Archívum

Egyre többet részegeskednek a tinik

A szünidő alatt hetente több tucat gyerekhez riasztják a mentőt, mert a tinik, finoman szólva időnként eszméletlenre isszák magukat. Annak idején az érettségi után fogyasztottam el az első pohár szeszes italt, a gimnázium mosdójában bontottunk fel egy palack pezsgőt ünnepélyesen.
ÚJ SZÓ ONLINE

2017. augusztus 4. 01:53

 Úgy emlékszem, nem is ízlett, de roppant felnőttnek éreztem magam tőle. Ezt az érzést napjainkban a tizenkét-tizenhárom évesek is megtapasztalják.

 

Cserbenhagyásos bulizás

Már az idei vakáció első hétvégéjén tizenkilenc gyermek került kórházba erősen ittas állapotban – tizenöt fiú és négy lány. Azóta minden héten akad vagy tucatnyi tini, aki gyomormosással végzi; általában diszkókról, fesztiválokról viszi el őket a mentő. A szlovák mentőszolgálat szóvivője, Boris Chmel szerint a kiskorúak ivászata szempontjából a nyár a legkritikusabb időszak: tanév végén azért isznak, mert megérdemlik, tanévkezdéskor mert újra találkoztak, a szünidő alatt pedig azért, mert buli van. „Általában csoportosan fogyasztanak alkoholt, és egymást heccelik, ki bír többet, de aki kidől, azt magára hagyják, akár az utcán is. Gyakran eszméletlen állapotban, kihűlve, nemegyszer megverve, meglopva. Nagyon ritkán fordul elő, hogy a társak hívják a mentőket. Többnyire a vendéglátóhelyek alkalmazottai vagy utcai járókelők telefonálnak” – árulta el Chmel.

Részeg fiúk, spicces lányok

A kórházakban leggyakrabban 11 és 16 év közötti gyerekeket látnak el alkoholproblémák miatt; az összes ittas fiatalkorú háromnegyede ebből a korcsoportból kerül ki. A 11–14 évesek közül inkább a fiúk nyúlnak a pohárhoz, a középiskolások közt már egyre több a lány is. „Ők nem szokták hullarészegre inni magukat, inkább csak spiccesek, de ez a fiatalkori ivászat a legjobb út ahhoz, hogy később alkoholfüggővé váljanak” – figyelmeztet Imrich Šteliar, a Nemzeti Drogellenőrzési Központ igazgatója.

Az italozó tinik többsége nem kerül kórházba, gyakran még a szüleik sem tudják, milyen állapotban botorkáltak haza. De sajnos, jócskán akadnak olyanok is, akik az alkoholmérgezés határára vagy azon túlra kerülnek, és szó szerint az életüket kell megmenteni. A pozsonyi gyermekkórházba a nyári szünidőben naponta két-három részeg gyereket visznek be, hétvégeken akár tízet is. „A legtöbb ittas fiatalkorú a tanév végén, hosszú hétvégéken és akkor kerül hozzánk, amikor valamilyen nagy rendezvény van a fővárosban” – mondja Dana Kamenická, az intézmény szóvivője.

 

A szülő nem is tudja

A szülőket gyakran csak a kórház értesíti, sokan nem is tudják, hol és kikkel ivott a gyerekük. „Ezen nem lehet csodálkozni, és nem feltétlenül jelenti azt, hogy a szülők kezéből kicsúszott az irányítás. A fiatalok sokszor egyik pillanatról a másikra döntik el, hová mennek bulizni, és ahol mindenki iszik, ott nehéz kimaradni” – magyarázza Imrich Šteliar, aki szerint biztató, hogy már nem divat a fiatalok között a mértéktelen ivászat. Elsősorban a társadalom peremén élők és a felső tízezer gyerekei részegeskednek, a középosztályra egyre inkább a mértékletesség jellemző.

A gyermekek többsége otthon fogyaszt alkoholt először, szülői biztatásra. Ezért az alkohollal kapcsolatos felvilágosítást tűzte ki célul a Fórum pi s rozumom, azaz Ésszel Igyál Társulás, amely a közelmúltban kampányt indított a 10–15 évesek alkoholfogyasztása ellen. „Arra akarjuk felhívni a szülők és pedagógusok figyelmét, mennyire könnyelmű ez a korosztály ilyen téren, és mennyire nem veszi komolyan a rendszeres ivászat következményeit” – mondja Erik Číž, a társulás elnöke.

