Archívum

A két magyar kínai

Két kínai magyar fiú feljuttatta Magyarországot a gyorskorcsolyázás világtérképére. A 23 éves Liu Shaolin Sándor és két évvel fiatalabb öccse, Liu Shaoang sporttörténelmet írt. Idén a pjöngcsangi olimpián két társukkal aranyérmet nyertek az 5000 méteres váltóban.
Urbán Klára

2019. január 11. 09:45

k
- MTI-felvétel

Az idősebb már rövidpályás világ- és Európa-bajnokként utazott Koreába, neve volt a sportágban, a fiatalabb meg ügyesen követte a példáját. Sőt, a világkupa-sorozatban most ő remekel.

Kínai vagy magyar?

Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang Budapesten született. Édesapjuk kínai, édesanyjuk magyar. Az apa Kínában festőművész volt, s öt testvére közül az egyik öccsével harminc éve úgy döntött, hogy elindulnak világot látni. Mint a mesében. Tíz napig vonatoztak, míg elértek Európába; talán maguk se tudják hogyan, de Magyarországon kötöttek ki. Aztán a bátyjuk is követte őket, majd a húgaik, s valamennyien itt ragadtak. Sándor szerint jó volt a levegő, tetszettek az emberek, ráadásul hamarosan sínre került az életük. Eleinte a Váci utcában árult, később olyan jól ment neki, hogy üzletember lett belőle. Megtalálta a párját, családot alapítottak, két fiuk és egy lányuk született. Nagyapjuknak négy lánya volt, Shaolin vagy Sanyi – így is, úgy is szólítják – volt az első fiú a családban, nagy volt hát az öröm.

Ahogy a fiúk cseperedtek, a szülők azt szerették volna, hogyha Shaolin, azaz Sándor és Shaoang sportolnának, hogy jó kiállásuk, sportos testalkatuk legyen. „Először úszni kezdtünk, de a bőrünk nem bírta a klóros vizet, folyton betegek lettünk, ezért más sportot kellett keresnünk – mesélte Shaolin, akinek kínai neve azt jelenti fiatal erdő fái. – Éppen tél volt, adott volt a lehetőség: levittek a jégre. Ott eleinte potyogtunk, mint az érett szilva, de fölkeltünk, és siklottunk tovább. Az első gyorskorcsolya-edzésen mindjárt beleszerettünk ebbe a sportágba, aztán édesapánkkal rendszeresen jártunk a műjégpályára.”

Fájdalom nélkül nincs haszon

A fiúk kezdettől otthonosan mozogtak a jégen. A rangidős rövidesen nagy elhatározásra jutott: eltervezte, hogy ő lesz Magyarország első téli olimpiai bajnoka rövidpályás gyorskorcsolyázásban. Tudatosan készültek rá, építették fel az egészet, a kisebb versenyektől a világbajnokságig, majd az olimpiáig. Persze a dolog, ahogy általában, nem volt ennyire egyszerű, kemény munkával, bonyodalmakkal és sok-sok fájdalommal volt kikövezve a sikerhez vezető út.

Fájdalom nélkül nincs haszon – ez van Sanyi alkarjára tetoválva kínaiul. Ha nagyon kimerült az edzéseken, ez motiválta, hogy még keményebben dolgozzon, mert van még hová fejlődnie. És a kisöccse, Ádó mindenben követte. Minden reggel hétkor kezdték és kezdik a bemelegítést, nyolctól már a jégen vannak tízig, egy óra szünet után következik a száraz edzés, utána ebéd, egy kis pihenés, majd háromtól újrakezdődik a munka. Napi hat-nyolc órát güriznek. Keményen.

Az út nem volt olyan sima, mint amilyennek visszagondolva tűnik. Rengeteg áldozattal járt az, hogy most a csúcson lehetnek. Sándor az olimpia előtt befejezte a gimnáziumot, az öccse csak utána, sok mindent fel kellett adni, hogy az edzések és a tanulás is beleférjen a mindennapokba. Minden buliról, baráti találkozóról le kellett mondaniuk, hogy teljesüljön álmuk, elérjék a nagy célt. Néha a családi események is kimaradtak, főleg mikor másfél évet kint edzettek Kínában.

Kínában alapozták meg a sikert

Előttük távolról sem volt ilyen sikeres a magyar rövidpályás gyorskorcsolya. „Fiatal sport – magyarázza Sándor. – Kína, Korea, Amerika és Kanada voltak a nagyhatalmak, nekik más edzéskultúrájuk volt. Magyarországon csak azután jöttek az eredmények, hogy mi 2007–2008-ban másfél évet Kínában töltöttünk. Mikor elkezdtük, nem tűntünk nagy tehetségnek, de olyan keményen edzettünk, hogy még pihenőnapunk se volt, s ez alapozta meg a sikereket.”

