Egyre több fiatal család telepedik le Albáron

<p>A dunaszerdahelyi járásbeli községben minden feltétel megvan ahhoz, hogy a vidéki élet nyugalmát és kényelmét választó családok új otthonra találjanak. Az egyedülálló horgászparadicsomnak számító, hatalmas kiterjedésű halastó szomszédságában dinamikusan fejlődik Albár.</p><div>&nbsp;</div>

Bereczk Oszkár, a Csallóközi Városok és Falvak Társulásának elnöke huszonhét éve áll a község élén, és szívügyének tartja a térség s a község fejlesztését.

„Nagy örömömre szolgál, hogy az utóbbi években mintegy háromszáz személlyel gyarapodott Albár lakossága. Mindig szem előtt tartottam, hogy a fejlesztési terveket az itt élők igényeihez, szükségleteihez igazítsam. Az új, korszerű lakónegyedben száz családi ház épül. Van három bérházunk, kettő tizenöt és egy kilenc lakással. Hamarosan újabb épül, huszonnégy lakással. Az új lakónegyed két-három év múlva teljesen betelik; jelenleg a házak hetven százalékát lakják már. Másfél év múlva további ötven ház építése fejeződik be. A község központjában tizenkét családi ház áll majd” – mondta a polgármester. A község fejlesztését tekintve egyre nagyobb hangsúlyt kap az óvoda és az iskola épületének korszerűsítése. Albáron egyre több a gyermekét váró vagy óvodáskorú csemetéjét nevelő szülő. Szépséges jelképe a községnek a gólyafészek, melyet a környezetvédőkkel folytatott egyeztetést követően a község önkormányzata épített. Többen is szóvá tették, hogy miért éppen egy villanyoszlopon áll a fészek, ám a gólyák ezt a magaslatot választották költőhelyül. Már fontolgatják, hogy a fészekhez felszerelnek egy webkamerát, hogy az érdeklődők megfigyelhessék a fiókák fejlődését, első szárnypróbálgatását.

 

Önerőből és pályázati pénzből

A helyi óvodába 23 gyereket írattak be a szülők. Bereczk Oszkár elmondta, hogy a közeljövőben bővíteni szeretnék az intézmény épületét. Albáron az egykori, öreg iskolát lebontották, majd újat emeltek. Látogatásunkkor megcsodáljuk a többfunkciós fűtött tornatermet, melyet ötletesen úgy terveztek, hogy bálok, kulturális rendezvények tartására is alkalmas legyen. Az iskolát jórészt saját pénzből építette az önkormányzat, mintegy 6-700 ezer eurót fektetett az ingatlanba, az oktatási minisztériumtól erre a célra egyszeri 100 ezer eurós támogatást kapott. Ottjártunkkor végezték az utolsó simításokat a több ezer kötetes könyvtár mutatósan berendezett helyiségében. Az albári kisiskolát látogató gyerekek száma változó: voltak évek, amikor 20 járt ide, és olyan időszakok is, amikor 6-8 tanult a szülőfalujában. Néhány család Dunaszerdahelyre vagy Alistálba viszi gyermekét, kilenc évfolyamos iskolába. Albáron az oktatás minőségére sosem volt panasz, minden tanulónak van számítógépe, és családi hangulatú étkező, kis előadóterem is tartozik az intézményhez, amely a községi hivatal közelében található. A hátsó udvarban sportpálya van.

„Nagy figyelmet fordítunk arra, hogy a gyerekek jól érezzék magukat az óvodában és az iskolában. Nem csak új járdákra van szükség, arra is gondot kell fordítani, hogy legyen, aki majd azokon a járdákon lépdel” – tette hozzá Bereczk Oszkár.  

