Dupla öröm

<p>Három színházhoz kötötte többéves szerződés. Előbb a Nemzetihez, a régihez, tizennégy esztendő. Aztán a Katona József Színházhoz, húsz. Majd ismét a Nemzetihez, de már az újhoz, öt. Ez volt a legfeltűnőbb elválása. Nem magától távozott. Sporthasonlattal élve azóta szabadfogású színész. Oda megy, ahová hívják.</p>

De ez év tavaszától már Kossuth-díjas művészként. Benedek Miklós. Egy angol úriember a lehető legközvetlenebb természettel.

 

* Elegáns, udvarias, nagyvonalú. A legtöbbször ezekkel a jelzőkkel illetik. S hogy valóban ilyen, azt azzal is bizonyította, ahogy eljött a Nemzetiből Alföldi Róbert »elbocsátó szép üzenetével«. Fogta a kalapját, és a sértettség látható jelei nélkül, csendben kisétált az épületből. Átsuhant ez az agyán, amikor kezébe vette a Kossuth-díjat?

Hogy most jó vagyok, akkor meg nem voltam jó? Nem, ilyenre nem gondol az ember. Tudomásul vettem, hogy Alföldinek nem kellettem. Hogy más kellett neki. Jordán Tamás, a korábbi igazgató négy éve után maradtam a társulatban, az első évet még végigcsináltam, aztán el lettem küldve. Alföldinél nem is játszottam. Egy rendezésében lettem volna, A parkban, Botho Strauss darabjában. Szarvas Jóskával lett volna közös jelenetünk, de kihúzták. Olvasópróba után két héttel. Vártam, mikor kerülök sorra, mikor mehetek próbára, de soha nem voltam kiírva. Aztán megkérdeztem Stohl Andrást, hogy mi van a jelenetünkkel, és tőle tudtam meg, hogy kihúzták. A dramaturg később tájékoztatott, hogy így döntöttek. Tehát úgy küldtek el, hogy ki sem lettem próbálva. De nem sok értelme lett volna erőnek erejével maradni. Ha valaki nem kell a másiknak, akkor ne könyörögjön, menjen. Mint egy kapcsolatban.

* Erkölcsi és érzelmi alapon talán megtehette volna, hogy…

Én talán így is benne vagyok a Nemzeti Színházban. Amikor Gobbi Hilda hetvenedik születésnapját ünnepeltük a Katona József Színházban 1984-ben, amit én szerveztem, a műsor végén felajánlotta, hogy az est bevételét az új Nemzeti alapkőletételére adja. És én akkor ott álltam mellette, így én is benne vagyok ebben az egészben. Schwajda György, akinek már az első vizsgaelőadásában játszottam a főiskolán, és később, Szolnokon is voltam nála, szeretett engem, vitt is magával a Nemzetibe, A viharba. Nagy-Kálózy Eszter játszotta Arielt, én voltam Prospero. Rettenetes politikai helyzetben próbáltuk a darabot. Schwajda tízpercenként kirohant, miniszter, miniszterhelyettes, kultuszminiszter, majd hívta valaki: az építész, a helyettese, a szcenikus. Odáig fajult a dolog, hogy felhívott bennünket Eszterrel az irodába, hogy halasszuk el a bemutatót. Aztán mégis flottul lement a főpróba, meglett a premier, és még hetven előadáson keresztül próbáltuk a szerepünket. Mindig másképp jöttek a gondolatok, másképp mozogtunk, máshová tettük a hangsúlyt. Sokaknak voltam én akkor tüske a szemében amiatt, hogy Schwajdához szerződtem.

* Ki volt az első, aki felhívta, miután kiderült, hogy nem maradhat a Nemzetiben?

Elsőként Sas Jóska hívott a Mikroszkóphoz, nem sokkal utána pedig Marton László, aki rögtön felajánlotta a Vígszínházat. A Játék a kastélyban-t azóta is telt ház előtt játsszuk. De nem szerződtem le sehova. Az igazság az, hogy sosem éreztem magam elveszett embernek. A pályám legelején is volt egy-egy löket, aztán sokáig szünet, de akkor is megtaláltam a réseket a nagy kapuk mellett.

