Dinamikusan fejlődő nagyközség

<p>Gazdag történelmi múlt és rendkívül dinamikus fejlődés jellemzi az érsekújvári járásbeli Udvardot. Branislav Becík polgármester személyében olyan vezető került a legutóbbi önkormányzati választások során az 5062 lakosú község élére, aki tiszteli az elődök hagyatékát, és figyelembe véve a lakosok igényeit, elvárásait, még otthonosabbá szeretné tenni szülőfaluját.&nbsp;</p><div>&nbsp;</div>

Derűs hangulatban találom őt a községházán a hét első napján, nemrég egy újabb eredményes pályázatról kapott hírt: 71 348, 13 eurót kaptak a szlovák tannyelvű alapiskola szaktantermének és könyvtárának a felújítására.

Lesz új tornaterem, bővül az óvoda

„Lényeges szempont, hogy az udvardi gyerekek jól érezzék magukat az óvodában és az iskolában. Elfogadhatatlannak tartottam, hogy az alsó tagozatosok helyszűke miatt kénytelenek legyenek a folyosón tornázni, és csak a felső tagozatosok használhassák a tornatermet. Szerencsére hamarosan ez is megoldódik: az oktatási minisztériumtól 200 ezer euró támogatást kaptunk egy új, 16 x 36 méteres játszófelülettel rendelkező tornaterem építésére. Felépülése után mindkét iskola tanulói használhatják. Fontosnak tartom, hogy a gyerekek egészséges környezetben nőjenek fel, és a sport életük, mindennapjaik részévé váljon” – közölte Branislav Becík. Udvard önkormányzata gyorsan reagált egy másik pályázati kiírásra is: két héten belül beadta a magyar alapiskola épületének energiatakarékosabbá tételére készült terveket. „Az utolsó felújítási munkálatok még az elődöm, Száraz József idejében zajlottak, ám az elmúlt tizenkét év alatt semmi lényeges nem történt. Két másik sikeres pályázatnak köszönhetően hamarosan további osztállyal bővíthetjük az óvodánkat. Támogatást kaptunk az épület energiatakarékosabbá tételére is, így a nyár folyamán teljesen megújul a külső burkolata. Tavaly 41 gyermek született a községben, nagy az érdeklődés az óvoda iránt, és bölcsőde nyitását fontolgatjuk” – mondta el a polgármester.

 

Nádfedeles tájékoztató központ  

Udvard központját sokan ismerik. A Szent Adalbert tiszteletére szentelt katolikus templom környékét mutatós pázsit borítja, a járdaszegélyeken stílusos utcai lámpák sorakoznak. Itt található a központi autóbusz-megálló, ahol az Érsekújvár, Léva és Ipolyság felé utazók várakoznak. Branislav Becík közölte, hogy, hamarosan ingyenes wifi-elérhetőség lesz a központban az autóbuszra várakozók, parkban sétálók megelégedésére.

Udvard polgármestere beavatott további terveibe. Az egykori presszó épületében a községi rendőrség és tájékoztató központ kap helyet. A házat a belügyminisztériumtól kapott támogatásból újítják fel, s a védett műhelyben dolgozóktól a helyi lakosok és az idelátogatók minden szükséges információt megkaphatnak a községben található létesítményekről, nevezetességekről és a tervezett beruházásokról. Az épület a községi múzeum és a Boncz-kúria közelében áll, s a község vezetősége szeretné, ha a fehérre meszelt házak tetejét idővel zsúpfedél ékesítené, így a tér hangulatos vidéki központtá válna. A nagyszabású tervek részét képezi a még a nyolcvanas években épült rendelőintézet felújítása. Az itteni gyermek- és a körzeti orvosi rendelőket a helyiek és 4-5 közeli község lakosai látogatják. Branislav Becík elmondta: a lakosok szeretnék, ha néhány szakvizsgálatot helyben végeznének el. Az önkormányzati épület felújítását, új rendelők megnyitását követően meg kívánnak szólítani olyan szakembereket, akik pótolnák a hiányzó egészségügyi szolgáltatásokat. A felújított faluközpont egyik domináns épülete a községháza, amelynek egy újabb eredményes pályázatnak köszönhetően hamarosan megkezdik az energiatakarékosabbá tételét. A projekt a hőszigetelésen kívül magában foglalja az ablakcserét és a világítás korszerűsítését.