 

Megszépült a templom és a tér

A község római katolikus templomát öt évvel ezelőtt újították fel. A bejárat felett kétoldalt boltíves fülkét képeztek ki, ezekbe a közelmúltban helyezték be a rézbevonatú, egy méter magas felszentelt szobrokat. Az egyik Szent Annát, a templom védőszentjét, a másik Szent Péter apostolt ábrázolja. Az alkotások a komáromi Creative Art Stúdióban készültek Albár község megrendelésére, s két helyi vállalkozó szponzori ajándékaként kerültek a helyükre. Az összeg jelentős részét Bereczk Oszkár állta vállalkozóként.

„Tavaly nyáron Csíkvári Péter (1953–2012) jeles szobrász és grafikus XX. századi Pietà című, vasból készült installációját helyeztük el a főtéren. Az alkotást a művész Portugáliában készítette egy alkotótáborban, hazahozatta, mi pedig renováltattuk.”

 

Örömmel végzett munka

A község első embere lelkesen beszél a tervekről. Érezni, hogy elhivatottsággal és felelősségtudattal végzi munkáját. Nem napi nyolc órában, olykor hétvégén is az éppen esedékes problémák megoldásán dolgozik. Mintegy 800 ezer euró befektetéssel, pályázati pénzből épül meg a 7 kilométeres kerékpárút, amely Zsoldos-útként kerül be a köztudatba. Albáron így állítanak emléket az egy évvel ezelőtt, negyvenéves korában elhunyt Zsoldos Rolandnak, Vásárút polgármesterének. Bereczk Oszkárnak hétszer szavaztak bizalmat a helyi lakosok, mert látták, hogy a falu virágzik, és a városban élők számára is egyre vonzóbbá válik. Ősszel ismét vállalja a megmérettetést, hogy folytathassa a megkezdett munkát. „Ha tehetném, nyolc évre tolnám ki a megbízatási időszakokat, hogy legyen idő befejezni a nagy gonddal kidolgozott projekteket. Az önkormányzati választások során a polgármesterek mintegy harminc százaléka kicserélődik, s az újak hónapokig ismerkednek a helyzettel és az önkormányzati munkával” – tette hozzá Bereczk Oszkár. A község határában 2,5 hektáros területen fotovoltaikus napelemek működnek. Itt folytatódik majd a 40 hektáros ipari park területe, az önkormányzat már tárgyalt néhány jelentős leendő befektetővel.

Albáron megvették a régi vasútállomás épületét, és szeretnék felújítani az eredeti, 1896-ból származó tervek szerint. Közelében egy régi mozdonyt helyeznek el, és az itt található egy hektáros területen kerékpártároló lesz háromszáz kölcsönözhető biciklivel. A százéves vasúti kocsiban büfét nyitnak, ha akad vállalkozó, aki felújítja, sikeresen üzemeltetheti majd a kerékpárutat használó kirándulók örömére.  

 

A címer ékessége a gulipán

Albár címere egyedülállónak számít. Mária Terézia uralkodása idejében még éltek gulipánok a falu határában. A felfelé hajló csőréről felismerhető madárnak elsősorban Brazíliában vannak élőhelyei. Miután kiszáradtak a mocsarak, vagy lecsapolták őket, hogy értékes termőföldet nyerjenek, a gulipán eltűnt a környékről.

Egykori okiratok bizonyítják, hogy Albár 1300-ban már létezett. A községben hatalmas kiterjedésű halastó található, mintegy hatvanhektárnyi területen. Jelentős részben magánkézben van, ám a község háromszázalékos résztulajdonos, hogy felügyeleti lehetősége legyen. A horgászparadicsomban világszínvonalú, többnapos versenyeket rendeznek. A Relax központot, amely szintén horgásztanya, pihenésre vágyó családok, baráti társaságok látogatják. A fák alatti nyári lakokban hatvan férőhely van, a kifogott pontyot, csukát, kárászt vagy más kiváló minőségű fehér húsú halat megvásárolhatják.

Nyáron kellemes, békés napokat tölthetnek a tóparton az Albárra látogatók. Bereczk Oszkár búcsúzóul megmutatja a tó partján lévő, saját tervezésű különleges, földbe vájt hűsölőt, amely római kori amfiteátrumra emlékezteti a látogatókat.  

 

 

 

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?