5 + 1 tipp, ha először utazunk Rómába

Róma tippek

Az örök város mindig jó választás, ha utazni vágyik az ember. Az olasz ételek, ókori épületek, híres műalkotások bárkit lázba hoznak. Van azonban néhány dolog, amelyet jó, ha tudunk, mielőtt az olasz fővárosba indulnánk.

1. Ne a Colosseum legyen az első

Változó, ki mennyi időre utazik Rómába, az azonban szinte biztos, hogy a Colosseumot senki sem szeretné kihagyni. A gigantikus építmény meglátogatása valóban nagy élmény, ám talán jobb, ha nem vele kezdjük Róma felfedezését. Környékén hatalmas a tömeg. Az árusok lépten-nyomon próbálnak eladni valamit az arra sétálóknak, legyen az víz, soron kívüli jegy vagy esernyő. Bármennyire vajból van is a szívünk, érdemes őket határozottan elküldeni, mert meglehetősen erőszakosak tudnak lenni.

Ami a bejutást illeti, ha tudjuk, inkább vegyük meg előre, online a belépőnket. Általában negyvenperces várakozással kell számolnunk, s még akkor sem mehetünk be rögtön, ha a megvásárolt jegy időpontra szól (így próbálják elkerülni a túl nagy tömeget).

A Forum Romanumra, a Palatinus dombra és a Colosseumba ugyanazzal a jeggyel mehetünk be, amely 48 órán keresztül érvényes, így nem kell a három látványosságot egy napba zsúfolni. A kombinált jegyet a Palatinus jegyirodájában is meg lehet venni. Érdemes is ott megvásárolni, ugyanis ezt sok turista nem tudja, így rengeteg időt takaríthatunk meg. Ha több napig vagyunk Rómában, először a belvárost nézzük meg, s utána vegyük be a Colosseumot. Tapasztaljuk meg előtte a valódi olasz élményt.

2. Vigyünk magunkkal újratölthető palackot

Rómában lépten-nyomon ivókutakba lehet botlani. Még a mellékutcákban is van legalább egy ivócsap, amelynek a vize jéghideg, üdítő és nagyon finom. Ne essünk kísértésbe az árusok kezében látható ásványvizektől: ha van egy palackunk, csak néhány lépéssel kell odébb mennünk, és máris megtölthetjük, ráadásul ingyen. Van, ahol még ásványvízcsapokkal is találkozhatunk.

3. Számoljunk a felszolgálási díjjal

Az olasz fővárosban a legtöbb étteremben felszolgálási díjat, más néven szervizdíjat is felszámítanak a fogyasztás mellé. Általában 1-2 euró körül van fejenként. Jó, ha ennek tudatában vagyunk, ugyanis kellemetlenül érhet bennünket fizetéskor. Van, ahol a terítékért is külön összeget kérnek. Mielőtt rendelünk, érdemes rákérdezni a szervizdíjra, ha nincs feltüntetve az étlapon.

Galéria

4. Ne görcsöljünk rá semmire

Róma olyan város, ahol kicsit le kell lassítani, ki kell kapcsolni, és hagynunk kell, hogy átjárjon bennünket a dolce vita érzése. Ha eltévedünk a kis utcák között, hagyjuk magunkat meglepni, ugyanis ilyenkor bukkannak elő a legszebb épületek és terek. Ne idegeskedjünk, hogy „még semmit sem láttuk”, mert nem fogjuk igazán élvezni a várost. A teljes Róma megismeréséhez néhány nap édeskevés, talán egy egész élet sem elegendő, így inkább szeressük, éljük át azt, amit látunk.

5. Hagyjuk magunkat meglepni!

Rendeljünk az étteremben olyan ételt, amelyről nem tudjuk pontosan, hogy micsoda. Ez leginkább a tésztáknál szokott beválni. A legtöbb helyen van olyan tésztaétel, amely valamilyen fantázianevet vagy az étterem nevét viseli, és nincs leírva, hogy pontosan mi van benne. Kísérletezzünk, és próbáljunk ki egy ilyen különleges tésztát, hiszen hasonlót biztosan nem eszünk majd máskor, máshol.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?