Archívum

A gyermekek szexuális bántalmazásáról

Kényes, tabuizált és fájdalmas téma. A gyermekkori szexuális bántalmazás elszenvedői azonban köztünk élnek, és mélyen elszigeteli őket a traumájuk, legtöbbjük soha nem oszthatja meg senkivel a titkait.
Vasárnap

2020. január 10. 09:30

sdfsd

Az elhallgatás, titokban tartás miatt máig nehéz megbecsülni a gyermekek szexuális bántalmazásának mértékét és a szexuális bűncselekményt elkövetők valódi számát. A gyermekek szexuális bántalmazása előfordul minden társadalmi osztályban, kultúrában, etnikumban, egyaránt érinti a fiúkat és a lányokat, a szegényeket, a tehetősebbeket, az ép és fogyatékossággal élő gyermekeket. A WHO 2015-ös jelentése alapján Európában a lányok 13,4 százalékát, a fiúk 5,7 százalékát bántalmazták szexuálisan, leginkább a 4–12 éves korosztályt. Ugyancsak a WHO jelentésében olvasható, hogy a szexuális bántalmazás elkövetőinek zöme férfi, akik többsége nem kizárólag gyermekekhez vonzódik. Az elkövetők 25 százaléka idegen, a bántalmazók háromnegyede ismerős. A családon belüli gyermekbántalmazás pontos gyakorisága mérhető a legnehezebben, mivel nem minden eset kerül a gyermekvédelmi rendszerbe, és sokszor az is akadályozza az adatgyűjtést, hogy a gyermek nem jelenti fel a családtagokat, hiszen sokszor azt sem tudja, hogy a vele történtek nem megengedettek. Akik korai életkorban lettek szexuális visszaélés áldozatává, sokszor nincsenek tudatában annak, hogy abúzus történik velük, hiszen nincsenek rá szavaik. A kicsi gyerekek képtelenek a történteknek önálló jelentést adni, így azonosulnak a bántalmazó perspektívájával, mint például: „élvezetes, ugye te is akarod?” A gyerekek fokozatosan tanulnak rá arra, hogy ne higgyenek a saját érzéseiknek, ne mutassák ki a gyengeségeiket, ne kérjenek segítséget, titokban tartsák a történteket, és önmagukat hibáztassák az eseményekért.

Miért hallgatnak?

Az áldozatok hallgatásának külső és belső okaival is foglalkoznak a szakemberek. A belső okok között van a szégyen, a bűntudat – hibásnak tartja magát a történtek miatt –, a félelem, hogy nem fognak hinni neki, a bizalmatlanság, mert nem hiszi el, hogy kaphat segítséget. De a védelemnek is fontos szerepe van: az áldozat meg akarja óvni a családtagjait a szörnyűségektől, mivel attól tart, hogy szerettei nem bírnák ki, ha elmesélné a történteket. A hallgatás külső okai között van a környezet ellenállása – hallani sem akar a történtekről –, valamint hogy nincs biztonságos hely, ahol hinnének az áldozatnak. A szexuális bántalmazás következményei nagyban függnek a bántalmazás típusától, az életkori kezdettől, a súlyosságtól, a gyakoriságtól s az áldozat és a bántalmazó viszonyától. A bántalmazás hatása annál rombolóbb, minél fiatalabb az elszenvedő, minél közelebbi családtag az elkövető, s minél erőszakosabban és hosszabban folyt az abúzus.

A szakirodalom az elkövetők esetében két típust különböztet meg. Az egyik a fixált típusú elkövető, aki soha nem érdeklődött saját korának megfelelő partnerek iránt, szexuális motivációja gyermekekhez kötött. A szexuális bántalmazás előre megfontolt szándékkal történik, a fixált típusú elkövetők sérülékeny gyermekeket választanak, kedvesek, gondoskodóak irántuk. A regresszív típusú elkövetőnek van felnőttel szexuális kapcsolata, házas is lehet, ebben az esetben hatalmi visszaélésről van szó. A regresszív típusú elkövető lehet teljesen „normális” ember, társaságkedvelő, rokonszenves, heteroszexuális párkapcsolatban élő. Gondosan megtervezheti tetteit, eleve olyan foglalkozást választhat, ahol nem fenyegeti a lebukás veszélye, akár évekig abuzálhat gyermekeket, így számos áldozata lehet. Ő is magához édesgeti áldozatait, a gyermekekkel erős kötődést alakít ki, arról beszél, hogy a köztük levő kapcsolat mennyire különleges, hogy „ilyen az igazi szeretet”. Az abúzust tehát ebben az esetben olyan személy követi el, akinek hatalma van a gyermek felett: szülő, idősebb családtag, nevelő, tanár, edző, táborvezető, orvos stb. A gyermekeket nemcsak a felnőttek abuzálhatják, hanem náluk idősebb gyermekek is; általában 5 év korkülönbséget szoktak megjelölni a 15 évesnél fiatalabb áldozat és a bántalmazás elkövetője között.

