Biztonságosabbak lesznek a strandok

<p>Az idei nyári idényben több úszómester ügyel ránk a strandokon, így remélhetőleg legalább ott kevesebb lesz a fulladásos baleset. Már ha mindenki vigyáz magára és a gyerekére is, mert nincs az a mentő, aki minden felügyelet nélkül hagyott apróságot, vakmerő kamaszt és részeg felnőttet szemmel tudna tartani.</p>

Minden medencéhez úszómestert

Az egészségvédelemről szóló törvény módosítását a szenci akvaparkban tavaly nyár végén vízbe fulladt kuvaiti kisgyerekek tragédiája tette időszerűvé. A hat- és hároméves kislányt szüleik a gyermekmedencében hagyták, maguk pedig beültek egy kávézóba. A két gyermek fogócskázott a medence körül; a nagyobbik beleesett az 1,2 méter mély vízbe, húga pedig utánaugrott, hogy kimentse. Az úszómester a medence fedett részében volt, nem látta, mi történt, és mire a többi vendég odahívta, a gyermekeken már nem lehetett segíteni. A rendőrség egyértelműen a szülőket tette felelőssé a balesetért, de a tragédia kapcsán sok szó esett arról, hogy elegendő megfelelően képzett úszómester dolgozik-e a szlovákiai fürdőhelyeken. Az eredmény az lett, hogy június elsejétől szigorodnak a vonatkozó jogszabályok, és minden medence mellett legalább egy úszómesternek kell őrködnie.

A szakemberek szerint a strandok biztonságát növeli az intézkedés, de a tragédiák számát nem feltétlenül fogja csökkenteni, mert a legtöbb vízbe fúlás tavakban és folyókban történik, gyakran olyan helyeken, ahol tilos a fürdés. Tavaly például 92 ember fulladt vízbe Szlovákiában, közülük négy tízévesnél fiatalabb gyermek, nyolc pedig tíz és húsz év közötti fiatal. Idén egy 14 éves fiú még a vakáció kezdete előtt életét vesztette a nagykürtösi fürdő medencéjében. Sem az úszómester, sem a többi vendég nem vette észre, hogy segítségért kiáltott vagy alámerült volna, már csak a holttestét találták meg. Az úszómester jelenléte tehát korántsem biztosíték arra, hogy ezentúl minden fuldoklót kimentenek, de legalább az esélyeket növeli.

 

Víz alatt is kell tudni úszni

Szlovákiában összesen mintegy háromezer úszómester van, és évente több százan végzik el a tanfolyamokat, de nagy részük külföldre szerződik. „Érthető, hiszen míg itt 2-3 eurót kapnak egyórás ügyeletért, a szomszédos Ausztriában a dupláját, az USA-ban pedig akár a háromszorosát is” – mondja a Szlovákiai Vízimentők elnöke, Igor Baran. A munka állandó feszült figyelmet követel meg, az úszómester nem veheti le a szemét a medencékről, csúszdákról, nem ehet, nem ihat, nem telefonálhat, nem olvashat, nem is beszélgethet senkivel – csak a vendégek kérdéseire válaszolhat. „Nagyon fontos a jó reakciókészség, az, hogy minden helyzetben megőrizze a lélekjelenlétét, és egyszerre többfelé is tudjon figyelni. A kiváló úszótechnika természetesen alapkövetelmény” – vázolja Igor Baran, milyennek kell lennie a jó úszómesternek. Már a tanfolyamot sem végezheti el bárki: a felvételi vizsgán 1,5 perc alatt kell 100 métert leúszni választható módon és 6,5 perc alatt 200 métert mellen, valamint a víz alatt is kell tudni úszni – nőknek 20, férfiaknál 25 métert. Aki elvégzi a tanfolyamot, az sem szerzett egész életére képesítést: ötvenként újra bizonyítania kell, hogy még bírja erővel és ügyességgel.