* Ha azt mondom, Budapest Orfeum, nagyobbat dobban a szíve?

Akkor már a Nemzetiben játszottam. A Budapest Orfeummal, amelyet Császár Angelával és Szacsvay Lászlóval hoztunk létre, sok helyen megfordultunk a világban. Ausztráliában, Izraelben, voltunk vele skandináv turnén is, meg Pozsonyban. 1980 karácsonyán mutattuk be a darabot, és tíz évig játszottuk, közel négyszáz alkalommal.

* Mikor is szerződött a Nemzetibe?

Hatvankilencben végeztem, de hatvanhétben már ott voltam gyakornok.

* Egy híján ötven éve.

Erről jut eszembe: Raksányi Gellért és Kálmán György szokták mondani a Nemzetiben, hogy ha nem fáj valamid ötven felett, akkor nem is vagy ember.

* Akkor tehát…

…nekem mindenem fáj. A hátam, a lábam, a fejem.

* De a színpad gyógyerővel bír.

Ott még a fogfájás is elmúlik.

* Hol érte a hír, hogy megkapja a Kossuth-díjat?

A Virágot Algernonnak című előadással mentünk vidékre, ültem a kocsiban, hallgattam a rádiót a fülemben, amikor jött egy jelzés, hogy e-mailt kaptam. Olvasom… értesítés Kossuth-díjról. Mondtam is hangosan, kérdezték: »Mi van?« »Hát ez, nézz oda, mit kaptam« – mondtam a kollégának. Azonnal hívtam a feleségemet, ő beszélt a fiainkkal, Tiborral és Alberttel. Mind a négyen boldogok voltunk.

* Tibor, aki élvonalbeli sportember, háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó, ma szövetségi kapitány, hogyan élte meg, hogy az édesapjának el kellett jönnie a Nemzetiből?

Ő sem értette, mi történt, akárcsak a kollégáim. Dühös volt. A feleségem a mai napig nem bocsátja meg senkinek. Tibor is értetlenül állt a dolgok felett. Jókat játszottam a Nemzetiben. Az ötödik pecsétet, a Hermelint, a Warrenné mesterségét, a III. Richárdot nagyon szerettem.

* Másik fiának, Albertnek is egyre több köze van a színházhoz.

Gyerekkorában vonzotta a színház, később nem annyira. Szociológiát végzett, zenélni kezdett, japánul és spanyolul tanult. Most írogat. Nagyon jókat. Fordított egy isteni bohózatot angolból. Játsszák egy darabját a Karinthy Színházban. Kezd beindulni neki ez a vonal.

* Édesapja híres kabarészínész volt, Tibor fia híres sportoló.

Apámra büszke voltam, Tiborra és Albertre meg pláne! Tibor ugyanúgy, mint én, szívvel-lélekkel végzi a munkáját. Hatalmas a teherbírása. Együtt lakunk, egy házban. Albert is sokáig velünk lakott, aztán önálló életre vágyott, és elköltözött a belvárosba. De a helye megvan, bármikor jöhet. Mindkét fiammal naponta beszélek, születésnap, karácsony közös ünnep. Összejövünk.

* Három kollégájáról szeretném hallani. Szacsvay Lászlóhoz nemcsak a Budapest Orfeum köti.

Régi barátság a miénk. Különösen az Orfeum óta. Ő már nagyokat játszott, amikor én még piciket, mégsem volt köztünk féltékenység soha. Aztán jött az Orfeum, s azóta a legkisebb rezzenéseket is tudjuk egymásról.

* Molnár Piroskához a játékszínbeli Hyppolit, a lakáj köti.

Háromszázvalahány este, igen! De a Katonában és a Nemzetiben is sokat játszottunk együtt. Nagyon jó a kapcsolatunk. Piroska megszállottja a színháznak. Nem bír megmaradni otthon. Ha van egy szabad estéje, amikor nem játszik, akkor beül előadást nézni. Meg is értem. Egyedül van. De jól tűri. Most A nagy négyesben játszunk együtt a Belvárosi Színházban. Pálfi György filmjében, a Szabadesésben ő a feleségem. Állandóan cseszegetem őt. Elege lesz mindenből. Belőlem is. Leugrik a ház tetejéről.

