Archívum

Hetven év a mérlegen

author
Vasárnap

2020. január 7. 14:45

sdf

A hazai magyarság kulturális tevékenysége az elmúlt esztendőben a szervezet megalakulásának 70. évfordulója jegyében zajlott. A háború utáni viharos évek után Csehszlovákia Kommunista Pártja 1949. március 5-én a szocialista kultúra terjesztésére létrehozta a Csemadokot, de a szervezet fő célja a magyar kultúra és az anyanyelv ápolása és megőrzése lett. Alapszervezeteink országszerte megemlékeztek e fontos eseményről. Nem volt kivétel ez alól a Csemadok besei alapszervezete sem. Még szeptemberben a helyi kultúrházban nagyszabású rendezvényre került sor. Zöld Teréz, a szövetség jelenlegi elnöke ünnepi beszédében részletesen ismertette a szervezet tevékenységét a megalakulástól a mai napig.

A megalakulás

Besén 1950. november 19-én alakult meg a Csemadok, 22 taggal. Az előkészítő bizottság tagjai: Sztreda András, Sztarcsek Gyula, ifj. Lüley István, Recska Lajos, Macák László és Szabó Gyula. Sajnos az 50-es évek elejéről nem állnak rendelkezésünkre adatok, amelyek áttekintést nyújtanának az új szervezet munkájáról. A megmaradt régi fényképek alapján megtudhatjuk, hogy a tagság 1959-ben Betlérre és Krasznahorkára kirándult. Még ebben az évben mutatja be a közösség 17 tagú színjátszó csoportja a Parasztkisasszony című darabot, majd később az Aranylánc, a Csikós, a Liliomfi színművek kerülnek színpadra özv. Schmidt Imréné rendezésében. A hatvanas évek elején következik a Házasság, a Zsuzsi és az Aranyember. Betanításában nagy érdemei vannak Géczi Tóth Lajosnak, a magyar iskola igazgatójának. Az Aranyembert Pozbán, Baracskán, Felsőpélen, Töhölön, Zsitvabesenyőn és Újlóton is nagy sikerrel mutatták be. 1968-ban Csontos Vilmos költő munkásságával ismerkedhettek meg a beseiek. A következő évben a kultúrát kedvelő közönség a kálnai és a nagysallói színjátszóknak tapsolhatott, akik a Jegygyűrű a mellényzsebben és a Végállomás című darabokat vitték színre. A hetvenes évek elején sikeres Petőfi-estre került sor. A hetvenes éves második felére azonban a megtorpanás jellemzi a helyi kulturális életet, ami nagyrészt azzal a szomorú ténnyel magyarázható, hogy a helyi magyar tanítási nyelvű alapiskola bezárja kapuit, s Géczi Tóth Lajos, aki hosszú időn keresztül a szervezet aktív titkára volt, elköltözött a faluból.

Újraalakulás

1986. május 24-én újraalakul a szervezet a járás 49. alapszervezeteként, 87 taggal. Az új vezetőségi tagok – Besse Márta, Géczi Tóth István, Harcsa Béla, Sárovecky Sándor, Szabó Ernő, Szabó Magda és Szabó Márta – személyében ötvöződik a fiatalos lendület az idősebbek tapasztalatával. Még ebben az évben ellátogat a tagság a zselízi Országos Népművészeti Fesztiválra, amelyen évente 1990-ig rendszeresen részt vett. Ebben az esztendőben gazdag a szervezet rendezvényeinek kínálata – szüreti mulatság, kézimunka-kiállítás, Petőfi-est, író-olvasó találkozó Lovicsek Bélával.

