Archívum

Ankét: Ezért menjünk szavazni!

Lehet vitatkozni arról, ki vagy mi segít, illetve használ nekünk a soron következő parlamenti választáson, az viszont biztosra vehető, hogy az alacsony részvétel semmiképp
Veres István

2020. február 20. 09:00

anket

Szlovákiában az utóbbi választások alkalmával a déli járásokban a szavazókedv jóval alacsonyabb volt, mint az országos átlag. Hogy mi mindenért érdemes szavazni menni február 29-én, arról jó néhány érvet hallhattunk az elmúlt időszakban. Mi most még megkérdeztünk néhány olyan személyt, akiknek igazán adunk a véleményére. Tegyen így ön is!

Mészáros Lajos

Mészáros Lajos

Alkotmányjogász, volt alkotmánybíró, a Bírói Tanács tagja

Életünket alapvetően befolyásolják a választások. A választásban való részvétellel az állampolgár hatalmat gyakorol. A szavazó valójában megbízólevelet dob az urnába, meghatalmaz személyeket, pártot, hogy képviseljék, gyakorolják átruházott hatalmát. Ha elmegyünk választani, és felelős, megfontolt döntést hozunk, aktívan hozzájárulunk ahhoz, hogy a következő négy évben politikusaink a mi érdekünkben, nem pedig érdekeink ellen gyakorolják a kölcsönzött hatalmat.

Grendel Ágota

Grendel Ágota

Az Új Szó szerkesztője, korábbi főszerkesztője

Aki az előző, harmincegy éve elmúlt rendszerben már járt választani, az tudja igazán megbecsülni a szabad választást. Hogy él-e vele, vagy behódol a reklámoknak, nem néz utána, mit ígér és mit teljesít valamelyik, bármelyik általa kiválasztott párt, az már az ő lelkiismeretének dolga. De aztán ne szidja a kormányt, a rendszert, de még az ellenzéket se, ha nem úgy mennek a dolgok, ahogy elképzeli. Ötmillió embernek nem lehet eleget tenni, de ha a választók legalább ötven százaléka a szabadságra, a demokráciára, a korrupció ellen, a kormány és a maffia összefonódása ellen, a sajtó szabadsága mellett szavaz, hogy csak néhányat emeljek ki a jelentősebb dolgok közül, akkor a hazug, tróger, csaló, gyilkos banda eltűnik, vagy legalább ellenzékbe kerül, és négy év alatt sok mindent meg lehet tenni azért, hogy többé ne bukkanjanak fel a minisztériumokban, még aktakukacként se. A fiatalok, vagy mondjuk, fiatalabbak pedig, közéjük számítva az ötvenen felülieket, akiknek megadatott, hogy szabad akaratukból válasszanak, egyfolytában, harminc éve, tiszta fejjel, józan ésszel nézzék végig a listákat, társítsák a nevekhez a jellemeket, úgy karikázzanak, hogy ne szégyelljenek utána tükörbe nézni.

Szalay Zoltán

Szalay Zoltán

író, jogász, publicista, az Új Szó volt főszerkesztője

Soha nem voltam még annyira motivált választó, mint idén. Itt a ragyogó alkalom tisztelettel adózni Ján Kuciak és Martina Kušnírová emléke előtt, akik azért haltak meg, mert hagytuk az államot szétrohadni. És jöhet még ennél is rosszabb. Ha kizárjuk a fasisztákat, a maffiózókat és azokat, akik hazai és/vagy külföldi fasisztákkal, maffiózókkal, rasszistákkal, uszítókkal barátkoznak, akkor a választék is egészen letisztul. Jó lenne, ha minél többen lennénk szolidáris, következetes, racionális, józan választók.

marosz Diána

Marosz Diána

fordító, karnagy, publicista

Nálunk a családban mindenki figyelemmel követi a politikát. Amikor utazunk, már az ötéves is kommentálja az óriásplakátokat. – Jaaaj, már megint ez a Kotleba! Ő rossz, ugye? Na, itt meg a Danko! Folyton őt kell nézni! A tizenkét éves a minap saját indíttatásból anonim kérdőívet adott körbe az osztályában: kinek a szülei melyik pártra fognak szavazni. A tizenöt éves naponta olvas újságot. Biztos vagyok benne, hogy ha elérik a felnőttkort, mindhárom gyerekem öntudatos választópolgár lesz. Mert igenis rajtunk is múlik! A magunk kicsijével hozzá kell járulnunk ahhoz, hogy az országnak normális kormánya legyen, hogy se a gátlástalanul és cinikusan „felelős változást” ígérő, sok éve hatalmon lévő, velejéig korrupt Smer, se a diktatúrát bevezetni akaró fasiszták ne kerülhessenek hatalomra. Hogy olyan kormány alakuljon, mely a kisebbségeket is egyenrangú állampolgárnak tekinti. A dolog szépséghibája esetemben annyi, hogy magyar állampolgárként a szlovákiai parlamenti választáson nem voksolhatok. Ezért még inkább buzdítom a Vasárnap olvasóit – használják ki választójogukat, menjenek el szavazni! Helyettem is!

A teljes cikk a nyomtatott Vasárnap 2020/8. számában jelent meg!

Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Maroš Žilinka

Maroš Žilinka lesz az új főügyész

Peter Žiga volt gazdasági miniszter ⋌(TASR-felvétel)

A volt miniszter is korrupcióba keveredett?

határátkelőhely

Hétfőtől az ingázóktól is kérhetnek negatív tesztet a határon

01

Tömegverekedés volt Dunaszerdahelyen, öt személy ellen indult eljárás

film

Hét tonna depressziótól kell megválnia

Milan Lučanský
Frissítve

Lučanský vizsgálati fogságba helyezését kéri a nyomozó

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.