Átmeneti gyomtenger

<p>Harminckét éve vagyok itt köztetek, de annyit még nem dolgoztam, mint idén. Minden nagyon flottul ment, kilencvenöt százalékra megközelítette az elképzeléseimet, és ez jó, mert csak ötszázaléknyi részért kellett aktívan idegeskednem, hiába vagyok híve &bdquo;az idő mindent megold&rdquo; rejtelmeinek. És így belegondolva, a kilencvenöt százalék nem is olyan rossz.</p>

Tavaly a receptkönyvvel foglalkoztam, idén a fizikai munkákra összpontosítottam. Sokat dolgoztam Gombaszögön, megfőzettem a Foltos Szalamandrát, és lezavartam az első fesztiválos sörsátor üzemeltetését. Úgy értem, ha időm engedte, elmentem a mindenféle brigádokra, földet túrtunk, fát aprítottunk, szerkezetet mázoltunk, a kedvencem pedig a pajta felállítása volt, ott is az éjjel tizenegy órai, tíz méter magasban létrán álló, egy kézzel a tetőszerkezetet tartva, másikkal az utolsó cserepet akkumulátoros fúróval rögzítő mutatvány jött be a leginkább. A Foltos már ehhez képest méznyalás volt, meg kellett találni a legjobb főzdét, kitalálni, milyen sört akarunk, és elhozni a kész kegeket és palackokat. Tudják, a kegek azok a sörrel teli fémhordók, melyeket csapra vernek. Még a címkézésben akartam segédkezni, de mire észbe kaptam, a táborban a srácok megoldották.

Elégedett vagyok, létrehoztunk egy új sörmárkát. Volt rá kereslet, keveset is főztünk belőle, ez van, majd jövőre! Sokan jöttek oda a Bözsi Néni Sörözőjéhez is, hogy legalább a háziból adjak nekik, mert otthon megfőztem a magam tudománya szerint, sajnos nem mindenkinek tudtam eleget tenni, viszont az a néhány ember azt mondta, jobb ízű az enyém, mert kezdő ale-sör-ivóként, még barátkozniuk kell a hidegkomlózott sörökkel. Hát mondom, jól van, személy szerint én akkor is jobban szeretem a grépfrútos utóízeket.

Meg úgy eleve a keserűbb ízeket. Néhány sörben pedig a fémesebb háttérízt. Erre a Béla azt mondta a FISZ-táborban, hogy az emberiség bizonyos százalékának van mindössze ilyen ízlelése, hogy sokkal több receptoruk van a nyelvükön. Be kell festeni ételszínezékkel a nyelvünket, itatóst tenni rá, és ha több mint negyven bumszlit tudunk megszámolni, akkor olyan a nyelvünk. De belegondolva mindig is jobban szerettem a keserű ízeket, úgyhogy lehet benne valami. Szuperízlelésnek, szuperízlelőknek hívják az ilyeneket. Hát, nagyon szuper! Aztán meg ki tudja, lehet, hogy csak véletlen egybeesés, és nincs itt szó semmi ilyenről.

 

A papának egyszer főztem édes-savanyú kínait, és miközben ette, láttam rajta, hogy valami baja van, mert nagyokat szuszogott, mondom, mi van, papa, mi nem tetszik, erre hogy nem bírja eldönteni, édes-e, vagy savanyú. Mondom, ez a lényeg, hogy ez egy ilyen kaja. Ő meg felállt, odatapogott a szekrényhez, kivette az ecetet, nyakon öntötte az ételt, összekeverte, megkóstolta, aszonta, most már savanyú. Szerette a savanyút, nem zavarta a savanyú rizses hús sem, az ananászt kikaparta, mert a nyers zellert nem tudta elrágni.

Az év további részében nekiláthatok megírni azokat a történeteket, amikkel eddig vártam. Vártam, hogy ne írjak hazugságokat, és egyedül kevés voltam ahhoz, hogy néhányat be tudjak fejezni. Addigra már tudtam, hogy megint semmi dolgom, csak megvárni a végét. Most ez a várakozás adott elég szellemi és fizikai munkát egyaránt, de azért kicsit sajnálom, hogy a papa már nem fogja látni. Azt mondta, a kertet ültessem tele gyümölcsfákkal, mondtam, persze, úgy lesz, alatta bevetem pázsittal, majd ott heverészek, dédunokái majd ott rohangálnak, és addig még nagyon sok munkám lesz a ház körül.

Ötven év után először, kétméteres gyomtenger áll öregapám kertjében.

 

 

 

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?