1987-ben újra helybeliek által előadott színdarabot nézhet a besei közönség, Móricz Zsigmond két egyfelvonásosa került színre, az Összemesélés és a Dinnyék. Az év nyarán a tagság Betlérre és Krasznahorkára kirándult. A Juhász Gyula Járási Kulturális és Irodalmi Napok rendezvényeihez alapszervezetünk színes esztrádműsorral járult hozzá, a szervezet színjátszó csoportja Tabi László, Patasi László, Heves Ferenc vidám jeleneteit adta elő. Majd Magyar Katalin, Szmicsko György, valamint a menyecske- és a férfikórus szórakoztatta a nagyérdemű közönséget. Két évvel később Lovicsek Béla Baj van a szerelemmel című háromfelvonásos vígjátékát mutatja be a színjátszó csoport. Ebben az időszakban a közösség aktív tevékenységet folytat, 2001-ig évente kirándulásokat szervez. 1993-ban a csallóközi táj szépségeit tekinthették meg. Az érdeklődők Sándor Károly helytörténeti előadását is meghallgathatták, író-olvasó találkozón Duba Gyula munkásságával ismerkedhettek meg. A Csemadok gyakori rendezője volt a búcsúi, szüreti és a farsangi báloknak. Beseiek körében nagy közkedveltségnek örvendenek az operettek – Budapestre, Zselízre, a komáromi Jókai Színházba, Lévára szerveztek színházlátogatásokat. Falunkat vendégszereplő színházi társulatok is több ízben felkeresték. Emlékezetes a lévai színjátszók által előadott Janika című darab, az oknál fogva is, hogy két tehetséges besei fiatal is szerepelt a műsorban – Szabó Tímea és Szabó László. A lévai Garamvölgyi Színpad több ízben is ellátogatott községünkbe, vendégszerepelt a faluban a Bárka Színpad is.

Új vezetőség

2016-ban új vezetőség kerül az akkor 57 tagot számláló alapszervezet élére: Besse Tibor, Bokor János, Černák Tímea, Kálnay Tibor, Schmidt Tímea, Tóth Ilona és Zöld Teréz személyében. Aktív tevékenységük eredménye a már hagyományossá vált magyar bál, a templomkertben felállított kopjafa megkoszorúzása a szabadságharc emlékére. Szervezésükben vehetett részt a tagság egy többnapos magyarországi körutazáson a Hortobágy –Hajdúszoboszló–Debrecen vonalon. A környező falvak alapszervezeteivel való jó együttműködés szép példája Szomolai Tibornak a baracskai alapszervezettel közösen megrendezett könyvbemutatója.

2017-ben pedig nagyszabású esemény színhelye volt a helyi kultúrház, első ízben ugyanis Barsbese adott otthont a megyei szintű VIII. Barsi Találkozónak.

A Csemadok besei alapszervezetének első elnöke Demény Lajos volt, később ezt a tisztséget Lüley Istán, Búzási Vilmos, Sztreda Károly, Kálnay Sándor, Kálnay Lajos, Géczi Tóth István, Sárovecky Sándor, Besse Anikó töltötte be. És ahogy a jelenlegi elnök, Zöld Teréz mondta, miután köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik segítették és támogatták a szervezetet, mindazoknak, akik ma is őrzik és ápolják őseik nyelvét, és kitartanak magyarságuk mellett, hogy csak reménykedhetünk abban, lesz kinek átadni az égő fáklyát, aki átveszi és továbbadja elődeink gazdag hagyatékát.

Gerši Szabó Márta

A teljes cikk a nyomtatott Vasárnap 2020/2. számában jelent meg!

Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Leyen

A szlovákiai családokkal fizettetik meg az EU destruktív zöldpolitikájának az árát

Matej Mišík szerint elképzelhető, hogy újra kötelező lesz védőmaszkot viselni. (TASR-felvétel)

A minisztérium nem készül újabb lezárásokra, de a maszkviselés kötelező lehet

Eduard Heger Richard Sulík

Heger nem árulta el, lesz-e kormányátalakítás a koalíció fenntartása érdekében

Törökország belegyezett Svédország és Finnország NATO-tagságának támogatásába

Törökország belegyezett Svédország és Finnország NATO-tagságának támogatásába

Új Szó

Miről ír a szerdai Új Szó?

d

KVÍZ: Ismert városok… Na, de tudod, hol vannak?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.