Archívum

Állami üdülés, de nem mindenkinek

Andrej Danko SNS-elnökről köztudott, hogy ha eredeti ötlete támad, az inkább kabaréba való, ezért amikor a választókat akarja megnyerni, vigyázó szemeit Budapestre veti. Onnan másolta az üdülési csekk ötletét is, amellyel itthon pihenhet és fejlesztheti a hazai turizmust a dolgozó nép. És lőn: januártól a legalább 49 embert foglalkoztató cégek alkalmazottai a munkáltató pénzén kirándulhatnak.
Vrabec Mária

2019. március 27. 09:45

te

Ami jár, az jár, ami nem, az nem

A 275 euró értékű üdülési csekkre évente egyszer az az alkalmazott jogosult, aki legalább két éve dolgozik az adott munkáltatónál. Azok is igényelhetik, akik rövidített munkaidőben dolgoznak, de a támogatás összege ennek megfelelően csökken. Az állami hozzájárulás valójában évente az üdülésre költött 500 euró 55 százaléka – így jön ki a maximum 275 euró – de természetesen kevesebb is lehet. Csak Szlovákiában használható fel, legalább két éjszakás szállásfoglalásra, kosztra, gyógyfürdői tartózkodásra, élményfürdőzésre, síelésre vagy gyermekek táboroztatására. A lényeg, hogy a hozzájárulás minden évben egyszer jár, és a számlát harminc napon belül le kell adni a foglalkoztatónak. Egyes cégeknél a támogatást elektronikus kártyán adják, amelyet a 275 eurónak megfelelő kredittel töltenek fel. Az ilyen kártyával azonban csak azokban a szállodákban, vendéglátóhelyeken lehet fizetni, amelyekkel az adott cég szerződést kötött.

Kártyával vagy számlával?

Ez sokaknak nem tetszik: nehezményezik, hogy csak a cég által kiszemelt vendéglátóhelyek közül választhatnak. Hogy a bizonytalanság még nagyobb legyen, eredetileg a közlekedési minisztérium is azt állította, hogy ha a cég kiad is elektronikus üdülőkártyákat, attól még az alkalmazottak számlát is benyújthatnak. A szociális és munkaügyi minisztérium másként látta a dolgot, azt állította, hogy a munkaadó dönti el, milyen formában nyújtja a támogatást. Végül a két tárca abban állapodott meg, hogy ha a munkaadó belső rendelettel értesíti az alkalmazottait, milyen módon élhetnek az üdülési támogatással, azoknak alkalmazkodniuk kell.

Jogászok szerint azonban nem ilyen egyszerű a dolog: szerintük az üdülőhelyek egy részét és az alkalmazottakat is hátrányos megkülönböztetés érné, ha a munkaadók nem fogadnának el számlákat a nem szerződéses vendéglátóktól. Radoslava Lichnovská ügyvéd szerint az az alkalmazott, akitől a cégnél nem fogadták el a nem szerződéses vendéglátóhely által kiállított számlát, sikerrel fordulhat bírósághoz, mert az üdülési hozzájárulás Szlovákia egész területén mindenhol érvényes kell, hogy legyen.

Gyógyfürdőbe csak szabadságra

Ebből következik, hogy a gyógyfürdőkben is, de csak akkor, ha az üdülés ideje alatt a vendég nincs betegállományban. Magyarán: műtétek, balesetek után a gyógyfürdői kezelést a biztosító fizeti, a wellnessüdüléseket pedig a munkáltató. Utóbbi esetben az alkalmazottnak szabadságot kell kivennie, nem lehet betegállományban. Kivételt képeznek azok a B kategóriába tartozó betegek, akiknek csak a gyógykezelését téríti meg a biztosító, a szállást és ellátást nem. Ebben az esetben az üdülési csekkel fizethetnek a szállásért és az étkezésért. Egy középkategóriás gyógyszállodában, ahol 20-30 euró körül mozog a B kategóriás ügyfelek számára egy éjszaka ára, az üdülési csekknek köszönhetően ez az összeg 8-10 euróra csökkenhet.

Az üdülési támogatást akkor is felhasználhatjuk gyógyfürdőben, ha az adott fürdővel a munkáltatónak már szerződése van, és egyébként is jutányos áron üdülhetnek ott az alkalmazottak. De mielőtt lefoglalnánk a hétvégét vagy gyógykezelést, mindenképp tisztázzuk a munkaadónál, elfogad-e számlát, vagy kártyát ad, és ha az utóbbi érvényes, a szállodában is érdeklődjünk, elfogadják-e a kártyánkat. Ha nem, akkor csak a szálláshelyek szűk csoportjából válogathatunk.

Folytatása a Vasárnap 13. számában!

Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
mato

Matovič és Sulík továbbra is az utalványok miatt hadakozik

gázár

Mennyit fizetünk jövőre a gázért?

Eduard Heger

Heger: a lockdown-t Lengvarský fogja felülvizsgálni a csapatával

Németh István

Elhunyt Németh István színművész

Kulák

Kattintás a Régi Győrre: dédapám miatt hívták Kuláknak a vendéglőt (GALÉRIA)

eurozóna

Történelmi csúcson az infláció az euróval fizető országokban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.