata éri őket. A tanulási folyamatban az alapgondolat az, hogy hinniük kell magukban, akkor is, ha mások nem hisznek bennük. Mert szeretik, tisztelik és becsülik magukat, és ha ez így van, akkor az önképviselet szinte magától megvalósul. Ebben a tudásban feloldódik a szégyen, és könnyedén képesek lesznek felvállalni magukat nemcsak az erősségeikkel, hanem fejlesztésre szoruló tulajdonságaikkal együtt is.

Az empátia veszélyes terület, mert ha nem megfelelően alkalmazzák, könnyen átcsaphat önbántalmazásba vagy áldozati szerepbe. A könnyen bele tudom magam mások helyzetébe képzelni, és együttérzek velük a fájdalmukban sosem jelentheti azt, hogy az ő negatív érzéseikkel azonosulnom kell, vagy helyettük át kell vállalnom a terheket, amelyeket cipelnek. Az empátia fejlesztése abban segíthet a fiataloknak, hogy másokról ne alkossanak elhamarkodottan ítéletet, és megfelelő érzékenységgel kezeljék hátrányos helyzetű társaikat. Ezenkívül különbséget tudjanak tenni az őszinte és a manipulatív érzelmek között.

A játékosság a bennünk lévő belső gyermek egyik legfontosabb tulajdonsága. A gyermek mindig örömben cselekszik, áramlik a létben, felszabadult. Kreatív, és kíváncsian keresi az új élményeket. Ebben a Z generáció élen jár; amivel ezt a területet ki lehet egészíteni, az, hogy megismertetjük velük a saját határaikat. Meddig tart a komfortzónájuk, és mi történik, ha átlépik. Az önismereti út első lépése, hogy ismerjék és szeressék magukban a belső gyermeket. Ne bántalmazzák, ne becsméreljék magukat. Ne engedjék meg, hogy mások rosszindulattal átlépjék a határaikat, és megszégyenítéssel lerombolják az önbecsülésüket. Ugyanakkor arra is ügyeljenek, hogy mások határait, érzéseit ne sértsék meg, miközben szabadságukat örömben kiteljesítik.

A kihívásokról azt kell tudni, hogy kivétel nélkül mindenkinek az egyedi félelemzónájában vannak. Az érzelmi tudatosság sokat segíthet abban, hogy együtt feltérképezzük, akár közös, játékos élményekben, hogy milyen félelmek korlátozzák őket. Majd lépésről lépésre segítünk. Szerető és érzékeny magatartással minden korlátozó hiedelmet át lehet alakítani támogató hiedelemmé. Ez az egyetlen út, az átalakítás útja, amelyben a félelemből nem lesz tartós szorongás. Mert a kihívások alapvető célja nem a rettegés legyőzése, hanem az, hogy olyan hajtóerőt adjon számukra, amellyel képesek lesznek fejlődni és rugalmasan alkalmazkodni a megváltozott helyzetekhez.

A Z generáció a digitális világban él, de ez nem jelenti azt, hogy mindegyik tagja függő volna. A fiamon például egyfajta digitális tudatosságot látok. A virtuális közösségi terek és különféle mobilalkalmazások énképük része, de ez sem feltétlenül baj, ha élő kapcsolatokkal, közösségi programokkal megteremtik az egyensúlyt. Számukra természetes, hogy azonnal megosztják az életüket, de attól, hogy mi, felnőttek máshogyan gondolkodunk, ez a nyitottság nem feltétlen, és nem minden esetben rossz. Telefonon intézik az életüket, sőt ez a kommunikációs forma a társasági életük része is. Élménykommunikációval, érdekességekkel lehet rájuk hatni. Bírálattal nem. Lehet ezen felháborodni és fanyalogni, de ha valóban segíteni szeretnénk, és megérteni, támogatni őket, akkor fejlesztő szakemberként és szülőként is úgy gondolom, hogy az egyetlen járható út, ha a fent említett kompetenciákban élen járunk. Nem adunk erőszakosan tanácsot, nem pufogtatunk közhelyeket, javaslatot teszünk, és velük együtt közösen mindig több nézőpontot is megvizsgálunk. Többek között azt is, hogyan és mit tanulhatunk tőlük mi, nagyon okos, nagyon felnőttek.

Montorffy Letti író, coach, tréner

A teljes írás a VasárnapLélek mellékletben jelent meg!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?