Egyre több fiatal család telepedik le

<p>Rendkívül találó az idézet, amelyet Felsőpatonyba érkezéskor a református templom falán lévő emléktáblán olvashat a vendég. &bdquo;... a szülőföld nemcsak kenyérrel és borral táplál minket, hanem eszmékkel, érzelmekkel és hittel is, s úgy fogad majd anyai ölére, mint hosszú napi játékba belefáradt kisgyermeket.&rdquo;</p><div>&nbsp;</div>

Anatole France gondolatai a helyiek értékrendjét tükrözik. A jubileumi emléktáblát 1996-ban leplezték le, Villa Poton 750 felirattal kiegészítve.

Mindhárom részt fejlesztik

A községházán Sidó Tivadar polgármester elmondja, hogy Lőgérpatony, Benkepatony és Csécsénypatony hármas egységet alkot, valamennyi településrészt igyekeznek egyforma mértékben támogatni és fejleszteni. A dunaszerdahelyi járásbeli község 1940-ben jött létre Benke- és Lőgérpatony egyesítésével, majd 1960-ban hozzácsatolták Csécsénypatonyt. „Az emberek a mai napig számon tartják, hogy hova valósiak. Egyenlő arányban osztjuk szét a juttatásokat, és három-három képviselőnk van a testületben minden községrészből. Rendkívül fontos, hogy minden lakos elégedett legyen. Benkepatonyban van az iskola, a művelődési ház, a községi hivatal, valamint az óvoda, a sportpálya és a templom” – tájékoztat Sidó Tivadar, aki harmadik megbízatási időszakát tölti független polgármesterként.

Tizenkét évvel ezelőtt vette át a hivatalt. „Akkoriban mélyponton voltunk, már a végrehajtókkal küzdöttünk. Csaknem egy évtizedig tartott, míg kivergődtünk a tetemes adósságból. Mára elértük, hogy önerőből is számos beruházást valósíthatunk meg.”

 

Elsőbbség: az iskola és az óvoda

Felsőpatony önkormányzata pályázati támogatást kapott az óvoda és az alapiskola felújítására, igaz, csak a szükséges összeg harmadát. A többit az önkormányzatnak kellett vállalnia. Mára megtörtént az ablakcsere, a tetőszigetelés és a külső burkolat felújítása az 1961-ben átadott iskola és az 1976-ban épített óvoda épületén. A fűtésrendszert termosztatikus csapokkal látták el, hogy energiatakarékosabbá tegyék az épületek fenntartását. A 2010-es évek elején nagyon kevés gyerek született a faluban; ezt most az iskola 2. és 3. évfolyamaiban érzik. Sidó Tivadar elmondja: az utóbbi években biztatóbb a helyzet. Ősszel 15 elsős ül majd be az iskolapadba. Az elmúlt tanévben 72-en látogatták az iskolát, az óvoda két csoportjában 24-24 gyereket nevelnek.

Az iskolakonyha ablakainak lecserélésére is sikerült támogatást kapniuk, de a község hozzájárulására is szükség volt. Önerőből szigetelték az iskolakonyha tetőszerkezetét. A tornateremben évekkel ezelőtt lecserélték az ablakokat, megoldották a tetőszigetelést. A rekonstrukciót a község önerőből végzi. Látogatásunkkor nagyban folytak a munkálatok az óvoda környékén: az önkormányzat állami pályázati támogatást kapott az intézmény bővítésére. Az újabb, tizenegy férőhelyes teremnek köszönhetően a gyermeket három korcsoportra oszthatják. A felújítás részét képezi a mosdók, a WC, a padló és a falicsempe cseréje. Korszerűsítik továbbá az óvoda és az iskola játszóterét. A Pozsony vonzáskörzetében lévő községbe az utóbbi időben több fiatal család költözött, attraktív helynek tartják. A falu négy-öt utcasorral bővült, és a helyi magyar tannyelvű óvodát ma már szlovák gyerekek is látogatják.

2010-ben két bérházat adtak át, az egyikben 18, a másikban 9 lakással (korábban 44 bérlakásuk volt). A letelepedni vágyók újabban családi házakat építenek, vagy régi portákat vásárolnak. Az önkormányzatnak nincs erre a célra telke, magánszemélyek kínálnak parcellákat az érdeklődőknek. „Évek óta azon fáradozunk, hogy végre kiépüljön a csatornahálózat. A tervek készek, várjuk a megfelelő pályázati kiírást” – közli Sidó Tivadar. A szennyvízelvezetéshez már elkészült a főnyomócső-vezeték.

