Fejezetek Komárom és Alsó-Csallóköz történetéből

<p>Galo Vilmos összeállításában megjelent Mácza Mihály Válogatott tanulmányok című könyve a Pro Museum első kiadványaként, mely a szerző 14 tanulmányát tartalmazza az 1970-es, &rsquo;80-as, &rsquo;90-es években készült írásaiból.</p>

A válogatás a lokálpatriótává vált történész, Mácza Mihály több évtizedes precíz kutatómunkájának eredményét tárja az olvasó elé. Az élvezetes olvasmány színes képet nyújt Komáromról és az Alsó-Csallóközről.

Megismerhetjük belőle a komáromi múzeum történetét, az 1970-es, ’80-as évek kitűnő szellemét, mely sok érdeklődőt vonzott az intézmény falai közé, és mindazokat a nehézségeket, amelyeket a múzeum dolgozói a rendszerváltások után átéltek.

Mácza Mihály minden egyes sorából kicseng az a szeretet, tisztelet, ragaszkodás, amelyet Jókai Mór és annak szülővárosa, Komárom iránt érez.

Meghatóan dolgozza fel a komáromi Simor-zárda történetét, mindazt az odaadást, melyet az egyházi iskola apácái, szerzetesei növendékeik iránt tanúsítottak. Komárom a 19. században nemcsak gazdag városnak számított, hanem az ifjúság nevelésére, a műveltségre, a tanulás tiszteletére, a tudás terjesztésére is nagy hangsúlyt fektetett. Már az 1800-as évek második felében a kisgimnázium mellett óvodát, lányiskolát létesítettek a városban. Ezek az apácák nemcsak tanítottak, neveltek, hanem ha kellett, adományokat is gyűjtöttek a szegények megsegítésére, s az első világháború idején ápolták a sebesült katonákat. És hogy alakult a sorsuk 1945 után?...

Ha valaki kíváncsi arra, ki lehetett Jókai Tímár Mihálya, milyen szerepet töltött be a város a dunai hajózásban, hogyan készült el Jókai szobra, kik nyugszanak a komáromi temetőkben, hogyan alakult az észak-komáromi iskolák története, az országos dalosünnep 1938-ban, milyen múltra tekinthet vissza a fényképezés 1945-ig, vagy a Komáromi Egyetértés munkásdalárda történetére, a két világháború közötti erőviszonyokra, a munkanélküliségre, az Alsó-Csallóköz falvaiban uralkodó nyomorra, feltétlenül lapozza fel és olvassa el a könyvet.

Mácza Mihály: Válogatott tanulmányok. Fejezetek Komárom és Alsó-Csallóköz történetéből, Pro Museum, Komárom, 2015

 

 

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?