Archívum

A gyilkosság sem tudta elhallgattatni

Több mint hatvan helyszínen emlékeztek meg február 21-én Ján Kuciak újságíró és menyasszonya, Martina Kušnírová meggyilkolásának második évfordulójáról. Az ő embertelenül tragikus haláluk kellett ahhoz, hogy változás induljon el az országban. Végre Dél-Szlovákia számos járási székhelyén is kivonultak az emberek, magyarok a szlovákokkal, hogy közösen figyelmeztessék a mindenkori hatalmat, és biztosítsák az elpusztított fiatalok hozzátartozóit: nem felejtünk!
Vasárnap

2020. március 5. 09:00

Kuciak

Zuzana Čaputová államfő Nagymácsédon, a kettős gyilkosság helyszínén, a két fiatal háza előtt hajtott fejet. Mi is ott voltunk több helyszínen: Rizsányi Attila Somogyi Tibor fotós kollégával Pozsonyban, Vrabec Mária Komáromban, Cs. Liszka Györgyi Párkányban, Szászi Zoltán Rimaszombatban képviselte a Vasárnapot. De volt megemlékezés Dunaszerdahelyen, Érsekújvárott, Vágsellyén, Léván, Losoncon, Füleken, Rozsnyón és Kassán is.

Pozsony

Pozsonyban a Tisztességes Szlovákiáért mozgalom szervezésében a Szabadság téren gyűltek össze több ezren, s mintegy élő felkiáltójelként ott álltak a Kuciak szülők és Martina Kušnírová édesanyja. A kezdési időpont előtt a pódium körül kisgyerekek futkároztak, kísérőik pedig beszélgettek. Arról például, hogy Ján Kuciak és Martina Kušnírová gyereke is ilyen futkározó lehetne akár. Fokozatosan lett sűrűbb a csend is, a tömeg is. A tér végül megtelt: emberekkel, az emlékezés csendjével, szomorúságával, és a következményeket követelő várakozással is.

Galéria
Komárom-1
Komárom-2
ottvoltunk-3
Párkány-4
+3

Komárom

Komáromban a Klapka téren gyűltek az emlékezők. Ezt követően a Komáromi Szalon beszélgetést szervezett Vrabec Máriával, a Vasárnap, Gazdag Józseffel, a Pátria rádió és Langschadl Mátyással, a Ma7 újságírójával. Urbán Péter, a Tandem igazgatója vezette

Párkány

Párkányban közel százan gyűltek össze a Barta Gyula Galériánál, Tokár Géza, a Szlovákai Magyarok Kerekasztala nevében emlékezett, Jozef Nosál középiskolai tanár szlovákul mondott beszédet. Utána a galériában Himmler György, a Párkány és Vidéke Kulturális Társulás vezetője, az emlékünnepség szervezője beszélgetett Cs. Liszka Györgyivel, a Vasárnap főszerkesztőjével és Marosz Diánával, a Vasárnap publicistájával

Rimaszombat

Rimaszombatban az 1. világháborús emlékműnél tisztelegtek a két fiatal emléke előtt és foglaltak állást a szabad sajtó, a szólás szabadsága mellett. A Rimavská kaviareň kávéházzal közösen szervezett rendezvényen magyarul Szekeres Éva tévés újságíró, a Vasárnapban megjelent DVD egyik díjazott alkotója mondott beszédet

A teljes cikk a nyomtatott Vasárnap 2020/10. számában jelent meg!

Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Komoly bajban a hazai idegenforgalom

koronavírus kórház

Újra engedélyezik a látogatást a kórházakban

matovič trianon

Matovič: Építsük közösen Szlovákiát

dddd

Online zajlik a Margó Irodalmi Fesztivál

skalica

II. fociliga: óriási az elégedetlenkedés, visszaléphet a Skalica

Kalmár örült, Holman nem

Esti mérkőzések várnak a DAC-ra

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.