Bakán kezet fog a múlt és jelen

<p>A falunak napjainkban vendégmarasztaló parkja van, a szabadtéri színpad, a gondosan ápolt rét, a hűsölő és a patak partja számos közösségépítő rendezvény emlékét őrzi. Jegenyéi mintha őrt állnának az idő múlása felett, de ezt Jankó Zoltán bakai születésű író sokkal találóbban írta meg a Mesél a szülőföldem című csallóközi novelláskötetben.</p><div>&nbsp;</div>

„A föld termi tovább a gyöpöt”

Szépséges mondatfüzérek őrzik a bakai fák történetét, Jankó Zoltán ugyanolyan szeretettel foglalta őket az emlékeibe, mint ahogyan a vendéglátóm, Bertalan György polgármester beszél róluk és a felújított parkról. Álljon itt egy idézet az említett novelláskötetből: „Majd meglátod, hogy a házaink – az út között, a két telek szélességében gyöp terül, melyet a szomszédok felé jegenyék – nálunk pálmafa a nevük – szegélyeznek. Olyan karcsuk ezek a fák, hajladozók, mint fiatal katonák, akiket a gyöp őrzésére állítottak ki. Ezeket a fákat édesapám ültette éppen huszonnégy éve, amikor édesanyámat a házhoz hozta.”

A parkban rendezik a hagyományos gyermeknapot, itt tartották a közelmúltban a falunapot, melyet szalmalabirintussal tettek izgalmasabbá a gyerekek számára. Nyár végén első alkalommal rendeznek főzőversenyt a parkban, Bakai háromlábú címmel. Vass Zoltán magyarországi kemenceépítőt szeretnék felkérni, hogy tanítson meg néhány jelentkezőt mestersége fortélyaira. A parkban emlékfákat, virágbokrokat is ültettek Baka díszpolgárai tiszteletére, így fog kezet a múlt és a jelen a községben, s nem kizárt, hogy a parkot majd a jeles íróról nevezik el. A dunaszerdahelyi Kukkonia Polgári Társulás A virágos Csallóközért című 2017. évi környezetszépítő versenyében Baka a második helyen végzett a központjában lévő, példásan gondozott parkkal. A polgármester tervezte hűsölők olyannyira elnyerték a helyiek és az idelátogatók tetszését, hogy már eskettek is a szabad ég alatt. Sétánk során egy, csecsemőjét altató édesapával találkozunk a virágdíszes színpad közelében, együtt nézünk végig elismerően bólogatva a gondozott zöld oázison. Az apa nagyobbik gyermeke közben felmászik a színpadra, és énekelni kezd. Díszcseresznye, gyertyánfa, magnólia díszíti a parkot, a jegenyéken mókusok tanyáznak. A település nevezetességei közé tartozik az iskola udvarán található, Kocsis Laci bácsi faragta kopjafa.

 

A tizenhárom pont

A községházán már prózaibb dolgokra terelődik a szó. Bertalan György elmondja, hogy nyolc éven át képviselőként vett részt az önkormányzat munkájában, és első megbízatási időszakát tölti polgármesterként. Sok változást kívánt, mások biztatására vállalta a megmérettetést, és tizenhárom pontban foglalta össze célkitűzéseit. Meglátogatta a helyi lakosokat, és az igényeik alapján állította össze a községfejlesztés fontossági sorrendjét. Megvalósuló beruházások, nyertes pályázatok, élénkülő közösségi élet – az elmúlt időszak rendkívüli sikereket hozott a Duna menti falu számára. A megújult önkormányzat hatalmas adósságot örökölt, ezért minden pályázati lehetőséget ki kellett aknáznia. 2017-ben be kellett záratni a helyi kisiskolát. Nagy szívfájdalom volt mindenki számára. Épületét 1985-ben adták át, azóta egy alkalommal újították fel részben, a tető és a helyiségek eredeti állapotban voltak, és lassan minden tönkrement. A tavaly kapott támogatásból ablakokat cseréltek, ám a második fordulóban kapott pénzt már vissza kellett adniuk az intézmény bezárása miatt. Van egy vállalkozó, aki angol–magyar–szlovák magánalapiskolát nyitna idővel a községben, még mérlegelik ezt a lehetőséget. Az utóbbi időben már több gyermek születik Bakán, tavaly 16 újszülöttel gyarapodott a lakosság. Volt azonban olyan év is, amikor csak egy gyermek született, vagy egy sem. Az 1959-ben épített községháza felújítását tavaly év végén fejezték be. Nemrég nyertek újabb pályázati pénzt a vele szomszédos művelődési ház tatarozására. „Saját tőkénk nincs, ezért maximálisan igyekszünk élni a pályázati lehetőségekkel. Néhány telek eladásából van tőkejellegű bevételünk, ezt fordítjuk a projektek kidolgozására és az önrész finanszírozására. Készek a tervek a játszótér és az egykori kazánház felújítására, utóbbiból tűzoltószertárt alakítunk ki, a terveket építészként magam is el tudom készíteni” – mondta Bertalan György. 