 

Aktív közösségi élet

A helyi nyugdíjasszervezetnek mintegy kétszáz tagja van. Lelkesen kiveszik részüket a közösségi életből. Tíz évvel ezelőtt Sidó Tivadar kezdeményezésére tizenhárom taggal megalakult a Margaréta népdalkör. Ma tizenkét állandó tagja van. Kiss Katalin vezetésével több ízben aranysávos minősítést ért el, ezzel is öregbítve a község hírnevét. A népdalkör negyedik alkalommal szervezett dalostalálkozót helyi s külföldi részvétellel. Felsőpatonynak aktív futballcsapata van, a község támogatja a működését, vállalkozók segítségével, akikre mindig számíthat az önkormányzat, részben felújították az öltözőket. Közkedveltek a helyi rendezvények. A gulyásfőző versenyt a gyermeknappal egybekötve tartják, családi rendezvényként, idén már 12. alkalommal. Hagyománnyá vált a májusfaállítás, a falunap, a Mikulás-ünnepség, a község adventi koszorújának közös készítése, az adventi koncert és az óév közös búcsúztatása a téren.

Ünnepek között karácsonyi gyalogtúrát szerveznek, a tíz kilométeres szakaszon útba ejtik a halastavat, bejárják a Kis-Duna környékét. A helyi horgászszervezettel közösen harmadik alkalommal rendeztek gyermekhorgászversenyt, amely évről évre nagyobb népszerűségnek örvend. Az önkormányzat az egyes falurészek által szervezett rendezvények megvalósításához is hozzájárul. A néhány évvel ezelőtt újraszerveződött önkéntes tűzoltószervezet mára már 50 aktív tagot számlál. Felújították a tűzoltóautót, a női és férficsapatra minden helyi rendezvényen számíthat az önkormányzat. A helyi vadászszervezettel együttműködve a lakosok a Föld napja alkalmából megtisztítják a határutakat. Felsőpatonynak van egy 300 férőhelyes színházterme, de a közösségi rendezvényeket megfelelőbb helyszín hiányában eddig a községháza csarnokában tartották. Sidó Tivadar elmondja, hogy megvásárolták a volt szövetkezet étkezdéjét, és elkezdték önerőből felújítani a komplexumot. A bejárati csarnok és a mosdók rekonstrukcióját s az ablakcserét követően 220 négyzetméteres helyisége lesz a falunak, amely 120-140 személy befogadására alkalmas, így bármilyen rendezvényt tarthatnak majd az új faluházban.

 

Utak, járdák, játszóterek

A kistérségi pályázatok eredményeképpen megszépültek a községi tulajdonú utak, játszóterek, járdák és buszmegállók. Az önkormányzat Csécsénypatonyban felújította a vendéglő előtti közterületet, a játszóteret és az utakat is, arányosan. Mind a három községrészben korszerűsödött a közvilágítás és a villanyhálózat. Sidó Tivadar elmondta továbbá, hogy a községháza felújítása még várat magára. Pályázatukat már jóváhagyták, és bíznak benne, hogy ősszel, de legkésőbb tavasszal a művelődési ház és a községháza is sorra kerülhet. Elsősorban a tető és a fűtés sürgős, de a homlokzatot is szeretnék rendbe tenni. A projektben szerepel továbbá a villanyvezeték-rendszer korszerűsítése. Kívülről megújult a tűzoltószertár, és egy másik pályázat jóvoltából várhatóan a belső tere is meg fog. A környezetvédelmi minisztériumtól kapott támogatásból hamarosan minden háztartásba kerül egy ezerliteres házi komposztáló. A község önkormányzata évekkel ezelőtt pályázott hulladékgyűjtő udvar építésére, a területet bekerítették, jelenleg a biológiai hulladék tárolására szolgál. A kistérségi társulás jóvoltából két további autóbusz-megállót korszerűsítenek a közeljövőben.

Sidó Tivadar egy megbízatási időszakon át önkormányzati képviselőként, majd 2002 és 2006 között alpolgármesterként dolgozott. A 2006-ban megválasztott testületnek a kezdetektől fogva az volt a célja, hogy mindenfajta pártoskodás és részrehajlás nélkül a község problémáival foglalkozzon. Valamennyien lokálpatrióták, fontos számukra, hogy Felsőpatony dinamikusan fejlődjön, és lakosai otthon érezzék magukat.

 

 

 

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?