Archívum

Gyakori személyiségzavarok

A személyiségzavarokkal küszködő emberekre jellemző, hogy másképp viselkednek a velük kapcsolatba kerülőkkel és reagálnak a körülöttük történő eseményekre, mint azt az adott helyzet megkívánná.A betegség gyakoriságát mutatja, hogy a rendelőintézetekben vizsgált betegek 30-50%-ának van valamilyen sze
Vasárnap

2005. szeptember 16. 04:00

Kelly Preston john travolta

A személyiségzavarokkal küszködő emberekre jellemző, hogy másképp viselkednek a velük kapcsolatba kerülőkkel és reagálnak a körülöttük történő eseményekre, mint azt az adott helyzet megkívánná.
A betegség gyakoriságát mutatja, hogy a rendelőintézetekben vizsgált betegek 30-50%-ának van valamilyen személyiségzavara. Ők a „nehéz” betegek, akiknek problémás a viselkedésük a kezelőorvossal, gyengén reagálnak a gyógyszeres kezelésre, stb. Sokan kellemetlen embereknek tartják őket, akik negatív indulatokat ébresztenek a velük kapcsolatba kerülőkben.
A személyiségzavaros emberek életét nyomon követve megállapítható:
– magasabb körükben a válások száma;
– nagyobb eséllyel válnak munkanélkülivé, hajléktalanná;
– gyakran szenvednek balesetet;
– sűrűbben kerülnek orvosi kivizsgálásra, kórházba;
– különféle bűncselekmények elkövetői között kb.70%-ban fordulnak elő;
– gyakrabban követnek el öngyilkosságot;
– az alkoholisták, illetve drogélvezők kb. 60-70%-át alkotják.

Excentrikus
személyiségzavarok
(a furcsák, gyanakvóak, különcök)

Paranoid személyiség
Ezekre az emberekre jellemző, hogy gyanakvóak, kapcsolataikban feltűnően érzékenyek. Hajlamosak mások kedveskedő cselekedeteinek hátterében ellenséges, rosszindulatú szándékot látni. Állandóan attól tartanak, hogy becsapják, kihasználják őket, ezért mindenkivel bizalmatlanok. Nincs humorérzékük, hajlamosak a veszekedésre, pereskedésekre, féltékenységre. Igen érzékenyen reagálnak a megszégyenítésre, megalázásra. Ez a viselkedészavar főleg azoknál fejlődik ki, akiknél valamilyen testi-lelki sérülés, fogyatékosság ássa alá a másokkal való egyenrangúság érzését.
Szkizoid személyiség
Visszahúzódó, magányos, távolságtartó. Legtöbbször elmerül saját gondolataiban, érzéseiben, retteg a másokkal való bizalmas viszony kialakításától, de a bezártságtól is. Az ilyen emberek olyan foglalkozást választanak maguknak, ahol nem kerülnek kapcsolatba másokkal: kiváló tervezők, mérnökök, programozók akadnak köztük, akik egy munkaasztalnál, számítógép előtt háborítatlanul leélhetik életüket, nem hiányolják az emberi érintkezéseket. A szakirodalom szerint ők azok az emberek, akiket korai gyermekkorukban hidegen mellőztek szüleik, és ez ahhoz vezetett, hogy az emberi kapcsolatokat ők is értéktelennek tartják.

Szkizotip személyiség
Az ilyen ember különleges képességűnek gondolja magát, például elektromágneses térre érzékenynek, vagy például hogy képes megzavarni a repülőgép lokátorát, stb. Külső megjelenésük sem mindennapos, szeretik a furcsán extrém öltözékeket. A nők szokatlanul, vakolatszerűen festik magukat, szinte maszkot viselnek, különleges ruhakompozíciókban jelennek meg. Ez a betegség leggyakrabban a szkizofrén emberek családjában fordul elő, ami arra utal, hogy valamiféle genetikai háttere van.

Dramatikus
személyiségzavarok:

Antiszociális személyiség
Régebben erre a betegségre a pszichopátia elnevezést használták. Az antiszociális emberek gátlástalanul kihasználják a másikat pusztán anyagi előnyökért, nyereségvágyból. Céljaik elérése végett képesek bármit hazudni, hogy előnyökhöz jussanak. A betegek saját családjukat sem kímélik, akár hozzátartozóikat is meglopják, kihasználják, hogy pénzhez jussanak. A másik ember érzései számukra semmit sem jelentenek. A problémákat viszont nehezen tűrik, ezért gyakran agresszívak környezetükkel szemben. Szexuális aktivitásuk nélkülözi a gyengédséget, házasságban nem törődnek partnerükkel, s emiatt gyakran kerül sor válásra. Ennek a személyiségzavarnak már kisgyermekkorban vannak figyelmeztető tünetei: az ilyen gyerekek az iskolában nehezen kezelhetők, társaikat zaklatják, illetve kihasználják, csavarognak, állatokat kínoznak. Kialakulásában nagy szerepet játszik a rossz családi háttér, amikor a gyermek súlyos családi viharokat él át, hátrányos helyzetben van a családjában, esetleg hiányzik vagy labilis a szüleivel való kapcsolat.

