Archívum

Egy lány nagyot álmodik

Aki esetleg nem hallott volna Molnár Zsuzsannáról, a jövőben még sokat fog. A fiatal nagymegyeri birkózó tavaly Szkopjéban aranyérmet nyert a kadét-Európa-bajnokságon. Egy újabb lépéssel közelebb jutott nagy álmához, az olimpiához. És az álom jövőre akár teljesülhet is.
Urbán Klára

2019. február 11. 09:45

s
- Somogyi Tibor felvétele

Zsuzsa nagyon keményen dolgozik. Ez a mondat elcsépeltnek tűnik, hiszen izzadság és robot nélkül nincs élsport, nincs siker. Neki ezt sohasem kellett hangsúlyozni. Akivel csak összefutottunk a nagymegyeri csarnokban, mindenki megemlítette, és Raisz Attila edző is megerősítette, hogy Zsuzsa példás szorgalmú, erős akaratú leányka, aki soha nem elégszik meg azzal, amit feladatul kapott. Mindig végez pluszmunkát. Ha a mestere azt mondja neki, hogy száz fekvőtámaszt kell végeznie, negyvennel többet csinál. Ha tízszer kell felmásznia a kötélen, felmászik tizenötször. Vajon kicsi korától ilyen volt, vagy az első sikerek folytán lett ennyire buzgó?

Tokió közelsége

„Mindig volt egy álmom a sportban, s ezt el akarom érni” – kezdi Zsuzsa olyan hévvel, hogy rácsodálkozom, mert állítólag még bátortalan, nem szokta meg, hogy a sajtónak nyilatkozzon. Ennek nyomát se fedeztem fel. „Az olimpia a legnagyobb álmom. Azért végzem a pluszmunkát, hogy ezt elérjem. Felfoghatatlan, hogy ilyen közel van.” Bizony, az álom hamarosan beteljesülhet, 2020-ban Tokióban ötkarikás játékokat rendeznek. S ha véletlenül itthon maradna, utána is lesz még bőven lehetősége. Ezt ő is tudja. „Nem mondom, hogy csalódott leszek, de nagyon akarom! Azért fogok edzeni, hogy sikerüljön.” Ahhoz, hogy ott lehessen az olimpiai szőnyegen, már a felnőttek között kell indulnia, pedig még idén is csak elsőéves junior. Nem lesz könnyű dolga a selejtezőben, ahol rutinos, tapasztalt, akár tíz évvel is idősebb birkózókkal kell megküzdenie. Szabadfogásban, mert a nők csak ebben versenyeznek, az olimpián mindössze négy súlycsoportban: 48, 55, 63 és 72 kilogrammosban. A sportvezetők is bíznak benne, ezt igazolja, hogy Zsuzsit beválogatták a Szlovák Olimpiai Bizottság junior olimpiai csapatába. Ebbe az elit körbe azok az utánpótláskorú sportolók tartoznak, akik a közeljövőben olimpián is eredményesek lehetnek. A tagság azt jelenti, hogy Zsuzsi egy éven át havi 200 euró hozzájárulást kap. Nem sok, de legalább valamicske.

A 18 éves lány nem tapasztalatlan a nemzetközi mezőnyben, persze a saját kategóriájában. 12-13 esztendős lehetett, amikor először lépett szőnyegre, akkor még egy másik edző irányításával. Aztán jött a mostani mester, s nagyjából fél év, két-három verseny kellett, amíg nekibátorodott. „Nem voltam ijedt, de kicsit izgultam, bennem élt a tudat, hogy nem kaphatok ki. Mindig így vagyok vele verseny előtt. De amint elkezdek birkózni, teljesen elszáll a lámpaláz, elfeledkezek mindenről.” Kivéve a taktikai utasításokat, ezeket úgy veszi, mint a Szentírást – dicsérte a mestere. „Az edzőmre úgy tekintek, mint a papámra, amit ő mond, azt betartom versenyen is. Néha persze nem sikerül teljes mértékben.” Hát igen, ehhez az ellenfeleknek is van néhány szavuk.

Érmeket akar

A szkopjei Eb-n Zsuzsi a 69 kilogrammos súlycsoportban diadalmaskodott: a negyeddöntőben a magyar Nagy Alexát verte 10 : 0, az elődöntőben az észtországi Paulját 13 : 2, a fináléban pedig az esélyes orosz Kozlovát 8 : 2 arányban. „Nehezen tanulom a fogásokat, egy olyan van, amit igen tudok, az a fejlefogás belső combtőből, s most már rendesen megtanultam az ablakot. Azon vagyok, hogy a lábra támadást is elsajátítsam.”

