Archívum

A férfiak és a nők másképpen reagálnak a stresszre?

A kutatás különféle állatfajok, valamint emberek viselkedését követte, és több faj nőegyedeire jellemzőnek találta, hogy konfliktus esetén első reakciójuk a kicsinyek védelmezése és vigasztalása, második pedig az, hogy társas környezetükben segítséget és támaszt keresnek. A UCLA kutatói feltételezik
author
Vasárnap

2003. június 27. 04:00

A kutatás különféle állatfajok, valamint emberek viselkedését követte, és több faj nőegyedeire jellemzőnek találta, hogy konfliktus esetén első reakciójuk a kicsinyek védelmezése és vigasztalása, második pedig az, hogy társas környezetükben segítséget és támaszt keresnek.

A UCLA kutatói feltételezik, hogy a „gondoskodj és barátkozz“ típusú válaszreakció éppúgy az emberi (és állati) biológiában gyökerezik, mint az agresszió/menekülés párosa. A „gyanúsított“ az oxitocin nevű hormon, amely nagy szerepet játszik a nemi viselkedés alakulásán kívül a test természetes fájdalomcsillapító rendszerében is. Az oxitocint eddig elsősorban a szülés során játszott szerepe miatt tanulmányozták, noha mind a férfiak, mind a nők szervezete választ ki oxitocint stressz hatására. A kutatók úgy találták, hogy a magas oxitocin- szintű állatok és emberek nyugodtabbak, felszabadultabbak, könnyebben barátkoznak, és kevésbé szoronganak.Noha oxitocint a férfiak szervezete is termel, a hormon hatását csökkentik a férfihormonok, így az kisebb szerepet játszik a férfiak stresszre adott reakcióiban. A férfiak sokkal hajlamosabbak rá, hogy tipikus „stresszbetegségek“ alakuljanak ki náluk, például magas vérnyomás, agreszszív viselkedés, alkohol- vagy drogfogyasztás. A nők hosszabb átlagos élettartamát talán eltérő stresszreakcióik is magyarázzák.

Az alapvető különbség férfiak és nők nehéz, stresszes helyzetekben mutatott viselkedése közt az, hogy a nők sokkal inkább hajlamosak rá, hogy segítséget kérjenek, támaszt keressenek másoknál: telefonáljanak barátaiknak, családtagjaiknak, vagy egész egyszerűen útbaigazítást kérjenek, amikor nem találnak oda valahová.

Rena Repetti, a UCLA pszichológus kutatója azt vizsgálta, hogyan viselkednek otthon a gyerekeikkel az anyák, illetve az apák egy nehéz munkanap után. A tipikus apa azzal reagál a stresszre, hogy azt szeretné, ha békén hagynák. A férfi a munkahelyi gondok után otthonában békére és nyugalomra vágyik, de különösen erős stressz esetén hajlamos arra, hogy élesen reagáljon, és összevesszen a feleségével vagy a gyerekeivel. A tipikus anya viszont hajlamosabb arra, hogy a munkahelyi problémákból eredő feszültséget a gyerekekkel való foglalkozás révén oldja fel magában. Hogyan lehetséges, hogy erre a különbségre eddig nem figyeltek fel a kutatók? Úgy tűnik, öt-hat évvel ezelőtt még magától értetődőnek tekintették, hogy a stresszkutatásokban elsősorban férfiakat vizsgálnak, mivel úgy gondolták, hogy a havi hormonális ciklus következtében a nők reakciói túlságosan ingadoznak ahhoz, hogy statisztikailag releváns következtetéseket lehessen levonni belőlük. 1995-ben azonban az amerikai szövetségi kormány kötelezővé tette a férfiak és a nők egyenlő arányú képviseletét az egészségügyi tárgyú kutatásokban. Ennek nyomán kezdett fény derülni az eltérő viselkedési mintákra.

Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
sams

Több tízezer munkahely keletkezik! Mely régiókba érkeznek új befektetések?

majomhimlő

Újabb két majomhimlős beteget azonosítottak Szlovákiában!

t

Gröhling változást jelentett be a gyermekgondozási szabadság terén!

Barátság kőolajvezeték

Ismét normál mennyiségű kőolaj és földgáz áramlik Szlovákiába

gröhling k

50 eurós alamizsnával oldaná meg a tanárhiányt Gröhling

A Hold kora hajnalban tűnt a legnagyobbnak, még mielőtt a horizont alá süllyedt

Kassáról is gyönyörűen látható volt az év utolsó „szuperholdja”

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.