Hisztrionikus személyiség
Jellemző tünete az újdonság, élménykeresés hajszolása. Csak akkor érzik jól magukat, ha pezseg körülöttük az élet; ezért igen kedvelik a társaságot, táncmulatságokat, unalmasnak tartják az egyedüllétet. A társasági életben mindig a figyelem középpontjában szeretnének lenni színpadias viselkedésükkel, attraktív, csábító megjelenésükkel. Azt nyújtják, amit környezetük elvár tőlük: hol engedelmesek, hol hangadó vezetők – lényeg, hogy tetsszenek és megfeleljenek másoknak. Szexuálisan provokatív viselkedésük gyakran frigiditással párosul. Az ilyen ember szinte állandóan flörtöl, de képtelen mélyebb érzésekre, a kielégülésre. Freud szerint a hisztrionikus személyiségzavar a gyermek- (3–5 éves) korban gyökerezik, amikor az ellenkező nemű szülővel való kapcsolata túlfűtötten erotizált.

Narcisztikus személyiség
A saját maga jelentőségét felfokozottan éli meg, önmagát sikeresnek, intelligensnek, okosnak, szépnek képzeli, erről fantáziál. Épp emiatt képtelen a másik ember gondolatait, érzéseit észrevenni, környezetétől nem vár mást, mint elismerést, dicsőítést. Lelkileg nagyon sérülékeny típus, a legenyhébb kritikára is erős indulattal reagál. Orvosi körökben jól ismert: a zsúfolt rendelőben hosszú és fölösleges monológban adja elő számos panaszát – ő kivételes, különleges elbánás jár neki. Ez a személyiségzavar főleg azoknál az embereknél alakul ki, akiknek gyermekkorát a félelem, kudarcérzés jellemezte, és erre szülei megvetéssel, állandó kritikával reagáltak. Felnőtt korukban emiatt „páncéllal” veszik körbe magukat.

Borderline személyiség
Az egyik leggyakrabban előforduló személyiségzavar, az emberek 2-3%-ánál fordul elő. Hangulatemberek, akiknél sosem tudhatjuk, mikor van jókedvük, mikor idegesek, feszültek. Az ilyen ember hol megnyerően kedves és odaadó, hol pedig kíméletlenül követelőző, agresszív, esetleg paranoid. Indulatait képtelen megfelelően kordában tartani, kis dolgok miatt is „felkapja a vizet”, ordítozik, csapkod. Nem szeret egyedül lenni, a magárahagyatottság szorongást vált ki belőle, a kritikát nehezen tűri. Gyakran bonyolódik válogatás nélküli szexuális kalandokba (főleg fiatalabb korában). A személyiségzavar kialakulásának hátterében a korai anya-gyermek kapcsolat zavara áll, de okozhatják kora gyermekkorban bekövetkezett testi-lelki traumák, esetleg szexuális visszaélések is.

Szorongásos
személyiségzavarok:

Obszesszív-kompulzív személyiség
A kényszeres viselkedés jellemzi. Az ilyen ember szigorúan megtart minden szabályt, lelkiismeretes, mereven ragaszkodik a hagyományokhoz, s emiatt gyakran képtelen alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez. Nagyon óvatos, mielőtt döntene valamiről, alaposan mérlegel minden lehetőséget, újabb és újabb tanácsokat kér másoktól, gyakran tűnik döntésképtelennek. Komoly felelősséget érez minden feladatért, ezért minden részletre precízen odafigyel. Sokszor emiatt fordul elő, hogy a részletekbe belebonyolódva elfelejti feladatának fő célját. Legtöbbször olyan embereknél alakul ki ez a személyiségzavar, akiknél kisgyerekkorban a kegyetlen szülői kontroll, a megszégyenítés, az állandó kritika bizonytalanságot váltott ki.

Szorongásos személyiség
A beteg állandóan szorong – attól, hogy megkritizálják, hogy visszautasítják, hogy kifogásolják a véleményét, hogy nevetségessé válik, hogy zavarba jön, stb. Emiatt kerüli azokat a helyzeteket, melyek szorongást váltanak ki nála. Saját magát kisebb értékűnek tartja másoknál, alacsony az önértékelése, s emiatt kerüli a felelősségvállalást. A legkisebb kudarcot is súlyosan megalázónak éli meg. A viselkedészavar kialakulásának fő oka szintén kisgyermekkorban gyökerezik, amikor a szülők, családtagok, kortársak részéről a kisgyerek állandó visszautasítást kap.

Dependens személyiség
A gyenge akaratúakat nevezzük dependens karakterűnek. Az ilyen emberek fő gondolata: „Ha teljesítem a másiknak a kívánságát, ennek fejében törődni fog velem.” Szorongás tölti el őket az egyedülléttől, a döntésektől, a felelősségvállalástól, s emiatt az „erős másik” akaratának, illetve cselekedeteinek rendelik alá magukat. Jellemző rájuk az állandó önbizalomhiány. Ha házasságot kötnek, mindig a társuk a domináns személyiség, aki a döntéseket hozza. A személyiségzavar oka részben a szülői engedékenység hiánya, amely gátolja a független, önálló viselkedés kialakulását.

Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
elektromos Mini

Az elektromos Mini nem több egy érdekes és élvezetes autónál

Afrikai sertéspestisben pusztult el két állat egy ágcsernyői háztájiban

Peter Pellegrini

Elkezdte az aláírásgyűjtést a Pellegrini alaptotta Hlas

szoroskő

Petícióban kérik a gömöri régió lakosai a szoroskői alagút megépítését

Három ország indít Mars-szondát a világűrbe

b

Halálos közlekedési balesetet történt Nagyrőce és Murányhosszúrét között

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.