Az idei tervekről érdeklődöm, de Zsuzsa azt mondja, még pontosan nem tudja, mi lesz, hogy milyen viadalokon indul; évente tíz körüli a rajtok száma. Egyvalamit azonban határozottan tud: „Meg akarom nyerni a júliusi Európa-bajnokságot Olaszországban, most már junior kategóriában, s azon leszek, hogy augusztusban a tallinni világbajnokságon is legalább érmes legyek. Egyelőre nem tudom, hogy kik lesznek a legnagyobb ellenfelek, mert idén új kategóriában és új súlycsoportban fogok birkózni.”

Elnézem a lányt, csinos, nőies az alakja, nem egy izompacsirta. Ám amikor megfogom a karját, konstatálom, hogy nem lenne jó, ha földhöz vágna, mert bizony kemények az izmai. Pedig csak az idén kezdett el súlyzózni. Sportakadémiára jár, harmadikos, s az iskolában is van lehetőség rá, így két fázisban tud edzeni. Napjai a következőképpen festenek: reggel suli, ott hetente háromszor van kétórás edzés, utána hazabuszozik, megebédel, és irány az újabb edzés – a klubban. Este fél nyolc körül ér haza, utána még tanulnia kell. Ha netán rátör a fáradtság, akkor reggel korábban kel, hogy bepótolja a lemaradást.

Az edző mondja

„Zsuzsi olimpiai bajnok lesz”

A beszélgetés előtt figyeltem az edzést, és egyszer sem vettem észre, hogy Zsuzsa lazsálna, mert a mester épp nem figyel. Ahogy befejezzük, rögtön megy vissza, s átveszi a többiek ritmusát. Mi az, hogy átveszi: ő diktálja. Tizenketten vannak a csoportban, öt lány és hét fiú. Az egyik kislányra, Németh Dorinára külön felhívták a figyelmemet. Már szlovák bajnok, s ugyanúgy, mint Zsuzsi, a fiúkat is megríkatja, úgy elveri őket. „Ostravában egy kis srácot, aki még soha nem kapott ki, elvert 10 : 0-ra, mire a gyerek ordítva futott ki a csarnokból – meséli az edző. – Kocsis Rebeka ötödik volt az U15-ös Európa-bajnokságon. A fiúk között kiemelkedik a 12 éves Mió Dávid, nála a súlyproblémát kellett megoldani, most már kezd fejlődni, jó technikája van. Németh Jenci, Horváth Noel és Cafik Máté is szorgalmasak, jó úton haladnak, és ha idén sikeresek lesznek, indulhatnak az U15-ös Európa-bajnokságon. Tavaly heten vettek részt tőlünk a szlovák bajnokságon, mindegyikük döntőbe került.”

Raisz Attila maga is versenyzett, majd válogatottedző volt. Az volt az álma, hogy saját csapata legyen. 2014-ben vette át a nagymegyeri birkózóklub irányítását. A kezdeti gondokat követően helyreállt a rend, s főleg a fegyelem, mert anélkül a sportban senki sem lehet eredményes. Ezt a gyerekek és a szülők is megértették. Köztük Zsuzsi is. „Nem volt különösebb tehetség, de nem is ez a lényeg, mert ha a tehetséget nem fejlesztik, nem lesz belőle semmi. Zsuzsi azért lett ilyen jó, mert elképesztő a szorgalma, akar, hajt. Tizenkét évesen maga ment el reggel futni, kemény munkával nagyon sokat fejlődött. Edzésen a fiúkat is elhallgattatja, hogy »ne dumálj, csináld«. Egyébként is: mindent elvégez, amit mondok neki. Már figyelmeztettem, itt az ideje, hogy önállóbb legyen, mert kilép az életbe, és én nem leszek ott mindenhol.”

Zsuzsitól a nálánál nagyobb súlyú fiúk is tartanak. Az egyik srác, már nem is kicsi, még kint a folyosón bevallotta: „Zsuzsi úgy odacsap, hogy csak úgy nyekkenek.” Ez nem véletlen, hiszen a mesterével edzett. „Ráadásul nagyon jók a génjei – jegyzi meg az edző. – Hiába mondták, hogy 13 évesen lehet súlyzózni, csak most kezdtük, előbb nem akartam. Ha így halad, fel fogja falni az ellenfeleit. Hiszem, hogy olimpiai bajnok lesz. Titkon bízom abban is, hogy jövőre kijut Tokióba. Ha netán nem sikerül, akkor sincs semmi baj: fiatal még.”

A teljes írás a nyomtatott Vasárnapban jelent meg!

Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Richard Kollár

„Ha átszakad a gát, akkor még óriási problémáink lehetnek a járvánnyal”

koronavírus iskola

Integrált diák- és pedagógiai asszisztens

Pavlína Matovičová

Matovič megtörte a csendet: beszélt felesége befektetéseiről

Tadej Pogacar
Frissítve

Tour de France – Pogacar emberfeletti időfutam-győzelmével mindent vitt

csomag

Drágább lesz a külföldről, köztük Kínából rendelt áru

Fehérorosz válság

Több száz kormányellenes tüntetőt vettek őrizetbe Minszkben

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.