Archívum

Az apponyi vadász szerencséje

Vadásztrófeák és állatbőrök eddig is bőven akadtak a kastélyban, hiszen az utolsó Apponyi leszármazott, aki még itt mulatott a cimboráival, Henrik, maga is híres vadász és világutazó volt, de százéves vadászpuskákat és karabélyokat most láthatnak itt a látogatók először.Főúri vadászatok„Régi vágyam
Vasárnap

2004. június 25. 04:00

Szaddám Huszein

Vadásztrófeák és állatbőrök eddig is bőven akadtak a kastélyban, hiszen az utolsó Apponyi leszármazott, aki még itt mulatott a cimboráival, Henrik, maga is híres vadász és világutazó volt, de százéves vadászpuskákat és karabélyokat most láthatnak itt a látogatók először.
Főúri vadászatok
„Régi vágyam volt, hogy egy ilyen kiállítással is tisztelegjek az Apponyiak emléke előtt, de valahogy nem tudtam honnan elkezdeni – mondta el Peter Králik. Eszembe jutott, hogy amikor meg akartam nyitni a múzeumot, milyen nehéz volt a háború után a kastélyból elhordott tárgyakat összegyűjtenem a helybeliektől, de arra is jól emlékeztem, hogy amint az első ismerősök visszahoztak egy-egy képet vagy dísztárgyat, a többiek is követték a példájukat. A végén már mindenki büszke volt, hogy hozzájárulhatott a múzeum berendezéséhez, a falubeliek még a padlásokon is keresgéltek, és az Apponyi Margit által alapított ispotály tábláját például a földből kaparták ki – azzal foltozták be a kerítéslyukat, hogy ki ne szökjön a kutya. Most is csak a kezdeti impulzus hiányzott, de bíztam benne, hogy megérkezik, és így is lett. Egyik vadász barátom tavaly hozott nekem megmutatni egy Ferlach márkájú sörétes puskát, amelyet Ausztriában vásárolt, és a tulajdonosa azt állította, hogy a felvidéki Apponyiaké lehetett. Bizonyítékunk nincs rá, de már megvolt az első kiállítási tárgy, és kezdhettem keresni a többit. Nyolc értékes vadászfegyvert találtam, valamennyi a huszadik század elején készült, és több mint száz korabeli töltényt. A legkülönlegesebb darab egy keleti, elöltöltős vadászpuska, még az is lehet, hogy az Apponyi Gyulánál gyakran vendégeskedő maharadzsák hagyták itt.”
Apponyi Henriknél, vagy ahogy barátai és családtagjai hívták, Maginál nemcsak maharadzsák és az akkori úri családok aranyifjai vendégeskedtek, hanem neves külföldi művészek, politikusok és üzletemberek is. Köztük pl. Roosevelt amerikai elnök fivérei, Josephine Baker, a kor ünnepelt énekesnője és Thomas Cardeza, az egyik legtehetősebb amerikai üzletember. Utóbbinak a nevéhez egy érdekes történet is kapcsolódik, Európai körútjáról, amelynek az apponyi vadászat is része volt, ugyanis a Titanic luxushajóval utazott volna haza, és azok közé a szerencsések közé tartozott, akik a hajó elsüllyedése után megmenekültek. A tehetős fiatalember elismert jogász volt, a Fidelity Trust Company nevű családi vállalat igazgatóságának tagja és szenvedélyes vadász. 1900-ban feleségül vette Mary Racine-t, a híres 17. századi francia drámaíró oldalági leszármazottját, és évekig a család ausztriai kastélyában éltek. ĺgy ismerkedett meg a magyar nemesi famíliák tagjaival, és az ő társaságukban bejárta a felső magyarországi erdőket is. A Nyitra melletti Apponyba Apponyi Henrik gróf meghívására érkezett édesanyjával, az ugyancsak jó vadász és nagy világutazó hírében álló Charlotte Cardezával. Anya és fia azelőtt már bejárták Afrikát, Ázsiát, de amint Cardeza egyik barátjának írt levelében olvasható, az Appony környéki erdőket, ahol már indiai maharadzsák és amerikai szenátorok is vadásztak, nem hagyhatták ki.
A hajótörött jó barát