Egy boldogabb életért

Nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy soha nem a gyermek a felelős a történtekért. Nagyon fontos a megelőzés szempontjából, hogy megtanítsuk a gyermekeknek a potenciális, veszélyes helyzetek felismerését – Szlovákiában is ki van dolgozva a prevencióra vonatkozó program, amely a legkisebbeket célozza meg, ez a „Kiko a ruka”, ahol rajzok segítségével magyarázhatjuk el az óvodásoknak, mely testrészükhöz nem érhet idegen. A gyermekkori szexuális bántalmazás súlyos következményei között van a poszttraumás stressz zavar (PTSD), amikor testhelyzet, szag, érintés is emlékbetörést válhat ki, így az áldozat újraéli a történteket, felnőttként pedig szerabúzus – alkohol- vagy droghasználat, szexuális problémák, nőgyógyászati zavarok, depresszió, és öngyilkossági gondolatok is jelentkezhetnek. A gyógyuláshoz érdemes szakember segítségét kérni, ahol a bizalom és a biztonság keretei között szabad csak feltárni a traumatikus eseményeket. Megfelelő támogatással, a hosszú és fájdalmas gyászidőszak után – ahol el kell gyászolni azt, hogy nem volt biztonságos gyermekkora, és olyan ember bántotta, akit szeretett – az áldozat egyre kevesebbet foglalkozik gyermekkori traumájával, s képes másra fordítani az energiáit. Az áldozatok számára egyfajta kapaszkodót, reményt nyújtva, fontos megemlíteni a poszttraumás növekedést – a traumatikus események hatására létrejövő pozitív személyiségváltozások jelensége a múlt század végén került a pszichológia látókörébe. A poszttraumás növekedés tehát a trauma pozitív hozadékáról szól, arról, hogy az áldozatok nemcsak felépülnek, és visszatérnek a trauma előtti működési szintjükre, hanem felül is múlják azt bizonyos területeken. Például megváltozik a fontossági sorrend az életükben, melegebb, intimebb kapcsolatokat alakítanak ki, jobban megbecsülik a másoktól kapott támogatást és szeretetet, jobban tudják kezelni a problémákat, a stresszt, és gazdagodott az érzelmi életük is.

Fontos arról is szólni, hogy az utóbbi években hiánypótló, magyar nyelvű publikációk születtek a témában, mint például Marie Keenan A gyermekek szexuális bántalmazása és a katolikus egyház című kötete, valamint a Debrecenben végzett klinikai szakpszichológusok tanulmánykötete, amely az Úgy szerettem volna, ha nem bántottak volna címet viseli. De ezt a témát érinti a novemberben mozikba került Szép csendben című magyar film, valamint Péterfy-Novák Éva legújabb regénye, az Apád előtt ne vetkőzz is – ennek kapcsán Récsei Noémi televíziós és rádiós műsorvezető beszélgetőesteket is rendezett. Továbbá lényeges kiemelni a magyarországi Muszáj Munkacsoport és a Hintalovon Alapítvány munkáját, aki pedig szlovák nyelven szeretne tájékozódni, az a Naruc oldalát keresse fel.

Szemet Edit pszichológus

A teljes cikk a nyomtatott Vasárnap 2020/2. számában, a VasárnapLélek mellékletben jelent meg!

Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Változik a kiutazási formanyomtatvány

Változott a kiutazási formanyomtatvány

Végh Attila

Végh Attila: A ketrecben teljesen másképp érzi magát az ember

Alapszabály-ellenesnek vélik Berényi lépését

Matovič: Berényi barátommal ebédeltem

utazás

A fellendülésre várnak az utazási irodák

eKaranténa

Csaknem 2000 felhasználója van már az eKaranténa alkalmazásnak

somorjai edzés

Horváth Csaba: „12 fordulót már nem lehet lejátszani“

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.