Ha nem jön a baba

<p>Sok fiatal házaspár várja türelmetlenül Isten áldását, a gyermeket. Gyakran hiába. A reményvesztett párok orvostól orvosig kilincselnek, gyakran a reményt is elveszítve, hogy babájuk születhet.</p><p>&nbsp;</p>

A meddőséget az esetek nagyon nagy százalékában krónikus nőgyógyászati gyulladás okozza. Sajnos, ezeket a gyulladásokat antibiotikummal nem lehet tartósan meggyógyítani. Az alábbiakban dr. Varga Gyulával beszélgetünk, aki több mint négy és fél évtizedig a kazincbarcikai városi kórház gyermekgyógyászatának osztályvezető főorvosa volt, s munkatársa Újhelyi professzornak, a nőket segítő Lactobacillus-vakcina megalkotójának. Újhelyi professzor után ő vette át a stafétabotot és vezette ennek a vakcinának a készítését. Az oltóanyag rengeteg reményvesztett fiatal nőt segített gyermekáldáshoz. Jelenleg nem elérhető, pedig hírből sokan ismerik, és sokan keresik. 

 

Doktor úr, szóljunk az előzményekről, amelyeknél messze vissza kell nyúlnunk az időben. A történet Újhelyi Károly professzorral kezdődik, akit az orvostudomány és a közbeszéd is a vakcináció atyjának nevez. 

Újhelyi professzor 1937-ben kapcsolódott be a diftéria oltóanyagának gyártásába. Neki köszönhetően 1938-ban Magyarországon olyan mennyiségű diftéria-oltóanyagot készítettek, hogy bárki számára elérhetővé vált. Ennek azért volt óriási jelentősége, mert az 1930-as években még voltak diftériajárványok, amelyek rengeteg áldozatot szedtek. Ő a kutatásait az OKI-ban (Országos Közegészségügyi Intézet) végezte. Munkája olyan sikeres volt, hogy megbízták a tífusz elleni oltóanyag gyártásával. A világháború alatt több millió adag tífusz elleni oltóanyagot készített, s rengeteg katona életét mentette meg vele. Nem véletlen, hogy ő volt az első orvos, akinek munkáját (1948-ban) Kossuth-díjjal jutalmazták. Újhelyi 1948-ban, elsőként a világon, olyan szamárköhögés elleni oltóanyagot készített, amelynek nem volt mellékhatása. Ugyancsak ő állította össze az ún. Diperte-védőoltást, melyet 1995-ig alkalmaztak. A fél világot elláttuk vele. Jelentőségét illusztrálja az a tény, hogy a hetvenes években még Európa több országában (Olaszország, Franciaország) szamárköhögés-járványok voltak. 

 

Aztán jött a véletlenszerű (bár a tudományban nincsenek véletlenek) felfedezés, a rejtélyes nevű Lactobacillus, amely csodákra képes.

A hatvanas évek végén Újhelyi professzort megbízták, hogy készítsen a trichomonas néven ismert, a világ talán leggyakoribb, szexuális érintkezés útján terjedő betegsége elleni oltóanyagot. Ezt mi orvosi nyelven autovakcinának hívjuk. A kutatás sikeres volt, de Újhelyi közben észrevette, hogy az oltóanyag rengeteg baktériummal szennyezett. Elkezdte tisztítani. S mennél jobban tisztította, annál hatástalanabb lett. A felfedezés akkor következett be, amikor szennyeződésként Lactobacillust talált. A vakcina hatása ehhez kötődött. Utána kezdett el kizárólag a Lactobacillussal oltani. A nőgyógyászati gyulladások pedig sorban gyógyultak. Hivatalos adat: ezer nőből, akinek elhúzódó, krónikus nőgyógyászati gyulladása volt, 950 tartósan meggyógyult. Vagyis 95 százalék! Elképesztő eredmény. Az ő közleményére figyelt fel a Kazincbarcikán dolgozó két nőgyógyász, és csatlakoztak Újhelyihez. Vele együtt alkottunk egy munkacsoportot. Amikor 1978-ban előálltunk azzal, hogy a női meddőséget gyulladás okozza, nagyon sokan kételkedtek, mondván, hogy hiszen itt van az antibiotikum, az meggyógyít minden gyulladást. Kazincbarcikán és környékén be lett oltva megközelítőleg tizenötezer személy, és elképesztően jó arányban gyógyultak meg. Ennek a dokumentációjával rendelkeztünk, s részben még most is rendelkezünk. Mi voltunk az elsők a világon, akik a kazincbarcikai eredmények alapján leírtuk, hogy a koraszülésnek a legfontosabb háttere a nőgyógyászati gyulladás. Újhelyi 1972-ben tenyésztette ki ezt a Lactobacillus-törzset, amelyet évtizedeken keresztül használtunk, és később a Gynevac vakcina (amelynek gyártásvezetője voltam 1995-től 2013-ig) hatóanyaga is volt. 

