Archívum

Hogyan használjuk okosan a Facebookot? 4. rész

Mindenki szeretne a közösségi média részese lenni, főleg a fiatalok. Sok szülő nem engedi meg, hogy gyereke használja ezeket az oldalakat, míg mások rábízzák a döntést, hogy csatlakozik-e. Kívülről vonzónak, csillogónak és csábítónak tűnik a Facebook és a társai, azonban számos buktatót, veszélyt rejthetnek, ha nem vigyázunk.
ÚJ SZÓ ONLINE

2017. szeptember 8. 02:31

Ezekre próbáljuk meg felhívni a kezdő és haladó felhasználók figyelmét. Sorozatunkban mutatjuk, mi mindenre kell odafigyelni, és hogyan lehet okosan használni a közösségi hálókat.

 

Cyberbullying

Mit is jelent?

 

A kifejezést egyre gyakrabban lehet hallani, főleg a fiataloktól. Az online, elektronikus megfélemlítést jelöli elsősorban a tinédzserek körében, akik a technika segítségével bántalmazzák a kiszemelt áldozatot. Ezen megfélemlítő üzeneteket vagy telefonhívásokat érthetünk, kigúnyolást, megszégyenítést, olyan pletykák terjesztését, amelyek rossz hatással vannak az áldozatra. Az agresszorok leggyakrabban az internetet, ezen belül is a közösségi hálókat használják fel, ahol szinte fénysebességgel terjednek a rosszindulatú híresztelések.

Az elektronikus zaklatásnak több fajtája van; az alábbiak a legelterjedtebbek:

* Cyberkövetés: Számtalan sms, telefonhívás, e-mail, facebookos üzenet, like-ok, kommentek egy személytől. Ha valamit feltöltötök bármelyik közösségi oldalatokra, azonnal reagál rá. Lehet, hogy ismeritek is az illetőt, de az is lehet, hogy sohasem láttátok, csupán a hálón szerzett „ismerősötök”. Ezért is fontos, hogy olyan személyek legyenek veletek kapcsolatban, akiket a valóságban is ismertek.

* Cyberkiközösítés: Nem lehettek részesei egy olyan online csoportnak, ahova szeretnétek tartozni, vagy ahova akár tartoztatok is a múltban.

* Cybermanipuláció: Bizalmatokba férkőzik valaki, aki először nagyon barátságos, de idővel visszaél azzal, hogy közeli kapcsolatba kerültetek. Veszélyes és furcsa dolgokat kérhet tőletek, s ha nemet mondotok neki, győzködni kezd a saját igazáról. Nagyon vigyázzatok, soha ne tegyetek olyat, amit később megbánhattok.

* Cyberagresszió: Valaki vulgárisan, bántón, agresszívan ír rólatok az interneten, vagy sértő üzeneteket küld nektek.

* Cyber-szexuáliszaklatás: Valaki szexuális töltetű képeket vagy üzeneteket küld nektek vagy követel tőletek. Ha kedvesen kéri is, de sokszor, annak ellenére, hogy mondtátok, ne tegye, az is zaklatásnak minősül.

* Happy slapping: Így nevezzük azokat a különféle bántalmazásokról készült szörnyű videókat, amikor az agresszor tudja, hogy tettét megörökítik, s emiatt feltűnően, agresszívan bántalmazza áldozatát, akár fizikailag. Neki is, társainak is a szórakozás és „hírnév szerzése” a célja. A rendőrség legtöbb esetben ki tudja nyomozni az elkövetőket.

* Cyberpletyka: Rosszindulatú pletyka terjesztése elektronikus úton.

Ha az elektronikus megfélemlítés bármelyik formájával találkoztok, kérjetek segítséget a felnőttektől! Az ilyenfajta bántalmazástól nagyon nehéz megszabadulni, és akár szörnyű vége is lehet, úgyhogy ne titkolózzatok, nem éri meg, még akkor sem, ha esetleg szégyellitek, vagy féltek a felnőttek reakciójától. Fontos, hogy az agresszor, bár különböző okokból, de élvezi a bántalmazást. És ahogy titeket, úgy másokat is zaklatnak. A megfélemlített, az áldozat pedig szenved.

A zaklatás, pletyka, bántalmazós videók, képek mind az elektronikus bántalmazás formái, amely 2010. január 1-jétől bűncselekménynek minősül. Ez is azt mutatja, hogy komoly dolog, és nem szabad átnéznünk felette.

 

 

Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
hydina

Szétkapkodták a vásárlók a szalmonellás baromfihúst

Az autópályát ma délután négykor nyitják meg a forgalom előtt

VIDEÓ: Az M30-asnak köszönhetően végre Kassa és Pozsony is közvetlen összeköttetésbe került

Sulík Fico

Elmarad a Sulík leváltását célzó rendkívüli parlamenti ülés

Az emberek ki fognak költözni Győrből!

Az emberek ki fognak költözni Győrből!

Megalakult az új német szövetségi parlament

Megalakult az új német szövetségi parlament

Közvélemény-kutatást jelentett be Dézsi: megkérdezik a győrieket a parkolásról

Közvélemény-kutatást jelentett be Dézsi: megkérdezik a győrieket a parkolásról

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.