Attila után nyolcvan évvel

<p>Idén nyolcvan éve, hogy meghalt József Attila. Ebből az alkalomból látogattuk meg születési helyét, a budapesti Ferencvárosban található Gát utcát, ahová az utóbbi években egy kicsit a költő is visszatért. Két éve ugyanis emlékszobát alakítottak ki József Attila személyes tárgyainak és műveinek felhasználásával, pontosan abban a házban, ahol 1905. április 11-én megszületett.</p>

Költözés mint életforma

Az emlékszobát rövid önéletrajza, a Curriculum vitae alapján építették fel, mert ez életéről a leghitelesebb forrás. Amikor az ember megszületik, kinyílik előtte egy ajtó, amikor meghal, bezárul mögötte egy ablak, körülbelül ez volt a tér alkotóinak elképzelése az emlékszoba kialakításakor, magyarázza a múzeum munkatársa, Dajcs Kornélia. Megtudjuk tőle, hogy bár a ház átalakításon és felújításon is átesett, éppen a fentiek miatt van szimbolikus jelentése annak, hogy sikerült beépíteni a helyére a régi, eredeti ajtófélfát és ablakkeretet. Az utcafrontot meghagyták, de a belsőt és az emeleti részeket a mai kor igényeihez igazították, olyan ajtókkal és ablakokkal, amelyeket az eredetiek szerint gyártottak le. Az emlékszobának otthont adó tér három korábbi kicsi lakás összebontásából származik. Attila igazából nem itt, a földszinten született, hanem valahol az első emeleten. „Amikor 1964-ben Kassákék kitalálták, hogy legyen magyar költészet napja, akkor eldöntötték, hogy keresnek hozzá egy olyan dátumot, amely ütős” – teszi hozzá Dajcs Kornélia. Így esett a választás József Attilára és a Gát utca 3-ra, mert fontos volt egy konkrét helyszín is, ahol ezt meg lehet ünnepelni (egyébként Márai Sándor is április 11-én született, öt évvel József Attila előtt, 1900-ban). De már Kassákék sem tudták azonosítani azt a bizonyos lakást. Abban ugyanis, ahol született, csak három hónapig laktak. Akkoriban ez úgy volt, hogy a szegény albérlő kifizette az első hónapot a háziúrnak, a következőt már nem tudta fizetni, így ennek a végén kapott egy hónap haladékot, hogy kiköltözzön. Így a József Attiláékhoz hasonló szegény sorsú családok gyakorlatilag háromhavonta költöztek. Már ha összejött nekik az említett egyhavi bérleti díj. Miután József Áron, a költő apja elhagyta őket, ez az életformájukká vált.

 

Ceruzája, órája, tárcája

Az iskoláskorú látogatóknak apró makett segít elképzelni, milyen lehetett a századelőn szoba-konyhás lakásban élni, fürdőszoba és vécé nélkül. Öt olyan tárgyat is szemügyre vehetünk, amely József Attila személyes tulajdona volt. Zsebórája, pénztárcája, cigarettatárcája, ceruzája és levéltárcája. Családi és egyéb fényképei, kéziratai. Egy mai költő élete során használt ceruzáiból vagy pénztárcáiból mi maradna meg a későbbi múzeumának? Talán az utolsó okostelefonja.

A modern technológiát az emlékszobából sem zárták ki: sok az audiovizuális anyag, és az érintőképernyős asztalon játékokat is játszhatunk: a verskereső József Attila költeményeiből kiragadott szavakat hoz elénk, és tippelhetünk, melyikből valók, egy másik alkalmazás pedig az Attila életében fontos szerepet játszó nőalakok közt segít eligazodni.

Hatvan vers hallgatható meg a helyszínen különböző feldolgozásokban, továbbá megnézhető Bagdy Emőke pszichológusnak a költő gyerekkori traumáiról szóló előadása. 6–12 hónapos korában, anyja távollétében Jolán nővére azzal játszadozott, hogy elvette tőle a cumit, majd visszaadta neki. A fogzás megindulása előtti fejlődési szakaszban, az orálszadisztikus agresszió korszakában történt halmozott taraumatizáció kimutathatóan lecsapódott a költő későbbi érzelmi világán, párkapcsolatain, költészetén, hangsúlyozza Bagdy Emőke.

 

Rossz környék

A Gát utca és környéke az elmúlt években, évtizedekben hihetetlen állapotokat mutatott, és a IX. kerület legrosszabb környéke, bizonyos értelemben továbbra is a város pereme volt. Pusztuló házak és udvarok, patkányokkal és szociálisan hátrányos helyzetű lakókkal. Utcára kihordott, halmokban álló szemét, a környéken ismeretlen járókelőre napszemüveg mögül bámuló melegítőnadrágos fiatalemberek mellett világos nappal sem volt túl felemelő érzés végiggyalogolni itt. A vakolat nélküli homlokzatok némelyikéről apró fehér fémtáblák hirdették: ebben és amabban a házban élt ekkor meg amakkor József Attila. A ferencvárosi önkormányzat 1990 után kezdte a kerületet szisztematikusan felújítani, és éppen a Gát utca és környéke maradt a József Attila-program végére. Ha a 3-as szám alatt nem a költő szülőháza lett volna, akkor ezt az épületet nagy valószínűséggel lebontják. Az említett városfejlesztési programmal viszont az önkormányzat tavaly településfejlesztés kategóriában megnyerte a világ egyik legrangosabb építészeti díját, amelyet építészeti Oscarnak is neveznek, árulta el Losonczy Attila, a múzeum vezetője.

 

Új harmóniák, új csörömpölés

Kicsit tehát örülhetünk, hogy a Gát utca mára egy fokkal kellemesebb és biztonságosabb hely lett. Kicsit pedig szomorkodhatunk, hiszen ami száz évig a nyomor otthona volt, annak a helynek a nyomor szerves, elválaszthatatlan díszlete. A házakban, melyekben egykor Pőcze Borbála nyomorgott három gyerekével, szociális lakásokat létesítettek. Úgyhogy az ottani lakóknál 2017-ben is aktuálisak Cseh Tamás dalának kezdősorai: Azt mondd meg nékem, hol lesz majd lakóhelyünk.

Kiérünk a Gát utca alsó végén a zajosabb Haller utcába, hogy elcsípjük a 24-es villamost. Kabátos emberek várakoznak velünk, és nézik, ahogy a Gát utcából kihajt egy szürke Škoda Fabia, s nem ad előnyt a zebrán lépkedő izmos cigány gyereknek. Utóbbi dühösen rákiált a szürke autóra, és öklével el is találja a gépjárművet. Mire a sofőr lefékez, kiugrik, és verekedni kezdenek. Az autóvezető zömökebb és lendületesebb, már az elején látszik, hogy ha a cigány gyereknek sikerül is bevinnie néhány öklöst, ő fog a földön maradni. Pontosan így is történik, a sofőr pedig a tíz másodperces verekedés után visszaugrik a volán mögé, elhajt. A cigány gyerek nagy nehezen feltápászkodik a zebráról, majd továbbtántorog, a várakozók pedig ismét a villamos felé néznek, míg a sínek ajkain eléjük csörömpöli magát a 24-es.

 

 

 

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?