Huncutka

Benőke és Hanga, a kétnyelvű testvérek 1. rész/I.

Marosz Diána

2020. április 16. 18:36

mese

Kétnyelvű? Hát az meg miféle csodabogár?

1. fejezet,

melyben megtudjuk, kicsoda Benőke és Hanga, és miért mások kicsit, mint a többi gyerek

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy Anya meg egy Apa, akik két gyerekükkel éldegéltek egy hegyek között megbúvó kis faluban, egy messzi-messzi országban, valahol a világ másik felén. Benőke, a fiú volt az idősebb, Hanga, a lány a fiatalabb. Hanga és Benőke apukája és anyukája két különböző országban született, és két különböző nyelvet beszélt. Amikor összeházasodtak, megállapodtak abban, hogy a gyerekeiket mindkét nyelven meg fogják tanítani. Apa, aki Baricskaországban született, és baricskául beszélt, elhatározta, hogy a gyerekeihez is csak ezen a nyelven fog beszélni. Anya, aki Mekeleországban született, és a mekele nyelv volt az anyanyelve, szintén megfogadta, hogy ezen a nyelven szól majd a gyerekeihez. Hiszen minden ember számára az a természetes, ha anyanyelvén beszélhet a gyerekeivel, mivel ezt a nyelvet ismeri a legjobban. Így is történt. Hanga és Benőke már az anyaméhben is két nyelvet hallottak, és egyáltalán nem ütköztek meg ezen. Amikor aztán egyéves koruk körül elkezdték próbálgatni értelmes szavakba önteni a mondókájukat, mind a két nyelven próbálkoztak. Hamar rájöttek, hogy anyával mekeléül, apával pedig baricskául kell beszélni, és úgy érezték, hogy ez így van rendjén. Az sem okozott gondot nekik, hogy Apa és Anya rokonaival eltalálják a helyes nyelvet. Ahogy teltek az évek, egyre elegánsabban váltogatták nyelveiket aszerint, kivel beszéltek éppen. S azt kérdezitek, hogyan beszéltek egymással? Hol így, hol úgy, ahogy éppen kedvük tartotta. 

Telt-múlt az idő, a gyerekek nőtön-nőttek, és óvodába kerültek. Ahogy nyiladozott az értelmük, észrevették, hogy a többi gyerek körülöttük csak egy nyelven beszél: baricskául. Ha Anya jött értük az oviba, és mekeléül szólt hozzájuk, a többi gyerek tátott szájjal, csodálkozva hallgatta: micsoda hablatyolás ez? Még az óvó nénik is álmélkodtak, és nem akarták elhinni, hogy Hanga és Benőke tényleg érti ezt az érthetetlen szöveget, és még válaszolni is tudnak az anyukájuknak. Egyik nap, amikor hazaértek az oviból, Benőke megölelte Anyát, és így szólt: – Anya, én megnéztem a többi gyerek anyukáját az oviban, és te vagy a legjobb, mert egyedül te tudsz közülük mekeléül!

Volt, aki csodálta Hangát és Benőkét, mert két nyelven beszéltek, és volt olyan is, aki kicsit furcsának találta ezt a dolgot, és csodabogárnak tartotta a két gyereket. Voltak, akik ferde szemmel néztek Anyára: Mit bonyolítja a dolgokat? Miért nem beszél szépen baricskául a gyerekeihez? Ha egyszer Baricskaországban lakik, akkor miért nem ezt a nyelvet használja? De Anya nem törődött a morgolódókkal. Elmagyarázta a gyerekeinek, hogy egy anyuka az anyanyelvén tud a legszebben beszélni, függetlenül attól, hogy a világ melyik részére sodorta az élet. Azt is elmondta nekik, mekkora gazdagság az, hogy ők két nyelvet ismernek. Gondolják csak el, mi lenne, ha nem tudnának mekeléül. Nem tudnának szót érteni Anya anyukájával, Nagyival, aki Mekeleországban lakik, és nem tud baricskául. Tolmács segítségével tudnának csak beszélgetni a saját nagymamájukkal! És tényleg – tapasztalták, hogy amikor Mekeleországba mentek látogatóba, mindenki csak mekeléül beszélt körülöttük. Ott meg hirtelen a baricska nyelv lett a halandzsa! De ha Mekeleországban mindenki mekeléül beszél, és Anya is ebben az országban született és nőtt fel, akkor honnan tud Anya baricskául? És hogy került Baricskaországba?

