Ginsberg, a hippipápa

<p>Vulgárisan verselt, kábítószerezett, meztelenül szavalt, mégsem állítja ma már senki, hogy ne lett volna igaza. Allen Ginsberg olyan értékek mellett emelt szót, amelyeket ma is értékeknek tartunk.</p><div>&nbsp;</div>

 

A korabeli költők közül talán ő ismerte fel s fogalmazta meg legérthetőbben és legkeményebben, hogy a szárba szökkent amerikai álom elkezdte felzabálni Amerikát, az amerikaiakat, csápjaival pedig a világ egyéb térségeit is megcélozta. Ezért lehetett Ginsberg a maga társadalmi, politikai nézeteket is megfogalmazó művészetével a társadalomkritikus hippimozgalom egyik fő szószólója.

 

Meszkalin és politika

Megjelenésének és megnyilvánulásainak botrányossága jól ellenpontozta az amerikai társadalom bigott konformizmusát, melyből a hippinemzedék is lázadt. Az iparosodás, a fogyasztói szokások megváltozása és a fegyverkezés, főleg a vietnami háború szörnyűségei, a hidegháborús hangulat felkeltette az igényt az emberekben azok iránt az értékek iránt, melyektől szerintük egyre inkább eltávolodtak. Ez már persze a 60-as évek vége, Ginsberg azonban korábban indult: politikai érdeklődését valószínűleg anyukájától örökölte, aki orosz kivándorló volt, egyébként a kommunista párt lelkes híve. Ginsberg már a 40-es években küldözgette a politikáról és a munkásosztályról szóló értekezéseit a lapoknak. Ekkor még hagyományos versformákkal próbálkozott, az 50-es évek folyamán aztán egyre spontánabb, sajátosabb lett versnyelve, és fokozatosan eljutott a szabadversig. A negyvenes évek végén egy drogos hallucinációban megjelent neki William Blake költő, 1949-ben pedig orgazdaság vádjával letartóztatták, végül a börtön helyett pszichiátriai kezelésre küldték. 1954-ben Mexikóba ment, ahol szintén hallucinogén drogokkal kísérletezett, főleg a mexikói sámánok által is használt meszkalintartalmú kaktusztermésekkel. 1955-ben San Franciscóba költözött, és piackutatóként kezdett dolgozni. Megismerte élete párját, egy fiatal modell, Peter Orlovsky személyében. Elkészült máig legjelentősebbnek tartott, Üvöltés című verseskötete, melyet ki is adtak, és nagy sikert aratott. Szókimondó versei miatt 1957-ben bíróság elé kellett állnia, de nem ítélték el, mert a döntés szerint az obszcén kifejezéseket művészien ellensúlyozza a versek szociális értéke.

 

A cseh ifjúság megrontása

Az 50-es évek végétől kezdve Ginsberg és Orlovsky utazgatni kezdtek, hogy az Üvöltést minél több emberhez eljuttassák. Éltek Párizsban, Japánban, Kubában. Bírálták a háborús politikát, a homoszexuálisok elnyomását, a drogellenes törvényeket, vagyis csupa olyan dologgal foglalkoztak, melyekért a világ legtöbb országában egyenként is börtönbe zárták volna őket. Kubából 1965-ben ki is utasították, de Csehszlovákiából is. Egy prágai majálison ugyanis a diákok május királyává választották, ő pedig elszavalta a Május királyát. Az állambiztonsági szervek provokációként értékelték az esetet, megfogták a szakállas-szemüveges amerikai költőt, a repülőtérre vitték, és felrakták egy gépre. A sajtó később úgy számolt be az esetről, hogy Ginsberg meg akarta rontani a cseh ifjúságot.

Világ körüli utazásuk során Marokkóban és Indiában is megfordultak. Ginsberg az indiai Benáreszben vett magának egy kis méretű használt harmóniumot, mellyel onnantól fogva előadásait kísérte. Egy ilyen előadás, vagy ha úgy tetszik, szavalat, úgy nézett ki, hogy Ginsberg nem elégedett meg azzal a plusszal, amit előadásában a harmónium jelentett, így néha meztelenre vetkőzött, és ordibálva adta elő költeményeit vagy egyéb, Amerikát, esetleg más politikai tényezőket ostorozó szerzeményeit.

 

Buddhizmus és virágerő

Még a 40-es évek végén került kapcsolatba a buddhizmussal, mely élete végéig személyiségének egyik meghatározó eleme volt. Jack Kerouactól hallott először erről a keleti vallásról, majd a 70-es évek elejétől mélyedt el jobban a meditációban. (Kerouac egyébként híres regényében, az Útonban Carlo Marx néven emlegeti Ginsberget). Szóval, miután a hatvanas évek derekán Ginsberg megunta Európát, Ázsia felé fordult: Peter Orlovskyval bejárták Indiát és Japánt. A jóga és a buddhizmus Ginsberg számára olyan kérdéseket válaszolt meg, melyeket addig sem a lázadás, sem a drogok nem voltak képesek. 1970-ben költözött az USA-ba a tibeti buddhista tanító, Csögyam Trungpa, és az ő coloradói iskolájában Ginsberg is rendszeresen töltött hosszabb időt. A világi léttől ily módon némileg elvonatkoztatott szabadságvágya, politikai és mindenféle hatalmak elleni tiltakozása, az ökológiai katasztrófára való figyelmeztetései kitartottak élete végéig, így 1997-es haláláig afféle veterán hippi szellemi vezetőt tiszteltek benne. A beatnemzedék apjának, a hippik pápájának és a szabad szerelem Buddhájának nevezték. Nem is véletlenül, hisz a hippimozgalommal összekapcsolt virágkultuszt az ő sorai ihlették, leginkább a „flower power” kifejezés, mely magyarul virágerőt jelent.

 

„Hát a Hobót hol hagytátok?”

Ginsberg hatása Magyarországot sem kerülte el. Orbán Ottó mellett elsősorban Eörsi István fordította szövegeit. Nagy hatással volt Hobóra, aki 1987-ben egy egész albumot szentelt az Üvöltésnek. „Elnézést kérek fajgyűlölő nézőinktől, de most egy buddhista, buzeráns zsidó versét játsszuk” – vezette fel gyakran koncertjein Ginsberg Leples bitang című versének megzenésített, magyar változatát. Maga Ginsberg kétszer járt Magyarországon, először 1980-ban, a PEN Klub meghívására. Egész Debrecenig utazott egy beszélgetésre, és az volt az érdekes, hogy akkor nyilatkozott Amerika-utálatról, amikor itt titokban mindenki Amerikáért rajongott. Másodszor 1993-ban láthatták Magyarországon, a Magyar Narancs szerkesztőségében is járt, interjút is készítettek vele. A Magyar Televízió szintén felvett Ginsberggel egy beszélgetést, a szerkesztők azonban ki szerették volna vágni azt a részt, melyben a magyarországi állapotokról beszélt, így az anyag sosem került adásba. Ugyanekkor mentek le Eörsivel Jugoszláviába, a határőr pedig állítólag azt kérdezte tőlük, az útleveleikből fel sem nézve: „Ginsberg, Eörsi… hát a Hobót hol hagytátok?”

 

 

 

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?