Berzéte és Borzova, fordítva is, kétszer

<p>Először megyünk Borzovára, utána este Berzétére &ndash; mondták a kék autóban, amikor elindult. Tehát Borzován állunk meg először. Nem, nem &ndash; szóltak közbe &ndash; Berzétén. De miért? &ndash; Mert ott vesszük fel a szervezőt, aki egyébként borzovai származású.</p>

Aztán megyünk Borzovára, és vissza Berzétére. Sima ügy. Berzéte, Borzova, Berzéte. Térképileg Brezová és Brzotín. Pontosabban Silická Brezová, a Brzotín meg csak simán. Két falu, két olvasótalálkozó. Berzétén pedig kint fog állni a borzovai néni a kapuban, őt kell figyelni. Nagyon jó. Mindegyik falu mindegyik utcájában szokott kint állni egy néni a kapuban, de mi azért csak figyelünk. Az egyik utcarészen két szomszédos ház kapujában is kint áll egy-egy néni, ez már gyanús. Megállunk, és teljes létszámban kanyargunk tovább Borzova felé. Az erdei út végén vigyázni kell, mert jön a Szabó-kanyar. Azóta hívják így, mióta a Szabóék fia az egyik vasárnap összetörte az a hét szerdáján vásárolt autót. A kék autó is lelassít, mert itt még térerő sincs, beszélgethetünk a borzokkal, ha mi is úgy járunk, mint a Szabóék fia. Mire a faluba érünk, megbízhatóan sötétedik. Ilyen falukép már kevés van, nyugodtan füstölő kémények közt ballagunk fel a közösségi házhoz. A templom itt is olyan, mint Pelsőcön: külön áll a torony, és külön a hajó. Van benne logika.

Az olvasók szép számban várják a kék autó utasait. Igaz, hogy péntek van, de már itt a Vasárnap. Megvitatásra kerül a térség helyzete, ahol a szocializmus óta nem igazán történt semmi. Megtudjuk, hogy a zólyomi vasútállomás borzovai márvánnyal van kirakva, és hogy örülnének, ha több útleírást közölne a lap. Eljött Bokros Gyula is, kitartó kopertás Vígtelkéről, akit gyakran ragad el a versírás orkánja, és amit ő nem is titkol. Szilice és Borzova, fűnek-fának rokona, tartja a helyi mondás. Megtudjuk, hogy a két falu közt vezet egy mezei út is – azoknak, akik nem akarnak aszfalton közlekedni. A sparhelt platnyiján sült krumplis lángos mindenkire erős hatást gyakorol. „Kaszás ember a hetediknél áll meg” – tudjuk meg az olvasóktól. Mivel nem kaszálni jöttünk, mi megálltunk négynél. Rajzokat is kaptunk egy kislánytól, akit úgy hívnak, Jessica.

 

Berzétén a kultúrházban várták a kék autót az egybegyűltek. A hangulat fergeteges volt, főleg miután az olvasók rendelkezésére bocsátottuk a remittendát. Ki-ki beszerezhette azt a lapszámot, amelyet az ősz folyamán elkapkodtak előle a standokon. Ilyen esetekben bizony a legokosabb hozzáállás a megelőzés, melynek legkényelmesebb módja az előfizetés. Nagy volt az érdeklődés a Vasárnap negyedik szakácskönyve és az Ennivaló Okos Naptár iránt. Annál is inkább, mivel közeleg a karácsony, amit sokan a szeretet ünnepének tartanak, holott Jézus születésének az ünnepe. „Írjanak nekünk, mert mi itt nagyon sötét helyiségben vagyunk” – köszönt el az egyik olvasó, aki szívesen olvasna több jogi esetről a lapban.

Hazafelé nem bírtuk ki, muszáj volt ismét visszakanyarodni Borzovára, mert ott felejtettünk egy sapkát meg egy sálat. Tehát a helyes sorrend: Berzéte, Borzova, Berzéte, Borzova.

 

 

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?