A Bittók faluja

<p>Ha Sárosfa nevét hallom, egymásnak ellentmondó dolgok jutnak eszembe. Egyik a falu kicsisége, másik a nagysága. A Somorja közelében, a pozsony&ndash;komáromi főút mentén fekvő település ugyanis helyi viszonylatban kicsi, amúgy inkább közepes, hiszen 870 lakosa van.</p>

A nagyság azonban relatív. Temetőjében nyugszik Bittó István, Magyarország egykori miniszterelnöke (1874–75-ben volt az), s emlékét a sárosfai utókor természetesen nem felejti. Köztudott, hogy a Bittó család évszázadokon keresztül volt Sárosfán földbirtokos, és a temetőben tucatnyi sírkövön olvashatjuk ezt a nevet. De nemcsak porladnak az ősök: a nagy család számos leszármazottja közül a községi rendezvényeken mindig részt vesz valaki.

Hogy mennyire fontos a sárosfaiaknak a magyar múlt, mi sem bizonyítja ékesebben, mint az, hogy a három éve tartott falunapon a község önkormányzata úgy döntött, hogy a kis közösség áldozatkészségét megjutalmazva elhozza a faluba a Szent Korona másolatát. Lélekemelő ünnepség volt, sok idős embernek könny szökött a szemébe. A történelem idézése és ápolása természetesen nem merült ki egyetlen rendezvényben, de erről majd később. Előbb lássuk a jelent és a beruházásokat, hiszen egy faluközösség sorsát ezek is meghatározzák.

 

A visszaszerzett park

„Három nagyobb uniós pályázatunk volt sikeres az elmúlt négy évben – mondja Földváry Terézia polgármester asszony –, mert az első négy év inkább a felkészülésé volt, hiszen akkor kezdődött a 2007–2013-as pályázati időszak. Sárosfának, sajnos, nem voltak kész pályázatai, sem elfogadott fejlesztési terve, így előbb ezeket kellett elkészíteni. Két-három évig tartott. A következő négy évben aztán több pályázaton is sikeresek voltunk. Így a művelődési ház felújítására 122 ezer eurót kaptunk. Ebbe azonban nem fért bele az összes kültség; sok mindent önerőből végeztünk, hiszen hatalmas épületről van szó. Felújítottuk a tetőszerkezetet, a szigetelést, ablakokat, ajtókat, a mellékhelyiségeket, színpadot, parkettát. A belső munkálatokat tulajdonképpen most fejezzük be. Szeretnénk egy klubhelyiséget is megnyitni, szálláshelyek is lesznek benne. Még korábban befejeztük a csatornázást és az ivóvízhálózat kiépítését; ezek után az utakat is rendbe kellett tenni. Már az előző időszakban építettünk két új utat, de ez nem jelenti azt, hogy nincs több felújításra váró. Nemcsak pályázati támogatással, hanem önerőből is rengeteg dolgot valósítottunk meg. A játszótérre és a pihenőparkra vagyunk a legbüszkébbek.

Az egykori Bittó-birtokot János-kertnek hívják, s tulajdonképpen gyümölcsös volt. Pikantériája a dolognak, hogy a szlovák földalap tulajdonába került, attól kellett visszavásárolnia a községnek. Három évébe telt az önkormányzatnak, míg ezt meg tudta tenni. A földalap már annak idején felkínálta a falunak százezer koronáért, de a mostani polgármester elődje nem írta alá a szerződést egy elővásárlási kitétel miatt. „Nekünk már hétszázezer koronába került volna; hosszas alkudozás, huzavona után tizenegy és fél ezer euróért tudtuk megszerezni.” Utána jöhetett az érdemi munka, a járdák, világítás, kamerák stb., majd a parkosítás, végül a játszótér. Csak az utóbbi nyolcvanezer euróba került, pedig sok önkéntes munka van benne. Egyébként nincs a falunak olyan középülete, amelyen ne csinosítgattak volna valamit. Az összképhez tartozik az is, hogy igyekeznek szebbé tenni a falut, például virágládák kihelyezésével.

A kisebb sikerek közül említést érdemel, hogy Bittó István-emléktáblát avattak a temetőben levő családi sírbolt falán. Nem túl szerencsés dolog viszont, hogy a Bittó-kúria idegen kézre került. Másfél évtizede az akkori vezetőség csekély haszonért eladta. Pedig a község nagy hasznát látná ma is.