 

Mi a jelentősége a kazincbarcikai tapasztalatoknak?

Jelentőségükre hadd említsek két adatot. Négy-öt évvel ezelőtt azt mondta nekem Czeizel Endre, hogy Magyarországon 1,2 millió gyulladással küszködő nő él. Nem akartam elhinni. Erre mutatott egy cikket, amely hat-nyolc éve jelent meg Amerikában. Eszerint az USA-ban minden harmadik felnőtt nőnek ún. bakteriális vaginózisa, nőgyógyászati gyulladása van! De több, német szaklapban megjelent cikket is idézhetnék, melyek a koraszülés okaival foglalkoznak, s amelyekből egyértelműen kiderül, hogy a koraszülést 70 százalékban a gyulladás okozza. Mi annak idején azt állítottuk, hogy ez az arány legalább 50 százalék. A világon elsőként mi írtuk le. És most már mindenütt elismert tény.

Érdekes adalék, hogy Szlovákiában ez nem volt akkora probléma, mint nálunk. Amikor nálunk 10 százalék fölé emelkedett a koraszülések aránya, itt 5 százalék körüli volt. Ennek oka elsősorban, hogy Csehszlovákiában sokkal kevesebb antibiotikumot használtak, mint Magyarországon. Az antibiotikum ugyanis elpusztítja a nő védő Lactobacillus-flóráját. A kiváló magyar gyógyszeriparnak köszönhetően nálunk fillérekért lehetett kapni az antibiotikumot, és mi négyszer annyit használtunk belőle, mint a hollandok, háromszor annyit, mint Nyugat-Németország. Ez nagyon nagy hiba volt. Nálunk óriási probléma volt a koraszülés. A laikusnak fogalma sincs róla, mit jelent. Ugyancsak német adatok szerint egy koraszülött ellátására fordított összeg átlagosan 436 000 euró!

A 15 ezer beoltott személy kapcsán még két dolog érdemel említést. Az egyik: mivel az intim gyulladások általában a pár mindkét tagját érintik, és ugyanazok a baktériumok mutathatók ki a nő hüvelyében, mint a partner prosztatájában, sok esetben a pár mindkét tagját oltották. Az oltott férfiak közül azoknál, akik prosztatagyulladásban és/vagy prosztatamegnagyobbodásban szenvedtek, jelentős javulás volt tapasztalható. A másik: Újhelyi professzor eredeti közleményében szerepelt, hogy 138 nő a gyulladásos betegek közül meddő volt. Ő csak beoltotta őket a  Lactobacillus-vakcinával, és csaknem 60 százalékuk terhes lett, s több mint 50 százalékuk gyermeket szült. Akkoriban két év számított normális házaséletben meddőségnek. Ez is elképesztően jó eredmény volt. Természetesen Szlovákiából is sokan átjártak injekcióért. 

 

Doktor úr, mondhatjuk, hogy a Lactobacillus csodaszer?

Csodaszerek nincsenek, de óriási lehetőségeket rejt magában a cseppek formájában forgalomba hozott inaktivált Lactobacillus reuteri. A Lactobacillusokat Újhelyi óta rengeteg helyen használják a világon, és nagyon sok betegséggel kapcsolatban végeznek kutatásokat. Bélgyulladások, allergiák, felső légúti gyulladások, daganatok, diabétesz, AIDS gyógyítására nyújthat lehetőséget a későbbiekben. Tudni kell, hogy a legtöbb Lactobacillus-törzsnek nincs hatása az immunrendszerre, csak bizonyos típusainak. Újhelyi professzornak szerencséje volt annak idején, hogy egy ilyen törzset izolált. Persze megvannak a módszerek, hogyan kell hatásos törzseket keresni, s nekem vannak ilyen törzseim. 

 

 

 

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?