Arról, hány muflont és vaddisznót ejtettek el, nem maradtak feljegyzések; de arról, már igen, hogy Cherbourg-ban szálltak fel a Titanicra John Jacob Astorral és feleségével, és természetesen luxuslakosztályokat béreltek. A 17 755-ös számú hajójegy tanúsága szerint ezért a kényelemért 512 fontot és 6 shillinget fizettek, és külön kajütöket béreltek a velük utazó személyzetnek is. Cardezát az inasa, anyját pedig a szobalánya kísérte – utóbbi igazi cselédlányhoz illő módon egy Titanic emblémával ellátott sótartót is magával vitt a mentőcsónakba, és halála előtt rokonainak ajándékozta. A pazar utazás azonban nem tartott sokáig – az első osztály 337 utasa nemsokára a puszta életéért kezdett aggódni, és eszükben sem volt, hogy az értéktárgyaikat mentsék. Cardezáék tizennégy hajókoffere, négy utazótáskája, három hajókosara és az összes családi ékszerük is a tengerfenékre süllyedt, de ők a lélekjelenlétüknek köszönhetően megmenekültek. Thomas Cardeza az elsők között volt, akik észrevették, hogy baj van, anyjával és a szolgáikkal együtt a hármas számú mentőcsónakba szálltak be, és ötórányi hányódás után a Carpathia legénysége mentette meg őket. Cardeza a szerencsés megmenekülés után is visszatért még Apponyba, és 1935-ben valószínűleg részt vett Apponyi Henrik temetésén is. A helybeliek szerint ő hozta azt a fekete bársony gyászszalagot, amelyre latinul a következő feliratot hímezték: „Halál, hol a te hatalmad?”, és amely ma is megtekinthető a vadászkastélyban. Akárhogy volt is, az biztos, hogy a két férfi között tartós barátság alakult ki, és ha évekig nem találkoztak is, levélben állandóan tartották a kapcsolatot. Thomas Cardeza Apponyi Henriknek címzett levelei közül csak egyetlenegy maradt meg, ezt 1935. február 14-én írta Continental márkájú írógépen, és a következő szavakkal fejezte be:… örökké hűséges barátod, aki nem felejt, Tom.
Amiről a tárgyak
mesélnek
Az apponyi vadászkastély nemcsak a vadászatokon itt járt vendégekről, hanem a tulajdonosokról is mesél. Ők ugyan nem itt éltek, hanem a falu közepén építettek maguknak egy hatalmas klasszicista stílusú kastélyt, de az ma már teljesen az enyészeté. ĺgy az apponyiak hagyatékából megmaradt értékeket is a vadászkastélyban tekinthetik meg a látogatók: köztük az Apponyi Antal György által alapított, hajdan harmincezer könyvből álló Bibliotheca Apponiana néhány kötetét, egy 1766-ban készített glóbuszt, az Angliából hozatott tizenkét személyes biliárdasztalt és a családtagokat ábrázoló festményeket. Henrik életstílusáról legtöbbet a fényképek és trófeák árulnak el – pl. annak a bengáli tigrisnek a bőre, amelyet 1930-ban ejtett el a Himalájában, és amelyet a Budapesti Természettudományi Múzeum ajándékozott az Apponyi Múzeumnak. De máig lenyűgöző olvasmány az Úti és vadásznaplóm Indiából és a Himalayaból címmel megjelent könyve is, amelyet lefordítottak már szlovák nyelvre is, csak sajnos, a kiadása iránt nem akadt érdeklődő. Apponyi Henrik titokzatos körülmények között halt meg Bécsben – a hivatalos verzió szerint súlyos influenza vitte el, de barátai levelezéséből arra lehet következtetni, hogy hatalmas adósságai miatt öngyilkos lett. Tény, hogy akkor már a kastélyt is elzálogosította, és vele véget ért Apponyban egy hívságában is lenyűgöző, irigylésre méltóan pazar és kifinomult korszak.

Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Dacia Sandero

Kipróbáltuk a Dacia újdonságát, a Sandero Stepwayt

halál gyertya

Meghalt egy idős páciens, miután megkapta a koronavírus elleni oltást

koronavírus-vakcina

A kórházak készen állnak a lakosság beoltására, de nincs elég vakcina

Dárdai Pál tasr

Dárdai: nem érdekel, ami eddig történt

hálapénz

A hálapénz orvoslása eddig sikertelen volt

Zuzana Čaputová

Čaputová szerint a fiatalok viselik a legnehezebben a járvány okozta helyzetet

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.