Kint jártak iskolába, mindent feladtak a sportért. Mikor onnan hazajöttek, kiderült, hogy mindenkinél jobbak, pedig nem vették át egy az egyben az edzésmódszereket.

A fiúk és a húguk apjukkal kínaiul beszéltek, így a nyelv nem volt probléma. Ráadásul amikor az általános iskola harmadik osztályába jártak, nyílt Budapest XV. kerületében egy kínai–magyar kétnyelvű tanítási intézmény, s ott a kínai kultúrával is megismerkedtek. Az apai nagyszülők tíz évig Magyarországon éltek, hétvégenként összegyűlt az egész család, így volt lehetőségük gyakorolni a nyelvet.

Mi, európaiak ha rájuk nézünk, azonnal felfedezzük az ázsiai beütést, Kínában meg azért néznek rájuk furcsán az emberek, hogy ilyen jól beszélnek kínaiul. Ők nem látják – meséli Sándor –, hogy kínai vér folyik az ereikben.

Egymásra vigyáznak

Nem tudom, mennyire a két kultúra adja, szerintem inkább emberfüggő, amit a szülők nevelési elveivel kapcsolatban mondanak a fiúk. „Anyukánk mindig megölelt, puszit adott, az érzelmi ügyeket is meg lehetett vele beszélni, apukánk meg mindig azt tanította, hogy egyedül oldjuk meg a problémákat, önállósuljunk.” Bár megfogadták a tanácsot, nehezen viselték, amikor 2008-ban, azután, hogy visszajöttek Kínából, elváltak a szülők. Szerencséjükre jó maradt a kapcsolatuk, tíz évvel fiatalabb kishúguk, Léna, aki korábban kézilabdázott, de nemrégiben áttért a korcsolyára, az anyjukkal maradt, a fiúk is vele éltek két évig, aztán az edzések miatt az apjukhoz költöztek, mert ő közelebb lakott a jégcsarnokhoz.

Egy napon apjuk Németországba költözött, s a fiúk egyedül maradtak a lakásban. Előzőleg Sándornak lelkére kötötte, hogy távollétében figyeljen, vigyázzon az öccsére. Soha nem volt gond, nagy segítség, jó motiváció volt nekik, hogy együtt vannak. Ha reggel hatkor valamelyiküknek nem volt kedve felkelni az edzésre, egymást nógatták. Két éve viszont különköltöztek, már nagyfiúk, mindkettőnek megvan a saját élete.

Mások is csatlakoztak

Mára több név is ismerősen csenghet a magyar rövidpályás gyorskorcsolyázással kapcsolatban. Az eredményeken, a junior-világbajnoki, majd Európa-bajnoki címen felbuzdulva mások is csatlakoztak a két Liuhoz: Knoch Viktor, Burján Csaba, újabban Varnyú Alex, a nőknél Jászapáti Petra és Bácskai Sára Luca, de rajtuk kívül is vannak még tehetségek. S ami örvendetes: az olimpiai bajnokok sikere töretlen: novemberben a magyar férfiváltó (Knoch Viktor helyét Krueger Cole vette át) világcsúccsal győzött a rövidpályás gyorskorcsolyázók világkupa-sorozatának Calgaryben rendezett idénynyitóján. Emellett Liu Shaoang 1000 méteren aranyat nyert, Liu Shaolin Sándor pedig a legrövidebb táv második versenyén harmadik lett. A második viadalon, Salt Lake Cityben a vegyes és az olimpiai bajnok férfiváltó is arany-, míg egyéniben Liu Shaoang országos csúccsal bronzérmet nyert 500 méteren. Az Almatiban rendezett harmadik folytatásban a táv tavalyi összetett versenyének győztese, Liu Shaoang aranyérmes lett 1000 méteren.

„Végtelen lépcsőn lépdelünk feljebb, feljebb, szép lassan” – mondta közvetlenül Pjöngcsang előtt Sándor, remélve, hogy addigra elérnek arra a fokára, amely az éremszerzést jelenti. Elértek. Váltóban. Talán azért, hogy ne féltékenykedjenek egymásra. Bár az idősebb fiú szerint ilyenről soha szó sem volt. „Ugyanúgy saját sikeremnek érzem az övét, össze vagyunk zárva a nap huszonnégy órájában, egymást segítjük, egymásra vigyázunk.”

A teljes írás a nyomtatott Vasárnapban jelent meg!

Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Marek Krajčí

Krajčí szerint van megoldás a várólisták lerövidítésére

időjárás k

Felhős, borús napunk lesz

Nagymegyer

Nagymegyer 27 ezer euróért rendelt szájvédő maszkokat

Marek Krajčí

Krajčí megjutalmazná azokat az orvosokat, akik dolgoztak a járvány idején

Igor Matovič

Matovič és Babiš jövő hét szerdán találkozik Prágában

Andrej Plenković

Horvátország teljesen megnyitja határait több uniós ország előtt

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.