„A felújítási munkálatok során lebontanánk a kerítéseket, másutt nyitnánk piacteret, további parkolóhelyeket létesítenénk. Szeretném, ha szellősebbnek, tágasabbnak hatna Udvard központja, ahol szívesen tartózkodnak a lakosok és az idelátogatók” – mondta Branislav Becík.

 

Akvapark és új munkalehetőség      

A területrendezési terv, majd az építési engedély jóváhagyása után talán már az ősz folyamán megkezdik az akvapark építését. Az önkormányzat társberuházókat keres hozzá. Az elképzelések szerint az üdülőközpont jelentős része községi tulajdonban maradna. A termálfurat a műemlékként ismert Kálvária közelében van, s a látványtervek sokatmondóak. Az első szakaszban teret, a főbejáratot, medencéket s a komplexum irodáját és parkolóját építenék meg, később lefednék a geotermális furatot. A második fázisban a wellnessközpontot helyeznék üzembe, a harmadikban megnyitnák a szállodát, a panziót és a boltokat. Az utolsó két fázisban szórakoztató családi központot építenének tobogánnal. A komplexumot sportpályával és vendéglővel szeretnék bővíteni. Az akvapark könnyen megközelíthető lesz Érsekújvár irányából a főútról. A termálvíz elemzése már évekkel ezelőtt biztató eredményeket hozott, s a látványtervek elnyerték a helybeliek tetszését. A lakosok elsősorban új munkahelyeket és az idegenforgalom fellendülését remélik a beruházástól.

„A geotermális furat 1979–80-ban készült, akkor másodpercenként 7,2 liter 62 fokos vizet nyertek belőle. A hozzá tartozó telekkel együtt 1987-ben került a község tulajdonába” – olvasható a jelentésben, amelyet az Akvapark a Kálváriánál projekthez dolgoztak ki. A furat jó műszaki állapotban van, 1640 méter mélyben a víz 85,5 fokos. Meteoriteredetű, tengervíztartalmú forrásról van szó, amely mikrobiológiai szempontból is megfelelő.

 

Új utcát nyitnak

Udvard megállíthatatlanul fejlődik és szépül. Hamarosan új utcát nyitnak a nagyközségben: 65, hat és fél áras közművesített építési telket kínálnak majd a helyi és környékbeli érdeklődőknek. Az utca nevére javaslatot tehetnek majd azok a lakosok, akik ott építik meg új otthonukat.

A község felében már elkészült a csatornahálózat, és folytatni szeretnék a munkálatokat. Ott, ahol a csövek lefektetése már befejeződött, felújítják az utakat és járdákat. Az Udvardra érkezőket egy újabb pályázatnak köszönhetően még szebb látvány fogadja majd, a község parkosítása, látványosabbá tétele a polgármester szívügye. Branislav Becík elmondta, hogy ősszel ismét indul a választásokon, hogy a lakosok megelégedésére befejezze a megkezdett és megvalósítsa a tervezett projekteket. „Az önkormányzati munka nem vállalkozás, hanem elsősorban szolgálat, és az itt élők iránti felelősség motiválja. Célom, hogy munkatársaimmal és a testülettel közösen még komfortosabbá tegyük a községet. Fontosnak tartom, hogy meghallgassam a lakosok észrevételeit, panaszait és javaslatait. Nem rendezek lakossági fórumokat, szívesebben folytatok baráti, kötetlen beszélgetéseket az utcán a helybeliekkel. A napokban ellátogattak a hivatalba az alapiskolák nyolcadikos tanulói. Hosszan elbeszélgettünk a terveikről és arról, milyennek szeretnék látni a községet. Feltöltődtem ezektől a fiatalos, lendületes eszmecseréktől. Egyúttal örömmel töltött el, hogy a fiatalokat érdekli szülőfalujuk jövője és a tervezett fejlesztések” – tudtuk meg a polgármestertől.

A közbiztonság növelése is szóba került. A belügyminisztérium egyik felhívására reagálva a község pályázatot nyújt be egy olyan monitorrendszer megvásárlására, amely minden ide érkező és a községből induló gépkocsi rendszámát le tudja olvasni. A faluban hat községi rendőr dolgozik, az ő feladatuk a mintegy 6500 hektáron elterülő település ellenőrzése, és az önkormányzatok közti szerződés jóvoltából Szemerén is ők ügyelnek a közbiztonságra. Érkezésünkkor kedvező hírrel fogadott Branislav Becík, és a búcsúzáskor elhangzó szavai is derűsek voltak. Udvardon toleráns, kedves, egymásra figyelő emberek élnek, s jók a szomszédi viszonyok. 

 

 

 

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?