 

Egy kis likőrt a gyereknek?

A társulás által készített felmérés szerint a kiskorúakat leggyakrabban a szülők, rokonok, barátok kínálják meg alkohollal, de a kíváncsiságukat a televíziós reklámok is fokozzák. „Sokan nem is sejtik, hogy fiatalkorban egy kevés likőr is komoly egészségi problémákat, agyfejlődési rendellenességeket, mentális lemaradást okozhat, később pedig hozzájárulhat az alkoholfüggőség kialakulásához” – sorolja Erik Číž.

A szakembereket is meglepte, hogy a szülők nagy része azt gondolja, elég, ha 15 éves koruk táján beszélnek gyermekeikkel az alkoholfogyasztás veszélyeiről, miközben családi összejöveteleken már a tízévesek is likőrt szopogatnak. „Mint minden fontos témáról, erről is akkor kell elmondani a legfontosabb tudnivalókat, amikor a gyermek még példaképként tekint szüleire. Ha azt látja, hogy nem vagy csak alkalmilag s akkor is mértékkel isznak, és nem alkohollal akarják megoldani a problémáikat, akkor belőle is kisebb valószínűséggel lesz rendszeres ivó, ne adj’ isten, alkoholista.”

 

Kijózanító kellene

Az egészségügyi minisztérium újra kijózanítókat szeretne létrehozni, azaz olyan részlegeket a kórházakban, ahová a garázdálkodó részegeket szállítanák. Szlovákiában 2004-ig negyven kijózanítót működtettek az önkormányzatok, de gazdasági okokra hivatkozva valamennyit megszüntették. Ezekben az ellátást a „vendégek” állták: egy éjszaka 50-60 euróba is kerülhetett nekik attól függően, milyen kezelésre volt szükség. Ma a részegek kisebb sérülések esetén is a kórházak központi ügyeletére kerülnek, és ott nemegyszer veszélyeztetik a személyzetet. 

 

Az alkoholizmus számokban

 • 1984 óta 26 százalékkal csökkent Szlovákiában az alkoholfogyasztás.
 • Nőtt viszont a fiataloké: a 13–15 évesek 50 százaléka iszik rendszeresen.
 • Átlagosan 10,6 liter alkoholt fogyasztunk évente.
 • A gyermekek többsége 10 évesen iszik először szeszes italt.
 •  A rendszeresen italozó gyermekek 10 százaléka részegedik le havonta.
 • Súlyos ittasság esetében a gyermek vére 1,5–2,5 ezrelék alkoholt tartalmaz.
 •  Évente öt–tíz gyerek kerül kórházba 3,5 ezreléknyi alkoholszinttel.
 • Évente 20–25 súlyosan ittas gyermek marad több napig kórházban.
 • A 13 évesek alkoholfogyasztását illetően Szlovákia egy 37 európai országban és az USA-ban végzett felmérés szerint az „előkelő” 8. helyen végzett.
 • 13 évesen a szlovákiai gyermekek 63 százaléka ivott már alkoholt.
 • A rendszeresen italozó gyermekek öt sört, öt féldecit vagy hét deci bort fogyasztanak el alkalmanként.
 • A gyermekek 57 százaléka az égetett szeszt részesíti előnyben.
 • A reklámoknak köszönhetően a legnépszerűbb egy citrusos szeszes ital és a különböző aperitifek.
 • Már a lányok sem likőröket, inkább pezsgőt és koktélokat fogyasztanak.
 • A Nemzeti Drogellenes Központ adatai szerint az elmúlt 30 napban a 13–18 éves fiúk 26, az ugyanilyen korú lányok 20 százaléka volt részeg.

 

Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
koronavírus

Koronavírus - Megjelent a delta variáns Szlovákiában

Vladimír Lengvarský
Frissítve

Szerdától a körzeti orvosi rendelőkben is lehet regisztrálni a védőoltásra

r

VIDEÓ: Forgalommal szemben hajtva okozott balesetet, majd meglépett a helyszínről

koronavírus

Koronavírus: 35 új fertőzöttet találtak kedden, haláleset nem volt

Kassa

Kassán is beindult a strandszezon

Szoboszlai Dominik

Szoboszlai: az elmúlt időszak nem volt egyszerű

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.