Jelentkező a vízimentők elnöke szerint van bőven, de nem mindenki végzi el a kurzust, és azoknak a nagy része is, akik elvégzik, csak addig marad a medencék, tavak mellett, amíg nem alapít családot, nem talál valami jövedelmezőbb állást. Ezért az úszómesterek többségének csak bronz fokozata van, amely a medencék felügyeletére jogosít fel. Az élővizekhez szükséges ezüst fokozatot már kevesebben szerzik meg, és öt év múltán még kevesebben újítják meg igazolványukat. Akármennyi lesz is azonban az úszómester a fürdőhelyeken, mindig érvényes marad, hogy elsősorban mindenkinek magára és az övéire kell vigyáznia. Főleg a szülőknek kell észben tartaniuk, hogy ha gyermekkel mennek strandolni, számukra az nem lehet pihenés, kikapcsolódás. Még akkor sem, ha minden medence mellett áll egy úszómester.

 

Csak az mentsen, aki jó úszó!

Aki nem jó úszó, maga ne próbáljon senkit kimenteni, mert a fuldokló őt is magával húzhatja. Mivel a fuldokló ijedtében nem ura önmagának, s mindenbe kapaszkodik, a legkiválóbb úszóknak is érdemes megtartaniuk a következő alapszabályokat, ha valakiért a vízbe ugranak:

1. Soha ne puszta kézzel próbálják kimenteni a fuldoklót, hanem nyújtsanak neki valamit, amibe belekapaszkodhat, Ez lehet labda, felfújható matrac, üres műanyag palack vagy akár egy faág.

2. Csak azután ússzanak a közelébe, hogy megfogta a tárgyat, s egy kicsit megnyugodott. Mindig hátulról közelítsék meg, soha ne szemből, hogy ne tudja átkarolni vagy bárhol megragadni őket.

3. Erősen fogják meg és zárják a két tenyerük közé az állát és a fejét, majd fordítsák őt a hátára.

4. Háton úszva húzzák ki a partra, s közben ügyeljenek arra, hogy az orra és szája a víz felszíne felett legyen.

5. Ha a fuldoklót már víz alól kell felhozni, ugyanígy kell eljárni, kivéve azt, hogy kapaszkodót nyújtanának neki.

6. Az eszméletlen embernek a parton rögtön mesterséges légzést kell adni.

 

Hány úszómesternek kell lennie a strandon?

 

* 25 méteres medencénél        1

* Nagyobb medencénél legalább 2

* A csúszdáknál és egyéb attrakcióknál, ott ahol a vendégek a vízbe csobbannak      2

* Két gyermekmedencénél      legalább 1

 

Aki úszómester akar lenni…

* Be kell töltenie a 18. életévét, és alapkövetelmény, hogy jó úszó legyen.

* A tanfolyamokat a Szlovákiai Vízimentők Pozsonyban, Liptószentmiklóson és Eperjesen szervezi.

* A felvételi tesztúszás után csak azok kezdhetik el a tanfolyamot, akik az előírt időn belül teljesítik a 100 és 200 méteres távot, s víz alatt is tudnak úszni.

*Az ár 90–120 euró, az alapkurzus egy hétig tart.

* Három fokozatot lehet szerezni: bronzzal csak medencék mellett, ezüsttel élővizek mentén is lehet szolgálatot teljesíteni, az pedig, akinek arany fokozata van, vízimentőközpont vezetője lehet.

* Az ezüst fokozat eléréséhez egyévi, az aranyhoz háromévi gyakorlat szükséges, és ötévente átképző tanfolyamon kell részt venni.

 

A vizek tavalyi áldozatai

* 2012-ben 92 ember fulladt vízbe Szlovákiában.

* A belügyminisztériumi statisztikák szerint ez javulás a korábbi évekhez képest, mert 2011-ben 124, 2010-ben 129, 2009-ben 120, 2008-ban pedig 115 ember lelte halálát a vizekben.

* A tavalyi áldozatok közül 27-en részegek voltak, 18 esetben belső szervek, legtöbbször a szív leállása okozta a halált. Utóbbi a napon felhevült test hirtelen lehűlése miatt is bekövetkezhet, ezért csak fokozatosan merüljünk alá.

* Folyókban 40, tavakban és víztározókban 16-16 ember lelte halálát, medencébe 2 kisgyermek fulladt bele.

* Az összes áldozat közül 4 tízévesnél fiatalabb, 8 tíz és húsz év közötti, 26 húsz és negyven, 18 negyven és ötven, 20 ötven és hatvan év közti, 16 pedig hatvanévesnél idősebb volt.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?