Az olvasó ajánlja: Egy könyv margójára

<p>Még a karácsonyi ünnepek után tudomást szereztem arról, hogy az én nevem is szerepel egy lexikonban. Gyorsan megvettem a könyvet, a Mátyusföldi lexikont, mely Galántán jelent meg 2014-ben Pukkai László szerkesztésében, s a Mátyusföld (ahogy az alcím is jelzi) 20&ndash;21. századi példaadó személyiségeit tartalmazza.</p>

 

A szerkesztőt és a kiadvány szponzorait rendkívüli elismerés illeti azért a törekvésért, hogy több mint 300 egyént állítanak példaként az olvasó elé, főleg az elé a magyar olvasó elé, aki éppen (ahogy a szerkesztő tollából is olvashatjuk) dilemmában van, hogy iskolaköteles gyermekét magyar vagy szlovák iskolába írassa-e. A lexikonban szereplő személyek magyar anyanyelvűek, magyar iskolába jártak, s bizony valamennyien fontos szerepet játszottak, játszanak közéletünkben, a tudományban, irodalomban, a pedagógiában, a sportban... Nemcsak hazánkban, külföldön is. Igazolják Jan Amos Komenský megállapítását, mely szerint az ember csak anyanyelvén képes igazán elsajátítani a tudás alapjait.

Lapozva a kiadványt, számtalan ismerős arccal, névvel találkoztam, de sajnos, mikor a saját nevemhez értem, nem tudtam magam felismerni. A nevem hibás, és több mint húsz éve más. És mintha megállt volna felettem az idő, de nemcsak megállt, az adatok pontatlanok, hiányosak, részigazságok.

Pedig a mai világban, amikor annyi lehetőség (telefon, e-mail) áll rendelkezésünkre, nem nehéz felkeresni egy-egy olyan embert, akiről írni szeretnénk. Emlékszem, Szeberényi Zoltán egyetemi tanár, amikor A csehszlovákiai magyar írók lexikonját állította össze, kérdőívet küldött a félreértések elkerülése végett.

A többi szócikkhez nem tudok hozzászólni, de a kiadvány 106. oldalán Lovász Attila neve alatt ez található: „2003-tól a Vasárnap főszerkesztője.” Felette is megállt az idő? – merül fel bennem a kérdés.

Nagy megtiszteltetésnek tartom, hogy a lexikon szerkesztője, Pukkai László rólam sem feledkezett meg. Nemes szándékát nagyra értékelem, de az ilyen horderejű kiadványokat nagyobb körültekintéssel kell a közeljövőben kezelni.

 

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?