 

Rendezetlen tulajdonviszonyok 

Számos községi épületnél előbb a tulajdonviszonyokat kellett tisztázni, csak utána nyújthattak be pályázatot a felújításukra. Új építkezési telkeket szeretnénk kialakítani, és ha valaki régi telket, házat vásárol, az önkormányzat készséggel segít az engedélyek intézésében. „Nem kaptam varázspálcát a polgármesteri funkcióhoz, de igyekszem megküzdeni minden akadállyal. Nagy segítségemre vannak ebben a községi hivatal alkalmazottai, az önkormányzati képviselők, a helyi szervezetek és falunk vállalkozói. A község a legtöbb munkát a helyi kisvállalkozóktól rendeli meg, és a közbeszerzési eljáráskor is megpróbálom a győztes cégnek a helyi mesterembereket ajánlani” – mondta Bertalan György.

Komoly gond a hétvégi közlekedés. A falu vezetősége tárgyalásokat folytat az autóbusz-közlekedési vállalattal, mert szombaton és vasárnap egyetlen buszjárat sem indul Dunaszerdahelyre. Ugyancsak probléma az esővíz elvezetése, de annyira bonyolultak a tulajdonviszonyok, hogy erre a célra nem tudnak pályázatot beadni. Van olyan terület is Bakán, ahol csaknem százötven néven van egy-egy telek. A zöldhulladék feldolgozására pályázati pénzből komposztálókat vettek. Sikerült korszerűsíteniük a közvilágítást. A hangosbemondó felújításra szorul, nem minden utcában van hangszóró. További kihívás az egykori szolgáltatóház rekonstrukciója; innen a postahivatalt átköltöztették a szomszédos épületbe. A megannyi terv mellett Baka önkormányzata sosem feledkezett meg a hátrányos helyzetű családokról. Mindig jutott pénz a szegényebbek, özvegyek, betegek, egyedül élők és a nagy családok támogatására. Az ünnepek előtti élelmiszercsomagok osztásánál jóval többet tesznek itt a rászorulókért, vállalják a rossz sorban élők helyett a hivatali ügyintézést, és ha kell, besegítenek portájuk rendbehozatalában.

 

Jól működő szervezetek

Bakán zajlik a közösségi élet. Asztalitenisz- és focicsapata méltó helyezéssel zárta az elmúlt időszakot. Szünidőben a gyerekeknek nyári tábort szerveznek. A Búzavirág helyi énekkar megalakulása óta minden rendezvényüket hangulatosabbá varázsolja fellépéseivel. Kisállattenyésztő-klubot szándékoznak alapítani. A gyerekek számára csereüdültetéseket szeretnének szervezni valamilyen szlovák nyelvű településsel, hogy jobban elsajátítsák az államnyelvet. Évente legalább tizenhárom rendezvény zajlik a faluban, az egyik leghíresebb az év első negyedében tartott Bakai ízek délutánja, amelyet korábban sütifesztiválnak neveztek. Kulcsár Iván bakai vállalkozónak köszönhetően ma már süteményt, kocsonyát és télire befőzött finomságokat is kínálnak a rendezvényen. A helyiek jelképes áron adják a jobbnál jobb csemegéket, és a kapott összeget a gyermeknap megszervezésére fordítják. Példás a helyi tűzoltószervezet működése, női és férficsapata kiváló eredményekkel tér haza a versenyekről. Vidám és összetartó csapatok, minden akciónál aktívan és önzetlenül segítenek. A falunak jól működő nyugdíjas-, baba-mama-, turista- és fabrikáló-alkotó klubja van. Egyik büszkesége Krascsenits Dávid, aki idén júniusban a Somorján rendezett triatlon-világbajnokság egyik kísérőrendezvényén több mint száz versenyzőt legyőzve lett aranyérmes szintén triatlonban, olimpiai távon. A polgármestert büszkeséggel tölti el a tudat, hogy településük közösségi életéhez sok ember járul hozzá. Csendes, nyugodt község az övék, mégis élénk közösségi élet jellemzi.„Bízom abban, hogy a megannyi új beruházásnak és a további pályázati lehetőségeknek köszönhetően Baka tovább fejlődhet az elkövetkező években is” – mondta Bertalan György, aki ősszel folytatni szeretné a lelkesen megkezdett munkát. Abban bízik, hogy a helyiekkel összefogva egyre dinamikusabban fejlődhet majd a település, és sokan döntenek úgy, hogy a szülőfalujukban maradnak.  

 

 

 

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?