* A nagy négyest Gálffi László rendezte.

Az Aranytót is ő vitte színre. Nagy szakértelemmel, szeretettel áll a rendezéshez. Szép széria mindkét előadás. Szeretjük.

* A Katona József Színházban cseh és szlovák rendezővel is dolgozott annak idején.

Gozzi vígjátékát, A szarvaskirályt Jiří Menzel rendezte. Szirtes Ági gonosz apja voltam a darabban. Nem volt annyira sikeres előadás, de arról nem Menzel tehetett. Párhuzamosan próbáltuk Bulgakov Menekülésével. Kevés időnk volt rá. Vladimír Strnisko Canetti Esküvőjét állította színpadra a Katonában. Az nem volt rossz. Elég sokat ment. Strnisko állandóan sztorizott. És volt Ivo Krobot is. Jakab és gazdája Kunderától. A szöveg remek volt, sajnos, szerény előadás lett belőle.

* Rendező és rendező között természetes a különbség. Díj és díj között?

Ott is van, de… kaptam már életműdíjat is, Sikerdíjat Vitraytól. Semmi nem változott. Rajz János-díjam is van. Meg Jászai Mari-díj, Érdemes és Kiváló Művész.

* A Kossuth-díj über alles, mindenek felett?

Igen. Az.

* Akkor elmondhatja: agyon van díjazva. Meg is pihenhet.

Azt nem! Még nem! Hála Istennek, még a bonyolult szövegeket is bírom. Össze tudom szedni magam.

* Kikapcsolódni, úgy istenigazában, mivel szokott?

Régen sokat kártyáztam, még a Fészek Klubban. Mára az is tönkrement. Mi van ott? Valami borzalom. Jó volt ott zsugázni. De már jó pár éve semmi. Tordy Géza hívott, hogy találkozzunk már. Valahogy nem sikerül összehozni egy partit.

* Akkor miből töltekezik?

Az unokáimból. Ők nem nagyon hagynak. Tibor nagylánya, Ginevra tizenhat éves. Rómában él. Nagyon okos, nagyon szép, veszélyes olasz lány. Javítok: olasz–magyar lány. Tibor naponta beszél vele, és mindig magyarul. Ginevra minden nyáron itt van Budapesten. Nála az a szó, hogy nagypapa, nagymama nem létezik. A feleségem Nonna, én Nonno vagyok neki. A két kicsi pedig… a kislány most megy suliba, a kisfiú hároméves lesz. Barka és Mór. Nagyon sokat vagyok velük. Nyáron pedig itt a kert. Olvasgatok. Két világháború közti irodalmat gyűjtök, ismeretlen darabokat. És régi Színházi Életeket. Gramofonlemezeket is gyakran hallgatok. Évad közben jól elvagyok. Most is hét darabban játszottam. Sok volt. Le is mondtam pár felkérést. Nem lehet megjegyezni annyit. Meg nem szeretnék eljutni oda, hogy abból tudom, mi megy este, milyen jelmez van kitéve.

* Egy apa, akinek élsportoló a fia…

…az fel van mentve minden alól. Fiatal koromban két hétig vívtam, de nem bírtam a sisakot. Feladtam. Uszodába is csak meccsekre járok. Magam, úszni soha. Isten őrizz! Semmi sport, semmi levegő! Zárt helyiség és rengeteg fekete. Három éve leszoktam a cigarettáról, de nem kellene kétszer mondani, visszaszoknék!

* Inkább legyen büszke, hogy letette.

Egyik pillanatról a másikra. Figyelmeztetett a tüdőgyógyász, hogy ha így folytatom, baj lesz tíz év múlva. Azóta nem szívok. De van egy doboz cigi a táskámban. Hordozom, de hozzá nem nyúlok.

* Csak előveszi néha, és beleszagol?

Tessék, itt van!

* Megszámoljuk?

Nem kell. Egy hiányzik belőle. Adtam valakinek. Ő is boldog volt, meg én is. Dupla öröm. Ez az igazi.

 

 

 

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?