– Már majdnem felnőtt voltam, amikor megtanultam baricskául – mondta Anya. – Akkor még nem ismertem Apát. Ha akarjátok, egyszer elmesélem, hogy is történt mindez. Majd este, amikor több időnk lesz.

Benőke és Hanga kíváncsian várták a történetet.

2.       fejezet

Történet Anyáról, amikor még fiatal volt

Este Hanga és Benőke kényelmesen befészkelték magukat a nagyágyba Anya két oldalára, és várták a történetet.

– Az úgy volt – kezdte Anya –, hogy fiatalkoromban nagyon szerettem a nyelveket. Amikor középiskolába jártam, egyszerre négy idegen nyelvet tanultam. Mindegyiket nagyon érdekesnek találtam, mert a nyelveken át a különböző népek lelkébe is beleláthatunk. Mivel Nagyival jártunk néhányszor a Mekeleország szomszédságában fekvő Baricskaországban, ahol volt alkalmam baricska beszédet hallani, az az ötletem támadt, hogy ezt a nyelvet is megtanulom. Olyan kedvesnek tűnt nekem, mint amikor valaki minden szót becézve mond. Zavart, hogy semmit sem értek belőle. Hiszen a baricskák a szomszédaink – nem szégyen, hogy egyáltalán nem ismerjük a nyelvüket?

Ezek után Anya vett magának egy nyelvkönyvet, és elkezdett baricskául tanulni. Az ismerősei kicsit furcsán néztek rá, mert a baricska nyelv egyáltalán nem volt népszerű Mekeleországban. Különcnek tartották, de Anyát ez nem különösebben zavarta. Mindig szívesen csinált olyan dolgokat, amelyeket a többség nem értékelt. A tanulás során Anyának úgy megtetszett a baricska nyelv, hogy kedvet kapott a baricska kultúra tanulmányozásához is, ezért aztán jelentkezett az egyetemre, ahol baricska irodalmat kezdett tanulni.

– Mi az az irodalom? – kérdezte Hanga.

– Az irodalom könyvekről szól, amelyeket egy nép írói, költői írtak. Tudod, Hanga, a könyvekben tükröződik az adott nép lelke, gondolkodása, története. Könyveket olvasni nagyon izgalmas dolog!

Amikor Anya már majdnem elvégezte az egyetemet, lehetősége nyílt rá, hogy néhány hónapot Baricskaországban töltsön. Anya nagyon örült, hogy így még jobban megtanulhat baricskául. Nem sejtette, hogy ez a néhány hónap mást is tartogat számára, méghozzá elég sorsdöntő dolgot: Anya ugyanis ekkor ismerkedett meg Apával. Apa először nem tudta, hogy Anya mekele. Hallotta ugyan, hogy kicsit érdekesen beszél baricskául, de nem gondolt rá, hogy éppen Mekeleországból jött. Amikor Anya ezt elárulta neki, Apa kicsit meglepődött. Nem lehet azt mondani, hogy örült volna, mert a baricskák általában nem nagyon szeretik a mekeléket. De Apa szerencsére hamar rájött, hogy Anya teljesen normális, és egyáltalán nem rosszabb attól, hogy mekele. Sőt, érdekesebb. Így aztán Anya és Apa egyre jobban megismerték és megszerették egymást, és végül elhatározták, hogy összeházasodnak.

– Hát így történt – fejezte be a mesét Anya.

(folyt. Köv.)

 

A teljes cikk a nyomtatott Vasárnap 2020/15-16. számában jelent meg!

 

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti!❗️

https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Gyöngyösbokréta ünnep, Léva, 1935 (Forrás: digitalisemlekezet.eu/Fórum Kisebbségkutató Intézet)

Porlik, mint a szikla? – A népszámlálási kampányról

tarló

GALÉRIA: Ég a tarló Ekecsnél

buszbaleset magyarország

Súlyos buszbaleset történt Magyarországon, egy ember meghalt

ingázó koronavírus

Koronavírus: a Dunaszerdahelyi járásban találták a legtöbb fertőzöttet szombaton

tűzoltó illusztráció

Szándékos gyújtogatás okozhatta a csehországi lakóháztüzet, amiben többen meghaltak

koronavirus

Egy percen múlt, hogy nem úszták meg a karantént egy Nizzából Oslóba tartó repülőgép utasai

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.