Benyovszky, az empatikus gyarmatosító

Eladott egy cári hadihajót, majd visszatért Európába, hogy a franciáknak elfoglalja Madagaszkárt, de inkább lepaktált a bennszülöttekkel. Benyovszky Móric tengeri kalandjai, második rész.

 

Ott hagytuk abba, hogy Benyovszky és rabtársai elkötöttek egy cári hadihajót, és megléptek Kamcsatkáról. Ereszkedtek szépen a japán partok felé, az országukat idegenektől féltő japánok viszont nem engedték kikötni őket.

 

Szent Péter és a kémek

Nem volt vizük, tengervízből pedig nem tudtak teát főzni, az élelmük is elfogyott. A Szent Péter nevű hadihajó legénysége nehéz napokat élt át. Azért a japán partőrök néha megszánták őket egy kis kölessel vagy vízzel, de tudtukra adták, hogy nem szállhatnak partra. Benyovszky persze bevetett egy ravasz cselt: levelet írt a Japánban működő holland kereskedelmi kirendeltség vezetőjének, melyben azt közölte, hogy az oroszok Kamcsatka irányából meg akarják támadni Japánt. A hollandok azonban lefordíttatták a levelet japánra is, és mindenki azt hitte, hogy valójában Benyovszky akar kémkedni az oroszoknak. Végül továbbhajóztak, Formosa szigetére, onnan pedig a portugál gyarmatra, Makaóba.

Közben a Szent Péter legénysége ritkult, főleg a trópusi betegségek és a bennszülöttek nyilai miatt. Benyovszkynak sikerült szót értenie a makaói kormányzóval (mivel tudott latinul, képes volt kommunikálni a portugálokkal), de itt is bedobott egy cselt: nem árulta el, hogy a hajó és legénysége valójában orosz. Nem akarta, hogy a portugálok veszélyes kémnek tekintsék. Így hát azt mondta nekik, hogy a hajó legénységét magyarok alkotják. Még azt is megtiltotta társainak, hogy nyilvános helyen keresztet vessenek – ebből a portugálok rájöttek volna, hogy pravoszláv hitűekkel van dolguk. Érteni viszont nem értették őket, így mindegy volt nekik, hogy oroszul beszélnek, magyarul vagy svédül.

 

Francia megbízás

Viszont a legénység rosszul viselte, hogy nemzetiségüket és hitüket is letagadták, így lázongani kezdett. Benyovszky megnyugtatta, a Szent Pétert pedig titokban eladta a portugáloknak. Az árából meg a kamcsatkai prémekéből a harmincegynéhány fős menekültközösség egy darabig eléldegélt, de a pénz fogyott, Benyovszky pedig már azt fontolgatta, hogy otthagyja őket, és továbbutazik. Ekkor találkozott egy Franciaországba induló kereskedelmi hajó kapitányával, és megegyezett vele, hogy némi pénzért Európába szállítja őket. 1772 januárjában indultak, és Mauritius érintésével júliusban meg is érkeztek a nyugat-franciaországi Port-Louis kikötőjébe. Innen Benyovszky egyedül utazott Párizsba. XV. Lajos király udvarában arról beszélt, hogy Formozán létesíteni lehetne egy szép kis francia gyarmatot, helyismeretéből kifolyólag vállalná az akció kivitelezését. Mire az udvar inkább a közelebbi Madagaszkárra küldte, hogy ott építsen ki egy francia telepet. Erre sem mondott nemet, és míg folytak az előkészületek, megkapta a kikötőben hagyott nyomorgó orosz menekültek levelét, akik segítségét kérték. Néhányan meg is haltak közülük, volt, aki hazautazott, mások beléptek a francia hadseregbe. Végül pedig, egy év várakozás és nyomorgás után elindultak Benyovszky után Párizsba, gyalog. Papírjuk csak egy volt, amit Benyovszky írt, és amiben az állt, hogy ők valójában magyarok. De ekkor Benyovszky (aki még huszonnyolc éves sem volt) már Madagaszkár felé vitorlázott, három hajóval.

