Archívum

Egy évtizede újjászületve

Aki nem tudná, annak elárulom, hogy a latin novus ortus magyarul újjászületést jelent. És az is történt több mint tíz évvel ezelőtt, újjászületés: a dunaszerdahelyi Fókusz diákszínpadból néhányan kiválva úgy határoztak, követik Takács Tímeát, és belépnek a Novus Ortusba. Mint főnixmadár a hamvaiból, olyan varázslattal emelkedett az új csapat a magasba, és azóta is szárnyal.
Vasárnap

2015. március 27. 12:07

Igaz, tavaly töltötte be a tizedik életévét a Dunaszerdahelyi Városi Művelődési Központ diákszínpada, de akkor sajnos nem sikerült megünnepelni a jubileumot. Januárban azonban nagy volt a sürgés-forgás a művelődési központban. Az estre új és régi tagok is érkeztek, na de ne siessünk annyira előre, kezdjük inkább az elején. „Közel 20 évvel ezelőtt, 1998-ban kaptam felkérést Jarábik Gabriellától, a Fókusz Diákszínpad vezetőjétől, hogy segédrendezőként segítsem a munkáját. Akkor kerültem bele az amatőr színházi mozgalomba, és teljesen új világ nyílt ki előttem, ezért szeretném neki megköszönni a lehetőséget, azt, hogy rám gondolt” – emlékszik vissza Takács Tímea rendezői pályája kezdetére. Majd hat évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy egy nagyon komoly döntést meghozzon. „Belső késztetés hatására 2004-ben úgy gondoltam, itt az ideje, hogy saját csoportot alapítsak, saját rendezésű darabokat vihessek színre, és a magam ura legyek. Nehéz volt dönteni, de aztán minden ment szinte magától” – a csoport alapítását ugyanis a tagok keresése követte. Kicsit félve kérdezte meg a kiszemelteket, volna-e kedvük a Novus Ortusban játszani, de meglepetésére mindenki azonnal csatlakozott.

 

Egyenes út a színpadig

Huber Gabriella például már 1998-ban, a Fókusz tagjaként kipróbálhatta, milyen érzés színpadon állva szórakoztatni a közönséget. Ma pedig Budapesten színész. „Amikor Tímea megalapította a Novus Ortust, természetesen én is szerettem volna részt venni benne. Két évig voltam tagja, mert aztán kinőttem a diákszínjátszásból, de ezek az évek motiváltak arra, hogy színházi, színészi pályára lépjek. Tímea volt az, aki tényleg mindig hitt bennem. Soha nem kérdőjelezte meg sem a tehetségemet, sem a rátermettségemet, tehát hogy azt csinálhatom, amit szeretek, nagymértékben neki köszönhetem” – meséli Gabi. A megalakulás után azonnal dolgozni kezdtek, elsőként Federico García Lorca Yerma című művét vitték színre. „Úgy gondolom, a Yerma, a társulat első darabja volt a legsikeresebb, a Jókai Napokon is felléptünk vele. Itt megkaptam a legjobb női alakításért járó díjat a címszerepért. Ezzel olyan álmom vált valóra, amelyet már nagyon régóta dédelgettem” – emlékszik Huber Gabriella első itteni szerepére.

Persze nem lehet mindenkiből színész, de bárki élvezheti a diákszínjátszás örömeit. Így volt ezzel Kovács Csaba is, aki 2008-ban döntött úgy, hogy megpróbál bekerülni a novusosok közé. „Tímea tagfelvételt hirdetett, és hát szerettem volna kipróbálni valami újat, valami szokatlant, amivel addig nem foglalkoztam. Középiskolás voltam, nem tudtam, mihez kezdjek, hogyan tovább.” – És Csaba élvezte is a két évet, míg együtt játszott a többiekkel: fellépésekre, fesztiválokra jártak, és megmutathatták tudásukat. Igaz, más szakma irányába sodorta az élet, de szívesen emlékszik vissza azokra az időkre.

Takács Réka, Tímea lánya is játszott a csoportban. Persze, a rendező gyermekeként ez szinte adott volt. „A Novus Ortus gimnáziumi életemnek meghatározó korszaka. Jó volt elszakadni a valóságtól és a játékba merülni. A legjobban az előadás utáni tapsvihart szerettem, mely megkoronázta a munkánkat. A Jókai Napokon egyszer elnyertem a legjobb alakításért járó díjat is, erre a mai napig büszke vagyok” – meséli Réka, akit éppúgy, mint Csabát, az élet más irányba sodort, de az emlékek megmaradtak mindkettejükben.

