Tippek és trükkök. A jó és takarékos világítás követelményei

Vasárnap

Egy lakás villamosenergia-költségének 15–30%-át a világítás teszi ki. Mindenképpen célszerű tehát a világítás kialakításakor ésszerű, gazdaságos megoldásra törekedni.

A világítást attól függően, hogy csak tevékenységünk közvetlen környezetére szűkül, vagy a teljes helyiségre kiterjed, két fő csoportra: helyi és általános világításra osztjuk.

A munkához szükséges megvilágítási igényt helyi világítással elégíthetjük ki. Ez lehetővé teszi, hogy a helyiség többi részén gyengébb megvilágítást alkalmazzunk, s így takarékoskodjunk.

Kompakt, spirálos fénycsövek

A lakásvilágítás terén egyre gyakrabban alkalmazott technológia a kompakt fénycsöves világítás. Fali-, éjjeli és mennyezetlámpákban, kül- és beltéri lámpatestekben egyaránt használható. Sok helyen izzólámpa és fénycső együtt is lehet egy helyiségben. Természetesen nagyon fontos a világítás színárnyalatának a megválasztása, mert lakásban csak a meleg színárnyalatú fénycsövek felelnek meg.

Energiatakarékossági szempontból a fénycső előnye a hagyományos izzókhoz képest, hogy fényhasznosítása kb. ötször akkora. Ez azt jelenti, hogy a 20 W-os fénycső fényárama a 75–100 W-os izzóéval egyenlő.

Csak ott világítsunk, ahol szükséges

A takarékosság ott kezdődik, hogy feleslegesen nem világítunk. Ha elmegyünk otthonról, kapcsoljunk le minden fényforrást, és ha egy helyiségben huzamosabb ideig senki nem tartózkodunk, ott is kapcsoljuk le a lámpát.

Ne kapcsoljuk ki a hagyományos körtéket 5, a kompakt és neonfénycsöveket pedig 15 percnél rövidebb időre. Utóbbiak esetében a felkapcsolás annyi energiát fogyaszt, mintha a fénycsővel negyed órán át folyamatosan világítottunk volna.

Hol cseréljünk, és milyen fénycsőre?

A szakemberek azt ajánlják, hogy elsősorban olyan helyiségekbe tegyünk fénycsövet, ahol legalább napi 3–4 órán át ég (nappali, konyha, étkező, gyerekszoba). A WC-be, éléskamrába nem érdemes tenni, mert ezekben általában nem ég folyamatosan 15 percig.

  • Ahol csak lehet (pl. konyha, fürdőszoba), egyenes fénycsövet alkalmazzunk a kompakt helyett, mert olcsóbb és tartósabb.
  • Fokozatszabályozós vagy éjszakai jelzőfénnyel világító kapcsolójú lámpába nem szabad kompakt fénycsövet tenni, mert tönkremegy.
  • Amikor fénycsövet vásárolunk, ne kizárólag az ára alapján döntsünk, mert jobban járhatunk egy drágább, ám kedvezőbb tulajdonságú, hosszabb élettartamú termékkel.

Fényerőszabályzós megvilágítás

A fényerősség szabályozása úgy történik, hogy az izzólámpát tápláló feszültséget a minimális érték (amelynél az izzószál még alig izzik) és a maximum között folyamatosan változtatjuk. A készülék mennyezeti, asztali vagy állólámpa esetén egyaránt alkalmazható.

A világítástechnika jövője: a LED

A LED (Light Emitting Diode, azaz fénykibocsátó dióda) a félvezető dióda elektromos töltésű részecskéinek áramlására épülő fényforrás, amely forradalmasítja a világítástechnikát. Mára már jelentősen feljavították a fényerősségét, és az utóbbi években egyre inkább terjed.

A LED ugyanolyan teljesítmény és takarékos energiafelhasználás mellett méretében sokkal kisebb, mint bármelyik más ma ismert fényforrás, és ez feltehetően hatással lesz a belsőépítészetre és a lakberendezésre is. Alkalmazása elsősorban olyan helyeken javasolt, ahol naponta több órán át kell folyamatos megvilágítást biztosítani.

A fal színe

Természetes és fontos dolog, hogy a falakat mindenki ízlés szerint színezi. A teljesen fehér fal a világító sugarak 80%-át, a sötétzöld kb. a 15%-át, a fekete csak a 9%-át veri vissza. A beépítendő világítási teljesítmény annál kevesebb lehet, minél több fény verődik vissza a falakról.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?