 

Magyar király Madagaszkáron

1773-ban érkeztek meg egy közeli szigetre. Ott a helyi francia illetékesek kétkedve fogadták a Benyovszky által lobogtatott miniszteri leveleket, és előnytelen döntésnek tartották, hogy Madagaszkáron francia telep létesüljön. Végül a következő évben mégis sikerült megalapítania Louisbourg telepet, és expedíciókat szervezett a sziget belsejébe, ahol előtte európai még nem járt. Az őslakosok, a malgasok nem szerettek idegenekkel barátkozni, Benyovszky azonban elnyerte szimpátiájukat. Méghozzá úgy, hogy emberséges volt hozzájuk. Szokásban volt például, hogy a szerencsétlennek mondott napokon született vagy gyöngének ítélt gyerekeket a helyiek vízbe fojtották. Benyovszky ezt a szokást betiltotta, és elterjedt róla, hogy nem öli meg a hadifoglyokat, az éhezőknek pedig élelmet ad. Tévesen bár, de az egyik korábbi fejedelem közeli rokonának hitték, és olyan népszerű lett, hogy felkínálták neki a királyi címet. A kalandor pedig elfogadta, közben kilépett a francia szolgálatból. A törzsfőnökök szövetségét és a közös királyságot kezdetleges alkotmánnyal is megpecsételte, és létrehozott egy 12 tagú tanácsot a legfontosabb kérdések rendezésére. Szorgalmazta, hogy Madagaszkár kössön kereskedelmi szerződést valamelyik európai hatalommal, mert rengeteget kereshetne terményei kivitelével. Ebből a célból vissza is utazott Európába, de sehol nem vették komolyan.

 

Nem vették komolyan

1778-ban visszatért Magyarországra, és mivel közben jó szolgálatot tett a bécsi udvarnak is, Mária Terézia visszafogadja kegyeibe, és nemesi rangot ad neki. Benyovszky próbálta rábírni a királynőt, hogy fektessen többet Fiume fejlesztésébe, és hogy Ausztria is építsen gyarmatbirodalmat, vagyis kapcsolódjon be a világ felosztásába. Itt sem vették komolyan, így 1783-ban a brit kormánynál kopogtat a madagaszkári együttműködés ügyében, de ott sem járt sikerrel. 1784-ben családjával Amerikába utazott, és talált is egy vállalkozó szellemű baltimore-i kereskedelmi társaságot. Még abban az évben útnak indultak egy megrakodott áruszállító hajóval Madagaszkár felé, de eltévedtek, és a mai Brazília partjainál kötöttek ki. Végül 1785 májusában elérték Madagaszkárt. A franciák viszont támadásra készültek a bennszülöttek fiatal és ingatag királysága ellen. Bár Benyovszkynak sikerült csapatot verbuválnia a lakosságból, az 1786 tavaszán lezajlott döntő ütközetben életét vesztette.

Amellett, hogy európaiak számára addig ismeretlen területeket járt és hajózott be, számos olyan politikai és kereskedelmi elképzelése volt, mellyel jócskán megelőzte korát. Negyvenéves sem volt, amikor meghalt.

 

Orosz rabok a föld körül

Legyen bármilyen szomorú vagy kegyetlen egy kitalált történet, a valóság kegyetlenségét ritkán képes felülmúlni. Így volt ez annak a tizenhét orosz menekültnek az esetében is, akik Benyovszky után indultak Párizsba gyalog. Az exgróf ugyan akkor már Madagaszkár felé hajózott, de előtte értesítette a párizsi orosz követet, és az megtalálta a fáradt csapatot. A szökevények kegyelmet kértek II. Katalin cárnőtől, és szerettek volna visszautazni Oroszországba. Katalin megadta az engedélyt. „Ama 17 ember közül, kiket a semmirekellő Benyovszky megcsalt és elszöktetett, engedélyünkkel hazájukba visszatérhetnek, az általunk biztosított kegyelem alapján, amely személyükre kiterjed, mivel vétkeikért már eléggé bűnhődtek, midőn hosszú időn át tengődve töltötték életüket tengeren és szárazföldön” – írta a cárnő. Amikor viszont visszatértek Oroszországba, a hivatalos szervek a legszigorúbb utasítások alapján eljárva nem engedték, hogy bárkivel is érintkezzenek, hanem elküldték őket Szibériába, vissza Kamcsatkára, hogy az általuk néhány évvel korábban kirobbantott felkelés híre még véletlenül se juthasson el senkihez a birodalomban. Így kerülte meg a 16 orosz menekült a világot.

 

 

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?