Az idők során persze nemcsak amatőr színjátszók csatlakoztak a csoporthoz, hanem zenészek is, mint Halász Gábor és Antal Ottó. Többen hoztak haza díjakat számos fesztiválról, akadnak olyanok is, akik a Novus Ortusnak hála, színművészetet tanultak.

 

Időnkét kell az újjászületés

Rendszeresen eljön a pillanat, amikor a gyerekek kirepülnek, mert már kinőttek a diákszínjátszásból, ilyenkor utánpótlásra van szükség. Eddig még mindig idejében érkezett. Lehet, hogy ma már egy új csapat lép a színpadra, de a régi tagok a nézőtér sötétjéből figyelik a játékát. „Két évvel ezelőtt léptem be a Novus Ortusba. Régebben már játszottam színdarabban, úgy gondoltam, szeretem, és igen, újra elkezdem – mondja Horváth Anna, az egyik új tag. – A többiekkel való munka nagyon jó, nagyon szeretem a társaimat, tényleg összhangban vagyunk. Az a jó a színjátszásban, hogy szórakoztatjuk a közönséget. Hogy elgondolkodnak az előadott darabon. Sarkítva ugyan, de a mindennapi életet mutatjuk be” – mondja. Takács Virág, a rendező-csoportalapító legfiatalabb lánya szinte hároméves kora óta színészkedik, s mindig is arra készült, hogy a Novus Ortus tagja legyen. „Mivel Takács Tímea az anyukám, ha mentek fellépni, vagy próbájuk volt, általában mindig ott voltam velük. Nekem szinte adott volt, hogy csatlakozni fogok a csapathoz” – mondja. S ha a rendezőről szeretnénk többet megtudni, kit is kérdezhetnénk, ha nem a lányát? Ő pedig el is mondja a véleményét, nem kertel. „Sokszor megnehezíti a munkát, hogy az édesanyám a rendező, mert többet vár el tőlem. Ez nemcsak azért van, mert az édesanyám, hanem azért is, mert tudja, hogy hároméves korom óta színjátszózom, elég tapasztalatom van, többet követelhet. Nehezebb vele a munka, mert nem mondja meg mindig pontosan, hogy ebben a szituációban ezt kell csinálni, vagy azt kell csinálni, ide állj, vagy oda állj, viszont ugyanezért könnyebb is, ugyanis egyfajta szabadságot ad” – avat be a kulisszatitkokba Virág, aki a legújabb darab, a Családtörténetek egyik szereplője.

 

A hogyan továbbról

Takács Tímea a színre vitt darabokat minden alkalommal az adott csoporthoz választja. „Sok mindent szeretnék még megrendezni, sok minden van a fiókomban, ami kicsi vagy nagy álom, és ha jön egy csoport, akkor ezekben a darabokban gondolkozom. Van mindig egy felfutó folyamat, amikor megismerem őket, közösen megismerkedünk, és akkor már látom, hogy ki milyen karakterhez áll közel – magyarázza a munkafolyamatot a rendező, és azt is elárulja, mit szeret a fiatalokkal való munkában: – Egyértelműen mindent. Nagyon jó ötleteik vannak. Ha a csapat kreatív, jól együtt tudnak működni, és jó a csapatszellem, akkor nagyon könnyű velük dolgozni. Akkor nehezebb, ha belső konfliktusok vannak, mert olyankor nemcsak a darabbal és a csapatszellemmel kell foglalkozni, hanem a csapattársak közötti problémákkal is. Szerencsére ilyen nagyon kevés volt az eltelt tíz év alatt. Inkább az otthonról vagy az iskolából hozott problémákkal foglalkoztunk. Nagyon sok próba elment azzal, hogy nem a darabot próbáltuk, nem helyzetgyakorlatokat végeztünk, hanem órákon át beszélgettünk. Persze erre is nagy szükség van.”

A Novus Ortus eddig is számos díjat hozott haza, és biztosan nem utoljára hallunk róluk. A főnixmadár szárnyal, s nem úgy tűnik, hogy ereszkedne, inkább felfelé tart, egyenesen a csillagok irányába.

 

 

 

 

Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
koronavírus

Hogy áll a szlovák vakcinaprogram?

Szputnyik V

Láthatjuk-e valaha a Szputnyik-szerződést?

Komárom

223 gyermeket írattak be a komáromi magyar alapiskolákba

Strédl Terézia

Elsuhant másfél tanév...

Jens Stoltenberg

Stoltenberg: a NATO május 1-jéig megkezdi az afganisztáni misszió erőinek kivonását

Joe Biden

Biden: az amerikai csapatok szeptember 11-ig kivonulnak Afganisztánból

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.