Négy éve azt írtuk, hogy Sárosfán alig van munkanélküli. Nos, ez napjainkra itt is megváltozott. A válság előtt 10-15 állástalan volt, manapság viszont 30-40. Ugyanakkor a községben több sikeres vállalkozás is működik, amelyek jelenleg több mint 140 munkavállalót alkalmaznak. Legtöbbet a Fekete-asztalosműhely, de találunk itt húsfeldolgozó kisüzemet, s a szolgáltatások sem hiányoznak: több üzleten kívül fodrászat is van.

A község számára – mondja a polgármester asszony – az óvoda és az iskola a legfontosabb, hiszen az a falu, ahol megszűnik az iskola, üressé válik. Az óvodában teljes a létszám, 24 gyerkőc tölti itt a napjait, míg az alapiskola két összevont osztályába 20 tanuló jár. Ez mindig is így volt, hiszen kisiskoláról van szó. Idén hat elsős ül be a padokba, ráadásul a módosított oktatási törvény sem sodorta veszélybe az iskolát. Szerencsére az önkormányzaton kívül a helyi vállalkozók és a szülők is mindenben támogatják az intézményt, ki miben tud, abban segít.

 

Mindenki felsorakozik

Sárosfa napjainkig megmaradt magyar jellegű községnek, hiszen a lakosság nyolcvan százaléka ma is magyarnak vallja magát. A világ legtermészetesebb dolga, hogy például a felújított buszmegállón a falu címere mellett kétnyelvű a tábla; ezzel példát mutatnak a környező településeknek. A betelepülők többsége – ellentétben más falvakkal – be is jelentkezik, annak rendje és módja szerint. „Mi mindenkit befogadunk – mondja Földváry Terézia. – Akadnak lakosaink, akik Pozsonyból érkeztek, és aktívan részt vesznek a község életében. Persze vannak azért olyanok is, akik csak szálláshelynek tekintik új otthonukat.”

A közösségi rendezvényeknek se szeri, se száma. A Csemadok helyi szervezete például éppen most szervez egy hétnapos erdélyi kirándulást, de a többi tömegszervezet is dicséretet érdemel, ideértve a Vöröskeresztet, a sportszervezetet (a futballcsapat a járási bajnokság középmezőnyében végzett az idén), az önkéntes tűzoltókat, hiszen a községi rendezvényeken, falunapon stb. mindig segédkeznek.

Amikor három éve átadták a játszóteret, bográcsgulyásfőző versenyt szerveztek; kitűnően sikerült. Az esemény tavaly kapott nevet, s idén már másodszor rendezik meg a János-kerti ízek bográcsfőző fesztivált. A múlt évben tizennégy csapat versengett, a gyerekeket pedig foglalkozásokkal, programokkal várták. „Minden évben szervezünk kirándulást a nyugdíjasainknak Idén Budapestre, az Országházba visszük el őket. Novemberben pedig Nagyanyáink receptjei címmel lesz rendezvényünk, amelyen régi étkeket készítünk, nagyanyáink ízeit elevenítjük fel.”

Külön emeljük ki, hogy végre megalakult a Békei és Sárosfai Cimborák népdalkör. Vagyis a két szomszédos településnek van közös népdalköre, s már nem egy sikert mondhat a magáénak. „Mindig azon vagyunk, hogy valamilyen értéket adjunk az embereknek – mondja Földváry Terézia –, hiszen annyi giccs, erőszak vesz körül bennünket! Idén kopjafát avattunk, amely múltat, jelent, jövendőt jelképez. A Bittó család egyik tagja, Bittó Ferenc tervezte, és a Somogy megyében, a nagyatádi kistérségben fekvő Tarany testvértelepülés faragtatta ki ajándékba.”

Ami a csinosodás mellett talán legmegkapóbb Sárosfa esetében, az önzetlen segítőkészség. Amikor egy lakos azt mondja: ezt a keresztet felújítom, holott nem feladata. Igény és összetartás egészséges légköre érzékelhető itt az évszázados platán alatt (amely a park közepén trónol), s a közeli főút kipufogógázai sem tudják megbomlasztani.

 

 

 

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?